Ţările grupului de la Vişegrad şi Slovenia, SCUT în jurul lui Viktor Orban în lupta cu Bruxellesul

Premierii Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei şi Sloveniei au strâns vineri rândurile în jurul omologului lor ungar Viktor Orban în confruntarea acestuia cu Bruxellesul, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cele patru state ale grupului de la Viședrad și Slovenia au participat la un summit la Ljubljana.

„Avem mult noroc că în acest semestru Slovenia prezidează (Consiliul) UE şi că (prim-ministrul) Janez Jansa este în fruntea Consiliului UE”, a subliniat Viktor Orban, potrivit sursei citate.

Şeful guvernului de la Budapesta a acuzat instituţiile europene că se ocupă de teme greşite şi Parlamentul European că a transformat tema statului de drept într-un jihad împotriva politicienilor conservatori.

El a răspuns astfel unei întrebări legate de rezoluţia votată în ziua anterioară de Parlamentul European, în care se solicită Comisiei Europene să sancţioneze Ungaria, pentru noua sa lege de combatere a promovării homosexualităţii în şcoli.

Totodată, premierul conservator sloven Janez Jansa a apreciat legat de acest subiect că drepturile fundamentale în UE nu ar trebui să însemne doar nediscriminare, ci şi dreptul statelor membre să-şi organizeze învăţământul conform propriei culturi şi credinţe religioase.

Jansa, Orban şi omologii lor din Polonia, Mateusz Morawiecki, Republica Cehă, Andrej Babis, şi Slovacia, Eduard Heger, au căzut de asemenea de acord asupra temelor pe care ar trebui să se concentreze preşedinţia slovenă a Consiliului UE.

Astfel, au fost enunţate printre acestea riscul unor noi valuri de migranţi, mai ales dinspre Afganistan şi Africa Subsahariană, securitatea la frontierele UE şi extinderea blocului comunitar către ţările Balcanilor Occidentali, începând cu Serbia.

Mateusz Morawiecki a subliniat ca cele cinci ţări să fie mai active împotriva centralizării Uniunii Europene, pentru a juca un rol de egali, nu de membri subaltern.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost