UPDATE: Dacian Cioloș, desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis

ACTUALIZARE ORA 19:00

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să-l desemneze pe Dacian Cioloş candidat pentru funcţia de prim-ministru, anunță Agerpres.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a spus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Știrea inițială:

Preşedintele Klaus Iohannis are, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Potrivit programului anunțat săptămâna trecută de Administrația Prezidențială, consultările încep la ora 12:00, după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Consultările au fost după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, marți, 5 octombrie.

Propunerile partidelor

AUR merge la consultări cu o delegație formată din copreședinții partidului, Claudiu Târziu și George Simion, alături de Mihai Negoescu (secretar general al AUR), Marius Lulea (vicepreședinte al AUR) și Dumitrina Mitrea (deputat de Neamț).

„Vom susține necesitatea alcătuirii unui guvern de specialiști asumati politic și susținuți de o larga majoritate parlamentară, conduși de un premier în care românii să aibă încredere, în baza unui program de guvernare care să răspundă așteptărilor cetățenilor”, a anunțat co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.

PNL a anunţat că se va prezenta la consultări cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu, anunță Agerpres.

Liberalii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, după ce inițial anunțaseră că propunerea va fi tot Florin Cîțu.

PSD nu merge în acest moment la Cotroceni cu nicio propunere de premier, însă o decizie finală va fi luată luni dimineaţă la şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, a anunţat, duminică, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor.

USR va merge la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea. Preşedintele formaţiunii, Dacian Cioloş, a reiterat că doreşte un alt premier.

UDMR va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar dacă PSD nu vine cu o coaliţie, „PNL are următoarea prioritate”, a precizat marţea trecută liderul formaţiunii, Kelemen Hunor.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost