Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis, joi, liderilor europeni, cât și ambasadorului Federației Ruse în România, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia semnalează situația deosebit de gravă cu care se confruntă mai mulți membri AUR Moldova, la granița cu zona separatiștilor din Tiraspol.
Redăm integral scrisoarea semnată de copreședinții AUR, senatorul Claudiu Târziu și deputatul George Simion.
„Către:
Dnei. Helga Maria Schmid – Secretarul General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa
Dnei. Despina Chatzivassiliou-Tsovilis – Secretarul General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Dnei. Marija Pejčinović Burić – Secretarul General al Consiliului Europei
Dlui. Emil Jacotă, Însărcinatul cu afaceri a.i/Ministru Consilier
Excelenței sale, dlui. Valery I. Kuzmin, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România
Vă semnalăm o încălcare deosebit de gravă a statului de drept, a principiilor democratice și, nu în ultimul rând, a drepturilor fundamentale ale unor cetățeni ai unei țări membre a Consiliului Europei și aspirante la integrare în construcția europeană.
Pe 23 iunie 2021, mai mulți membri ai Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) din Republica Moldova, printre care și președintele Vlad Bilețchi, au fost împiedicați să se întâlnească cu alegătorii din orașul Tighina (Bender) și să desfășoare activități specifice de campanie electorală, în conformitate cu legile electorale ale țării. Reprezentații AUR au fost opriți de forțele regimului ilegal separatist la așa-numitul post vamal intern Varnița-Tighina, fără să li se comunice motivul și temeiul legal în virtutea cărora li se interzice intrarea în regiunea transnistreană. Aflată sub ocupația și controlul militar al armatei și serviciilor deinformații ale Federației Ruse, această regiune este definită de către Consiliul Europei drept o zonă a fărădelegii (zone de non-droit – fr., lawless zone – eng.).
Menționăm faptul că altor competitori electorali le este permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova controlat de regimul ilegal de la Tiraspol, teritoriu în care vor funcționa 41 de secții de vot la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În aceste condiții, atragem atenția asupra faptului că, prin împiedicarea membrilor Partidului A.U.R. de a face campanie electorală pe teritoriul celor 41 secții de vot, se aduce o gravă atingere principiului egalității în fața legii, al unei competiții corecte între formațiunile politice, dar și în ceea ce privește exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Autoritățile Republicii Moldova au fost anunțate, dar nu au intervenit pentru deblocarea situației și respectarea legislației în vigoare.
Vă rugăm să luați act de grava situație semnalată și să interveniți prin pârghiile pe care le aveți la dispoziție în favoarea respectării principiilor statului de drept și a unui proces electoral corect și nediscriminatoriu. Cei circa 400.000 de locuitori din regiunea transnistreană, cetățeni ai Republicii Moldova, au dreptul să fie informați cu privire la procesul electoral în desfășurare, pentru a putea vota în cunoștință de cauză”.
- Se întorc anii ’50? Elevii, chemați la școală în Săptămâna Patimilor. Când a stabilit Ligia Deca vacanța de primăvară în noul an școlar - 7 septembrie 2024
- Eroul național Avram Iancu va fi comemorat, duminică, 8 septembrie, la Țebea (program) - 6 septembrie 2024
- Incursiune în istoria uniformelor școlare din țara noastră - 6 septembrie 2024
Transnitria e un fel de ”CHAZ” al Moldovei.