FOTO. Cișmigiu, grădina boemă din Bucureștiul de altădată, focar de infecție și de mizerie

Cișmigiu, grădina boemă din Bucureștiul de altădată, este acum un loc abandonat, un focar de mizerie și de infecție, lăsat parcă să moară sub ochii indiferenți ai autorităților.

Cișmigiul, un parc de 16 hectare și o istorie fabuloasă, se află fix lângă ferestrele Primăriei Generale. Bucureștenii, și-n special vecinii parcului, trag un semnal de alarmă: dacă Municipalitatea nu intervine urgent, Cișmigiul moare, scrie Digi24.

Grădina boemă de altădată e acum un loc sălbatic stăpânit de porumbei. Aleile duhnesc, iar, pe alocuri zac păsări moarte.

Foto: Digi 24

Locul de joacă din centru, de lângă foișorul fanfarei de altădată, este neutilizabil. Toboganele sunt pline de murdărie, la fel leagănele și balansoarele. Și mai toate aparatele au bucăți tăioase și ruginite care pot răni copiii.

La izvorul lui Eminescu, apa curge printr-o țeavă urâtă din plastic. Monumentele… unele au scăpat, altele sunt ca vai de ele. Zona păsărilor exotice de altădată e focar de infecție și fără viață.

Autoritățile ridică din umeri și își pasează responsabilitatea. Conducerea Administrația Parcuri Lacuri și Grădini, instituție subordonată primăriei Generale, spune că că ALPAB nu se mai ocupă de parcuri.

„ALPAB nu se mai ocupă de întreținerea niciunui parc din Municipiul București. Această activitate fiind prestată în exclusivitate de către companiile municipalității care au la bază contractul de delegare a acestor servicii”, a declarat Răzvan Nițu, director economic al ALPAB.

Pe de altă parte, scrie sursa citată, de trei ani, de Cișmigiu se ocupă, în acte, Compania Municipală Parcuri și Grădini, din subordinea Consiliului General. Nimeni din cadrul acestei companii nu vrea să explice însă public din ce cauză a decăzut Cișmigiul.

În loc de concluzie

În 1883, primăria orașului a cumpărat un hectar și jumătate de teren și a extins grădina Cișmigiu. L-a înfrumusețat cu lebede și pelicani, l-a pastelat și l-a făcut demn de parte a Micului Paris.

Astăzi, locul e trist. Cișmigiu se pregătește să dispară.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost