Treptele minciunii PSD în chestiunea moțiunii

Întîi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură contra guvernului Cîțu la începutul sesiunii parlamentare prezente.

După o zi, Ciolacu s-a răzgîndit: PSD va depune o moțiune de cenzură după congresul PNL, chipurile pentru ca aceasta să aibă șanse mai mari de a trece.

Pe 1 septembrie, după ce AUR a făcut public că are textul moțiunii și că îi cheamă să o semneze pe toți parlamentarii care înțeleg gravitatea situației în care se află România și după ce s-au intensificat fricțiunile din Executiv, Ciolacu și alți comunicatori ai PSD au zis:

„Nțțț! Avem noi moțiunea noastră pe care îi invităm să o semneze și pe cei de la AUR, și pe cei de la USR. Dacă nu avem 234 de semnături, nu vom fi siguri că vom avea măcar tot atîtea voturi, pentru ca moțiunea să fie adoptată. Deci să vină AUR și USR să o semneze”.

Tot atunci, purtătorii de mesaj ai PSD au dat asigurări că vor vota o moțiune depusă de AUR și USR, dacă va fi depusă. Cu Ciolacu în frunte.

Vineri, după ce AUR și USR au depus moțiunea de cenzură, PSD a boicotat ședința Birourilor Permanente Reunite (BPR) ale Camerelor, pentru a mai trage de timp, să negocieze cu PNL, iar guvernul să rămînă în funcție. Azi, la o nouă convocare a BPR, la fel.

În fine, sîntem dumiriți, de vreun ceas, de d-na Gabriela Firea, prim-vicepreședinte al PSD și vicepreședinte al Senatului, deci membru în BPR. Cică ea nu acceptă să facă ”alianță” pentru a demite guvernul cu moftangii (se înțelege că ar fi USR) și cei care îi susțin (adicătelea AUR) și nu participă la această ”mascaradă”, căci nu ar lăsa-o electoratul.

Las că USR susține moțiunea AUR și nu invers, dar cum rămîne cu:

  1. vom depune o moțiune la 1 septembrie;
  2. vom depune o moțiune după congresul PNL;
  3. vom depune o moțiune numai dacă avem 234 de semnături pe ea, deci vrem să o semneze și AUR, și USR;
  4. vom vota moțiunea de cenzură semnată de AUR și USR, dacă cele două partide vor reuși să o depună;
  5. nu participăm la această ”mascaradă”, nu putem vota alături de USR și AUR.

Păi cum să rămînă, ca orice minciună: nu participăm la vot, că nu ne lasă electoratul. Ei, stimați lideri PSD, veți vedea mintenaș voința electoratului, care nu e prost, cum îl credeți, și a priceput că ați fost întorși cu cheia mare de la Cotroceni.

În ritmul ăsta, veți ajunge PNL pe tobogan în jos, cît ați clipi.

Cădere ușoară! *

* Asta a fost urarea pe care i-am făcut-o Cabinetului Florin Cîțu la învestire și pare că tocmai se împlinește.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost