45 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice, la Montreal

În urmă cu 45 de ani, în ziua de 18 iulie 1976, o fetiță româncă în vârstă de 14 ani uimea lumea sportului, realizând o performanță unică- prima notă de 10 la Jocurile Olimpice, anunță ȘtiriTVR.ro.

Fetiţa era Nadia Comăneci, care, la acea ediţie a JO, a obţinut de şapte ori nota 10 şi a câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol).

Computerul care afişa nota concurenţilor nu era programat să arate nota 10, aşa că după exerciţiul Nadiei, pe ecran a apărut nota… 1.00.

Reputatul jurnalist sportiv şi scriitor de cărţi pe teme sportive Ioan Chirilă nota, în cartea sa numită „Nadia” (apărută în 1977 la Editura Sport-Turism):

„18 iulie 1976 (…) Nadia se apropie de paralele. E ultimul exerciţiu al serii (…) Nadia s-a pregătit de atac. Pare încruntată (…) Atacul se produce pe neaşteptate. (…) Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralelele. (…) Zbor final! Stop!! Urale!!! Nadia e înfierbântată de efort. Pentru prima oară obrajii ei sunt rumeni. (…) Nadia aşteaptă. ‘Şi deodată, cum avea să scrie mai târziu Karoly (Bela, antrenorul Nadiei – n.r.), s-a prăbuşit Niagara peste sala Forum. Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost apariţia notei pe tabela electronică, acel 1.00 – din lipsă de prevedere – care a făcut înconjurul lumii, exprimând, parcă, revolta omului împotriva tehnicii atotstăpânitoare. Apoi totul s-a transformat într-un tumult. (…) Nadia a ieşit, în sfârşit, din carapacea sa, şi a ridicat braţele sus, oferind fotoreporterilor şi operatorilor cea mai adevărată imagine a victoriei’, scria Bela (Karoly – n.r.)”.

În aceeaşi carte, Ioan Chirilă adăuga: „Primul 10! Faimoasa lipsă de prevedere a computerului de la Montreal care nu şi-a programat nota zece. Un copil, Nadia Comăneci, l-a obligat, zâmbind, să-şi recunoască greşeala”.

Potrivit sursei citate, ziariştii o numeau în acele zile „Zeiţa de la Montreal”, iar presa titra: „S-a născut o stea!” (Newsweek, 2 august 1976), „Este perfectă!” (Time, 2 august 1976), „A acaparat spectacolul!” (Sports Illustrated, 2 august 1976).

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „45 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice, la Montreal”

  1. Mă întreb cum stă Nadia la capitolul ”corectitudine politică” și ”toleranță” față de ”minoritățile sexuale”.

Comentariile sunt închise.