Peste 42.000 de porci din ferme din județele Olt și Buzău, sacrificați din cauza pestei porcine

Peste 42.000 de porci din ferme din județele Olt și Buzău au fost sacrificați sau urmează să fie uciși în perioada imediat următoare, după ce au fost confirmate focare de pestă porcină.

Doar într-o exploataţie comercială din localitatea Ipotești, județul Olt, unde au fost confirmat focar de pestă porcină, urmează să fie sacrificați peste 30.000 de porci.

Anunțul a fost făcut, săptămâna trecută, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

„În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Ipotești, județul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare .

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, se precizează în comunicatul DSVSA Olt.

Totoodată, DSVSA Buzău a anunțat că au mai fost confirmate două focare de pestă în județul Buzău, într-o fermă din localitatea Stâlpu unde sunt 1.144 de porci şi într-o fermă din localitatea Cilibia cu 2.563 de porci.Toţi porcii din cele două ferme vor fi sacrificaţi, a anunțat News.ro.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, pesta a fost confirmată la o fermă din Glodeanu Siliştea, cu 8.300 de animale, toate fiind ucise.

Reamintim că în acestă primăvară, peste 20.000 de porci au fost uciși, după ce într-o fermă din Arad a fost confirmat focar de pestă porcină, după cum a relatat RostOnline la momentul respectiv.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost