60 de ani de la canonizarea Sfântului Nectarie de la Eghina. Mănăstirea Radu Vodă din Capitală se pregătește de sărbătoare. Programul Hramului

Mănăstirea Radu Vodă din Capitală a anunțat, marți, programul zilelor Hramului mănăstirii, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Mucenic Efrem cel Nou fiind scoasă spre închinare încă de sâmbătă, 6 noiembrie.

Potrivit sursei citate, anul acesta se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Nectarie de la Eghina.

„Cu ocazia zilelor Hramului Mănăstirii Radu Vodă, sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Mucenic Efrem cel Nou vor fi scoase în procesiune sâmbătă, 6 noiembrie, începând cu ora 11:00 și vor fi așezate spre închinare în baldachinul de piatră din curtea mănăstirii.

Sfintele moaște vor rămâne în baldachin spre închinarea pelerinilor până marți, 9 noiembrie.

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Nectarie de la Eghina”, a anunțat, pe Facebook, oștea Mănăstirii Radu Vodă.

Sfântul Nectarie, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Patriarhia Ecumenică în secolul trecut, s-a născut în anul 1846, în Silivria Traciei (localitate lângă Constantinopol), din părinţi săraci, dar foarte evlavioşi.

La botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se din pruncie de o aleasă educaţie creştinească. După primii ani de şcoală, Anastasie este trimis să înveţe carte la Constantinopol, unde studiază teologia şi scrierile Sfinţilor Părinţi. Aici sufletul său începe să-L descopere pe Hristos în inima sa prin rugăciune, prin citirea cărţilor sfinte şi prin cugetarea la cele dumnezeieşti, se menționează pe site-ul mănăstirii Radu Vodă.

Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduieşte, este renumit pentru minunile pe care le făcea încă din timpul vieţii, cu rugăciunile sale fierbinţi, pentru toţi ce-i cereau ajutorul. După trecerea sa la cele veşnice, mormântul său a devenit loc de pelerinaj, iar înalţii ierarhi ai Bisericii lui Hristos, văzând minunile ce se săvârşeau acolo şi descoperind moaştele neatinse şi plăcut mirositoare au hotărât canonizarea Sfântului Nectarie. Acesta este pentru întreaga lume ortodoxă, pentru toată Biserica lui Hristos, ajutor trimis de la Dumnezeu pentru cei aflaţi în suferinţă, în nevoi, în boli de toate felurile.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost