La mulți ani, Octav Bjoza! Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România împlinește 83 de ani

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), domnul Octav Bjoza, împlinește, miercuri, 11 august, 83 de ani.

Octav Bjoza s-a născut la 11 august 1938, în municipiul Iaşi, fiul lui Ioan şi al Georgetei, de naţionalitate română şi religie ortodoxă. Din anii 1941-42 se stabileşte cu familia în zona Braşov, tatăl fiind CFR-ist, potrivit site-ului AFDPR.

Este absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov (1956). Între anii 1957-58 îl găsim student al Facultăţii de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

La finele anului I, după ultimul examen, pe 25 iunie 1958, a fost exmatriculat şi arestat de Securitatea din Iaşi. Între anii 1956-1958 a făcut parte împreună cu alţi 14 elevi, studenţi şi muncitori din organizaţia anticomunistă „Garda Tineretului Român” din Braşov, care avea drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei”.

La Iaşi este anchetat de cpt. David Isidor si de către lt. maj. Gaşparovici Eugen, apoi foarte scurt la Securitatea URANUS din Bucureşti de către cpt. GheorgheEnoiu şi în final la Securitatea din Braşov de către lt. maj. Traian Urzică şi mr. Stelian Alexandrescu.

A fost judecat de către Tribunalul Militar Braşov la data de 10 octombrie 1958 şi condamnat la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, prin sentinţa nr. 672/10.10.1958  pentru delictul  crimă  de uneltire împotriva ordinii sociale.

A trecut prin închisorile: Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării ca Bacul „4” şi Periprava – Secţia Grindu de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

S-a căsătorit imediat cu prietena Carmen Sireteanu care l-a aşteptat cei 4 ani.

A fost împiedicat să reia studiile superioare. Urmează cursurile unei şcoli tehnice postliceale de instalaţii pentru construcţii civile şi industriale (curs de zi de 3 ani), între anii 1962-1965.

După ce din anul 1965 s-a permis reluarea cursurilor superioare, în 1966 dă examen de admitere şi intră la Facultatea de Electromecanică din cadrul Universităţii din Braşov, pe care a absolvit-o în anul 1972.

Domnul Octav Bjoza nu a fost membru al Partidului Comunist Român.

Reamintim că premierul Cîțu l-a demis, în luna martie, pe domnul Octav Bjoza din funcția de Subsecretar de Stat al Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist din cadrul Guvernului României, decizie care a declanșat un val de revoltă, după cum a relatat RostOnline.

Domnul Octav Bjoza este internat de câteva zile în spital, după ce a suferit un atac vascular cerebral.

Îi urăm domnului Octav Bjoza mulți ani binecuvântați cu sănătate și bucurii!

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost