Facturile la energie electrică au explodat. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm

Facturile la energie electrică au explodat în ultima perioadă, piața fiind afectată atât de liberalizare, cât și de programul european „Green Deal”, context în care oficialii din Guvernul Cîțu recomandă românilor să consume mai puțin curent.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.

Ce s-a întâmplat în acest interval?

Piața energiei a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021. Măsura a fost prezentă ca una în favoarea românilor, consumatorii având posibilitatea să aleagă compare ofertele și să aleagă între furnizori.

În fapt, comunicarea autorităților pe acest subiect a fost atât de deficitară, încât prea puțină lume a înțeles unde să caute informația și care sunt alternativele  mai avantajoase.

Mai mult, spun experții, prețurile energiei și a gazelor pe bursă au crescut în ultima perioadă.

În plus, deja se simt efectele programului „Green Deal”, pactul european la care a aderat și România și în urma căruia centrala Mintia a fost deja închisă, o decizie similară fiiind preconizată și pentru Complexul Energetic Oltenia.

Liberalizarea pieței energiei

„Liberalizarea pieței energiei a început de ceva timp. Practic, am respectat o directivă europeană care ne obliga să facem acest lucru. Piața concurențială, în principiu, dă ocazia consumatorului să-și aleagă cea mai bună ofertă, astfel încât să-și subdimensioneze valoarea facturii de energie electrică. Portarea de la un furnizor la altul se poate face cu aceeași lejeritate cu care ne schimbăm operatorul de telefonie mobilă. Folosind comparatorul de pe site-ul ANRE-ului, putem oricând să ne introducem datele și să vedem cel mai convenabil furnizor de energie, în funcție de consum”, a declarat, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Explicația premierului Cîțu:

„Dacă ai piață concurențială, prețurile pot să și scadă. (…) Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci pe piață liberă, piață concurențială, și vreau să mă asigur că în România îndeplinim condițiile unei piețe concurențiale”, declara în urmă cu câteva zile premierul Cîțu, potrivit sursei citate.

Recomandarea secretarului de Stat, George Niculescu:

„Măsurile de eficiență energetică nu trebuie privite ca fiind ceva rău. Ele sunt peste tot în lume apreciate ca fiind un mod prin care poți să-ți reduci costurile cu utilitățile. Nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens.

Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Facturile la energie electrică au explodat. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm”

Comentariile sunt închise.