Discriminarea studenților pe motive sanitare! Universitatea București cazează separat vaccinații de nevaccinați. Politehnica anunță că în cămine sunt locuri doar pentru vaccinați

Noul an universitar începe cât de curând, iar informațiile referitoare la criteriile privind cazarea studenților în cămine confirmă segregarea acestora pe criterii sanitare.

Astfel, Universitatea București anunță că studenții vor fi cazați separat în funcție de criteriul vaccinării.

„Desigur, vom caza separat studenţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi pe camere, respectiv etaje în funcţie de specificul căminului. Acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală – vaccinat sau nevaccinat pe etaje. (…) A scăzut numărul de locuri de cazare puse la dispoziţie studenţilor şi datorită faptului că am cazat mai puţini în camere.

Spre exemplu, dacă numărul total de locuri de cazare al Universităţii Bucureşti este undeva la 5.000, anul acesta punem la dispoziţia studenţilor undeva la 3.000 – 3.500 locuri de cazare. Spre exemplu, acolo unde avem camere de patru studenţi vor fi cazaţi câte trei, respectând, în primul rând, distanţele şi spaţiul alocat fiecărui student potrivit normelor pe care le-au stabilit specialiştii şi autorităţile. Numărul total de locuri de cazare pe care îl punem la dispoziţia studenţilor este undeva la 3.500”, a anunțat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ, Mirabela Amarandei.

Totodată, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, anunțat că studenții vaccinați vor avea prioritate la cazare, fiind probabil singurii care vor prinde un loc în cămine.

„Respectăm toate măsurile sanitare impuse se autorităţi. Vom începe cazarea, prioritate vor avea studenţii vaccinaţi. Aceasta este decizia pe care am adoptat-o în Consiliul de Administraţie. Informaţiile pe care le avem în acest moment de la studenţi, de la asociaţiile studenţeşti arată că 65% dintre studenţi sunt deja vaccinaţi şi 15% dintre ei doresc să se vaccineze. (…) Având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces, pentru că, din nefericire, numărul de locuri a fost redus ca urmare a impunerii măsurilor sanitare.

Am diminuat numărul de locuri din camere astfel încât să respectăm normele sanitare, astfel încât estimăm, având în vedere reducerea numărului de locuri în cămine şi numărul mare de studenţi vaccinaţi din universitate, că doar studenţii vaccinaţi vor reuşi să prindă loc în căminele universităţii”, a declarat Mihnea Costoiu.

La Academia de Studii Economice (ASE), cazarea se va face pe baza certificatului sanitar.

„La cămin, am redus capacitatea. Adică, am redus cu un pat pe cameră. Acum, unde erau patru avem trei. Unde erau trei avem două şi tot aşa. Vom cere să se prezinte la cazare în perioada 23 – 26 septembrie dovada vaccinării sau dovada că au trecut prin boală sau un test PCR valabil 72 de ore. Cine nu are niciuna dintre cele trei dovezi, pe banii ASE, vom face un test rapid la cazare, astfel încât să putem să avem garanţia că studenţii vor intra sănătoşi în cămin. Vor fi 3.200 de locuri în cămine pe noua capacitate, faţă de 4.250. Tot ce înseamnă prevederile ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii legat de circulaţia persoanelor pe trasee diferite intrare-ieşire, asigurarea curăţeniei, aerisirea, purtarea măştii”, a declarat, pentru Agerpres,  rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Potrivit acestuia, în ASE sunt asigurate camere de izolare pentru studenții bolnavi.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost