PS Antonie, Episcop de Bălți: În situaţia în care se află Basarabia, niciun român nu poate şi nu trebuie să rămână indiferent. Cum a luat ființă grupul misionar „Iubim Basarabia”

Joi,16 septembrie 2021, a luat fiinţă, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, în oraşul Bicaz, Grupul misionar „Iubim Basarabia”, a anunțat, duminică, biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.

Ideea formării unui grup, care va avea ca prioritate susţinerea misiunii Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, a apărut după ce Preasfinţitul Părinte Antonie a vorbit, în cadrul întâlnirii cu o parte dintre colegii de la Facultatea de Teologie din Iaşi, promoţia 1994, despre realităţile eclesiastice din Basarabia, unde o influenţă considerabilă are, deocamdată, structura necanonică a Bisericii Ortodoxe Ruse, se precizează în comunicat.

Denumirea grupului a fost propusă de PS Antonie, care a specificat că „în situaţia în care se află Basarabia astăzi nici un român, indiferent unde s-ar afla, nu poate şi nu trebuie să rămână indiferent”.

„După zeci de ani de propagandă sovietică, Basarabia astăzi este un teritoriu românesc înstrăinat cu români debusolaţi şi sărăciţi. Un ajutor pentru Biserica Românească din Basarabia reprezintă o investiţie în viitorul românesc al acestui pământ.

Grupul misionar „Iubim Basarabia”, înfiinţat în anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României, ne dorim să devină o mişcare care să adune pe toţi românii de pe toate meridianele, care nu sunt indiferenţi faţă de viitorul neamului românesc şi prin efort comun să contribuim la dinamizarea misiunii Bisericii Ortodoxe Române în Basarabia, activitate care îi va ajuta pe basarabeni să descopere identitatea lor naţională”, a menţionat PS Antonie.

Grupul misionar „Iubim Basarabia” a fost format de o parte dintre absolvenţii Facultăţii de Teologie din Iaşi, promoţia 1994, dar la această mişcare poate adera orice român de oriunde, care vrea să ajute românii din Basarabia.

Patronii spirituali ai Grupului misionar „Iubim Basarabia” sunt toţi Sfinţii Români.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost