Partea românească a vechiului cimitir din Cernăuți riscă să DISPARĂ

Comunitatea românească din regiunea Cernăuți caută sprijin pentru restaurarea părții românești a vechiului cimitir din suburbia Horecea a orașul Cernăuți, anunță Agenția BucPress.

Cimitirul este un adevărat muzeu al memoriei, dar riscă să dispară prin degradare și vandalizare, notează sursa citată.

Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina încearcă în fiecare an să readucă în atenție necesitatea conservării cimitirului, în care sunt înmormântați 12 membri ai Academiei Române și alte figuri marcante ale istoriei și identității românești.

O piedică în obținerea sprijinului necesar pentru restaurare este că neconcordanțele legislative nu permit realizarea unor lucrări direct de către sponsorii din România.

Președintele societății, Vasile Rauț, a anunțat că deocamdată s-a încheiat prima etapă documentară pentru restaurarea a 16 morminte și cripte.

Potrivit sursei citate, printre ele se numără mormântul lui Aron Pumnul, mentorul lui Mihai Eminescu, cel al Aglaiei Eminovici-Drogli, sora mai mică a poetului, criptele familiilor Hurmuzachi și Sbiera, dar și monumentul „Detrunchiatul”, realizat în 1921 de sculptorul Vladimir Mironescu la mormântul lui Zaharia Voronca.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Partea românească a vechiului cimitir din Cernăuți riscă să DISPARĂ”

Comentariile sunt închise.