Semnal de alarmă! Procuror Teodor Niță: O să devenim lada de gunoi a lumii. România deja e cunoscută drept un El Dorado pentru deșeuri

Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a avertizat în legătură cu situația deșeurilor din țara noastră, în contextul în care legea privind protecţia mediului este „un şvaiţer”, astfel încât riscăm să devenim lada de gunoi a lumii.

Din cauza lacunelor legislative, spune Teodor Niţă, vom trăi printre munţi de gunoaie, fără a putea fi cineva acuzat că încalcă actele normative în vigoare. Explicația, adaugă Niță, este că lumea s-a învăţat că în România se poate, că e un El Dorado pentru deşeuri.

„Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. (…) Cât timp nu se iau măsuri legale, nu va fi deloc în regulă, pentru că s-a făcut autostradă, s-a învăţat lumea că aici se poate, că este un El Dorado pentru deşeuri.

Şi foarte curând, zic în 20 de ani, ceea ce înseamnă curând, o să traim printre munţi de gunoaie şi foarte fericiţi că cineva a respectat legea. (…) Sunt atât de multe lacune, că legea e un şvaiţer”, a afirmat procurorul Teodor Niţă, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor, cu ocazia unui control efectuat joi în Portul Constanţa Sud – Agigea, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu este lipsită de laboratoare, mijloace tehnice, precum şi de personal cu competenţe necesare în domeniu.

Peste 3.600 tone de deşeuri, oprite să intre în România, de la începutul anului

În anul 2021, au fost identificate 64 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Poliției de Frontieră.

Astfel, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale.

Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.600 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sau sticlă.

Dintre aceste cazuri, 23 au fost înregistrate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, fiind descoperite, în total peste 3.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:

  • în P.T.F. Port Constanţa Sud Agigea – aproximativ 1.900 tone deşeuri.
  • în Portul Murfatlar – 1.000 tone.
  • în P.T.F. Negru Vodă – 45 de tone.
  • în P.T.F. Vama Veche – aproximativ 100 de tone.

Alte 42 de cazuri au fost identificate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, unde au fost descoperite peste 630 de tone de astfel de deşeuri. In ceea ce priveşte punctele de trecere, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la P.T.F. Giurgiu (365 tone), dar şi la P.T.F. Călăraşi (144 tone), P.T.F. Turnu Măgurele (97 tone) şi P.T.F. Zimnicea (25 tone).

Şi la I.T.P.F. Iaşi, în P.T.F. Albiţa, a fost înregistrat un caz de deşeuri de aluminiu, în cantitate totală de 20 de tone.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

 

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Semnal de alarmă! Procuror Teodor Niță: O să devenim lada de gunoi a lumii. România deja e cunoscută drept un El Dorado pentru deșeuri”

  1. România deja e transformată într-o enormă pubelă de gunoi de câtre chiar cetățenii ei (mai ales acei inconștienți care locuiesc la țară și descarcă mașini întregi de gunoaie prin păduri și pe malul apelor, iar autoritățile locale nu au nici o greață. Iar dacă sesizezi aceste probleme, primești răspuns că problema a fost rezolvată, când de fapt nimeni nu a mișcat un pai. Între timp putorile primesc ajutoare sociale deși sunt apți de muncă.

Comentariile sunt închise.