Corectitudinea politică modifică (și) jurământul olimpic

Jurământul pe care sportivii, antrenorii și arbitrii îl vor depune la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo se modifică, la o recomandare a Comisiei Sportivilor.

De acum, noul jurământ va cuprinde termenii de „incluziune” și „egalitate”, în urma unei modificări a textului aprobată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Astfel, doi sportivi, doi antrenori şi doi arbitri (un bărbat şi o femeie) vor jura, cu mâna pe drapelul olimpic şi în numele colegilor lor, „să respecte şi să se conformeze regulilor, în spiritul de fair-play, incluziune şi egalitate”.

„Împreună suntem solidari şi ne angajăm pentru un sport fără dopaj, fără înşelăciune, fără nicio formă de discriminare. O facem pentru onoarea echipelor noastre, pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului şi pentru a face lumea un loc mai bun prin intermediul sportului”, se scrie în noul text al jurământului.

Până la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018, textul jurământului era acesta:

„Ne-am angajat să participăm la aceste Jocuri Olimpice respectând şi conformându-ne normelor în spiritul de fair-play. Toţi suntem dedicaţi unui sport fără dopaj şi înşelăciune. O facem pentru gloria sportului, pentru onoarea echipelor noastre şi pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost