Dr. Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS și actual deputat PSD în Parlamentul României, susține testarea cadrelor didactice, despre care spune că ar trebui completată de cea a elevilor, considerând totodată că accesul în spații publice închise pe baza unui certificat sanitar în toate țările UE este o măsură binevenită.
Aplicarea în mod unitar la nivelul tuturor ţărilor europene a aceluiaşi set de măsuri nu ar mai crea tensiuni şi discriminări între cetăţeni, a spus dr. Rafila într-un interviu acordat pentru News.ro.
„Important este ca atunci când intri într-un spaţiu închis, riscul de transmitere al bolii să fie diminuat la maximum. Lucrul acesta se poate obţine în două feluri. Fie prin vaccinare, fie prin testare. Diferenţa trebuie să fie legată doar de durata valabilităţii unui astfel de certificat verde, dacă vreţi. Este deja bine cunoscută această durată de 72 de ore pentru un test PCR, 24 de ore pentru test antigenic şi o durată mai mare pentru o persoană care a fost vaccinată sau care a trecut prin boală.
Toate aceste eventualităţi trebuie luate în considerare, ele practic sunt şi reglementate sau recomandate de Comisia Europeană şi atunci cred că aplicarea în mod unitar la nivelul tuturor ţătilor europene a aceluiaşi set de măsuri, cred că este binevenită şi nu ar mai crea niciun fel de tensiuni sau discriminări între cetăţeni (..)”, a explicat prof. Rafila.
În ceea ce privește viitorul an școlar, dr. Rafila susține atât testarea profesorilor, cât și a elevilor mici, cu vârstă de până în 12 ani.
„Este foarte bine ca profesorii nevaccinați să fie testați, trebuie găsită o modalitate și pentru elevi să fie testați. Discutăm de copii cu vârsta până la 12 ani care nu au acces la vaccinare, pentru că nu este recomandată vaccinarea decât după 12 ani.
Mai mult, foarte mulţi copii cu vârsta mai mare de 12 ani nu au fost vaccinaţi, pentru că nu a existat o campanie dedicată părinţilor în care să fie informaţi de ce trebuie vaccinaţi copiii, părinţii trebuie convinşi că este util să îşi vaccineze copiii. Accesul la testare trebuie să fie neîngrădit, testarea periodică a profesorilor ar putea să asigure condiţiile de funcţionare în siguranţă a şcolilor, dar trebuie completată şi cu testarea elevilor, mai ales a celor simptomatici, sau periodic dacă se găseşte o soluţie logistică care să permită acest lucru.
Lucrul acesta trebuie organizat din timp, pentru că dacă o să aşteptăm să înceapă şcoala şi după să organizăm testarea, o să ajungem în impas. Nu mai este decât o lună şi jumătate, aşa că, pe lângă renovarea şcolilor, trebuie să existe şi o organizare logistică a unei testări permanente pentru cei nevaccinaţi”, a declarat Alexandru Rafila.
- Călin Georgescu, în fața secției de votare: Azi este ziua Constituției și nu mai este nimic constituțional în România - 8 decembrie 2024
- 8 decembrie/ Ziua Constituției României - 7 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Democrația din România este înmormântată cu acordul Bruxelles-ului neomarxist - 7 decembrie 2024
„Vrem o țară ca afară”, de exemplu ca în Franța. (unde nu există proteste împotriva guvernării)