Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Călcând în picioare Constituția, guvernul Cîțu impune restricții și discriminează 70% dintre cetățenii României

Co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a înregistrat și distribuit pe Facebook declarația politică pe care ar fi trebuit să o susțină în Parlament, alegând această soluție în contextul în care se află, alături de colegii parlamentari din AUR, în grevă parlamentară.

„Aflat în grevă parlamentară, alături de colegii din Senat și Camera Deputaților, am ales să fac acest videoclip, în loc să susțin de la tribuna Senatului declarația politică din această săptămînă.

Titlul declarației mele este: „Călcând în picioare Constituția, guvernul Cîțu impune restricții și discriminează 70% dintre cetățenii României„.

De luni de zile afirmăm și repetăm: îngrădirea drepturilor și libertăților înseamnă discriminare. Prin măsurile sale, guvernul îi discriminează pe români și îi obligă să se vaccineze. Obligativitatea înseamnă dictatură! Doar cu Bunul Dumnezeu vom răzbi!”, a transmis, pe Facebook, liderul AUR, senatorul Claudiu Târziu.

În introducerea declarației politice, senatorul Claudiu Târziu menționează două dintre afirmațiile pe care premierul Cîțu le-a făcut în luna aprilie. La momentul respectiv, întrebat fiind dacă în România va fi implementat așa-zisul certificat verde, premierul Cîțu a răspuns:

„Nu, în niciun caz! În România certificatul verde nu se va aplica! Vom găsi soluții pentru toți operatorii din economie.”

Totuși, atrage atenția senatorul Claudiu Târziu, nu mai departe de săptămâna trecută, același Cîțu, prim-ministrul PNL-PSD, a răspuns:

„Certificatul verde este o soluție, un instrument la îndemână și putem să îl folosim cu toții. Eu zic că este o măsură bună, nu discriminează, este o soluție care permite activităților economice să continue!”

Pentru oricine care urmărește scena politică, declarațiile vădit contradictorii ale domnului Cîțu nu sunt surprinzătoare. Deși „nu se va aplica”, permisul pentru „a circula liber” – ironia este de la sine înțeleasă – a început să fie aplicat, începând de alaltăieri, printr-o hotărâre de guvern.

O H.G. despre ale cărei prevederi cvasi-totalitatea specialiștilor în drept afirmă fără echivoc că încalcă flagrant Constituția. Conform îndelung-invocatului art. 53 din Legea Fundamentală: „Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege(…). Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății”.

Repet: „exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege”. Legea este un act normativ care emană de la organul legislativ al statului, adică de la Parlament, domnule Cîțu. În nicio interpretare juridică, hotărârea guvernului dumneavoastră nu ține loc de lege! Este limpede ca lumina zilei: ați adoptat o hotărâre eminamente anti-constituțională”, subliniază co-președintele AUR, Claudiu Târziu, în declarația politică.

Mai mult, avertizează senatorul Claudiu Târziu, pentru 70% dintre cetățenii României, certificatul sanitar discriminează.

„Nu țin să reamintesc, în această declarație politică, măsurile de „liberă circulație” (a se citi, discreționare) – introduse anti-constituțional de către guvernul condus de Florin Cîțu. Întreb, însă, retoric: cum ar putea fi caracterizată, altfel decât discriminatorie, permisiunea de a participa la viața socială, pe care o „oferă” guvernul exclusiv unei anumite părți a populației? În ce măsură este un astfel de cumul de îngrădiri de drepturi și libertăți compatibil cu democrația?

Printr-o atare politică, guvernul exceptează și limitează. Pe de o parte, divide, iar, pe de altă parte, obligă. DISCRIMINEAZĂ.

Pe de o parte, guvernul divide societatea românească între „buni” și „răi”, în funcție de administrarea sau nu a acestui vaccin. Și, pe de altă parte, ne obligă de facto să ne vaccinăm, fără a conta dacă socotim sau nu drept necesar acest act medical. Niciun om rațional nu poate crede că va continua să se testeze sine die, cheltuind din propriul buzunar de fiecare dată când dorește să intre într-un restaurant, să meargă la un teatru sau să participe la un eveniment în familie. Această opțiune este, de fapt, una falsă. În accepțiunea guvernanților, cetățenii nu trebuie să se testeze, ci trebuie să se vaccineze. Chiar împotriva propriei voințe și conștiințe.

Reamintesc faptul că, potrivit legislației în vigoare, vaccinarea este un act profilactic și voluntar. Din punctul nostru de vedere, este vital ca decizia administrării oricărui vaccin să rămână liber aleasă, iar consimțământul neviciat. Întreb din nou retoric: în ce măsură vaccinarea împotriva Covid-19 este efectuată de bunăvoie, fără constrângere, dacă guvernul limitează drepturile și libertățile, discriminând o proporție uriașă dintre cetățenii români?

Îngrădirea drepturilor și libertăților înseamnă discriminare. Prin măsurile sale, guvernul îi discriminează pe români și îi silește să se vaccineze. Obligativitatea înseamnă dictatură!”, precizează senatorul Claudiu Târziu în declarația politică.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost