Coronavirusul, presa românească și dezinformarea

Locuiesc în SUA și mi-a atras atenția titlul principal de pe site-ul cotidianului Libertatea:

Mihai Craiu: „America are deja o lună de școală, aproape 30% de copii infectați. Tot atâția o să fie și în România”

Am făcut click ca să văd despre ce e vorba, doar am copii în școală și poate eu nu știu cât de periculos a devenit mersul la școală în America, o fi ajuns sport extrem. Așa aflu că la postul de televiziune Digi24, post TV de propagandă al puterii, Mihai Craiu, un medic pediadru din România, a declarat, printre altele, următoarele:

Depinde foarte mult de școală, școlile din zonele rurale, unde transmiterea comunitară nu este foarte mare, probabil vor rămâne deschise în continuare, în orașe, dacă nu se întâmplă nimic în ceea ce privește purtatul măștii la gardul școlii, probabil o să apară multe cazuri, iar DSP-urile vor închide anumite clase din păcate. America are deja o lună de școală, aproape 30% de copii infectați, tot atâția o să fie și în România.

Doar că în același articol, câteva paragrafe mai jos, același medic este citat cu următoarea declarație preluată de pe contul său de Facebook:

„Nu toate merele frumoase sunt… nevinovate. Vom întelege asta pe propria piele, mai curând sau mai târziu. Cei care vă vând povesti frumoase și vă oferă iluzia unei situații roz, lipsită de griji, vă dau un măr otrăvit. O să mai vorbim de cifrele din România peste câteva zile. Acum, despre cele din SUA, unde școala a început deja de o lună. Săptămâna trecută copiii si adolescenții au reprezentat 28.9% din totalul celor infectați cu noul coronavirus. Și cifrele sunt în creștere”, a scris medicul pe Facebook.

Sesizați diferența? Titlu bombă pe prima pagină din Libertatea susținut cu ce a declarat dr. Craiu la Digi24, cum că după doar o lună de școală aproape 30% dintre copiii americani s-au îmbolnăvit de gripă chinezească când în realitate, cel puțin din ce înțeleg eu, e vorba de aproape 30% din totalul celor depistați pozitiv în ultima lună au fost copii sau adolescenți.

Conform ultimului recensământ, SUA are aproximativ 73 de milioane de cetățeni sub 18 ani. 30% din 73 de milioane înseamnă 2.190.000 de copii și adolescenți care, conform Libertatea și Digi24, s-au infectat în doar o lună de zile în SUA.

Dacă e să calculăm același procent de 30% la toți cei care au fost depistați în ultima lună a fi infectați cu Covid aflăm cu totul altceva. Conform CDC media săptămânală de cazuri pozitive în SUA este de 136.558. Dacă e să înmulțim cu 4 și calculăm procentul de 30% aflăm că în ultima luna au fost depistați 163.869 de copii și adolescenți.

Dar ce mai contează realitatea când tu ai de susținut și promovat agenda puterii?

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost