Vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale și permisul sanitar, în atenția lui Raed Arafat. Măsurile din Franța și Grecia, posibil să se aplice și în România, spune șeful DSU

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, vineri, că pentru noul val al pandemiei abordarea autorităților se schimbă, fiind luat în calcul un scenariu ca cel aplicat în Franța sau Grecia, care include măsuri precum accesul în anumite spații publice doar pentru vaccinați sau vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutată o eventuală hotărâre CNSU pentru măsurile care vor fi în vigoare de la 1 august, a precizat Raed Arafat.

„O să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (în eventualitatea unui nou val pandemic – n.r.)”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

Abordarea se schimbă

Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul și care este situația. Majoritatea țărilor europene au restricții mult mai mari decât la noi, a spus Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat a explicat că trebuie aprofundată o analiză care să arate câți dintre vaccinați într-adevăr ajung să aibă o formă mai gravă, care necesită oxigen sau terapie intensivă, și câți dintre nevaccinați ajung acolo.

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Arafat susține că nu este vorba despre discriminare, pentru că nevaccinaților li se va da varianta testării pentru a avea acces în restaurante, de exemplu.

„În acest fel, permitem activităților economice să se desfășoare. Poate limităm, dar nu cu o limitare cum a fost înainte, când nu aveam vaccinul și nu puteam să facem aceste lucruri. Accept această soluție, ca să nu am un impact economic major, ca să nu închizi totul”, subliniază șeful DSU.

Tot în această logică, șeful  susține susține și vaccinarea obligatorie a personalului medical, anunță sursa citată.

„E o abordare corectă, pentru că protejezi inclusiv pacientul aici. Să faci o protecție reală într-un mediu în care este foarte propice să se răspândească boala, în spitale, unde ai oamenii în saloane, unde medicul și asistenta se plimbă de la un pacient la altul, faptul că cer vaccinarea sau testarea nu are nimic ciudat, chiar este o măsură foarte normală”, a precizat Raed Arafat.

Reamintim că vicepremierul Dan Barna (USR PLUS) a propus, vineri, ca doar persoanele vaccinate să meargă în mall în week-end.

Pe de altă parte, și ministrul Sănătății Ioana Mihăilă (USR PLUS) a declarat, recent, că este foarte probabil ca restricțiile să vizeze doar persoanele nevaccinate, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost