Polonia, amendată de UE pentru că nu închide o mină. Premierul Morawiecki: Exploatarea de la mina Turow va continua

Exploatarea la suprafaţă a lignitului de la mina Turow şi operarea centralei energetice vor continua, în pofida deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a cere Poloniei să plătească penalităţi pentru că menţine activităţile în desfăşurare, a anunţat, marţi, premierul polonez Mateusz Morawiecki, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Decizia UE este total greşită. Nu intenţionăm să oprim operaţiunile de la mina Turow şi de la centrala energetică”, a declarat oficialul polonez.

Reamintim că Polonia trebuie să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi pentru încălcarea unei decizii anterioare privind oprirea exploatării minei de cărbune de la Turow, se arată în decizia de luni a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), după cum a relatat RostOnline.

Măsura este valabilă până când Polonia închide mina de la Turow.

„Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extracţia lignitului la mina Turow. O astfel de măsură este necesară pentru a întări eficienţa măsurilor interimare decise în 21 mai şi de a descuraja un stat membru să întârzie respectarea deciziilor”, se menționează în decizia CJUE.

În ceea ce privește România, țara noastră a acceptat condițiile impuse de regulamentele europene prevăzute în „Green Deal” și nici măcar nu a încercat să negocieze păstrarea minelor deschise, după cum a relatat RostOnline.

Reamintim că, duminică, 19 septembrie, cărbunele a fost principala sursă de producerea a energiei electrice în România.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost