Legea privind confidențialitatea datelor medicale, încălcată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Vaccinarea profesorilor, verificată în Registrul național de vaccinare

Declarațiile privind vaccinarea profesorilor vor fi verificate în Registrul național de vaccinare, a anunțat, duminică seara, la un post de televiziune, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ignorând și încălcând astfel legea care prevede confidențialitatea informațiilor medicale.

Ministerul Educației va verifica datele privind vaccinarea angajalților din școli, folosite pentru a stabili dacă o școală funcționează fizic sau online, în baza pragului de vaccinare de 60%, a spus duminică seară, la Digi 24, ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit EduPedu.

Acesta a precizat că verificarea se va face „pe baza unui acord cu cei care gestionează Registrul național de vaccinare”, în temeiul faptului că ministerul este „angajatorul tuturor celor din învățământul preuniversitar” și „evident că are datele personale”.

Anterior, nu mai departe de ziua de vineri, ministrul Cîmpeanu declarase  că decizia privind astfel de verificări ar fi revenit Consiliilor de Administrație ale școlilor, având în vedere același statut de “angajator”.

Iată declarația ministrului Educației:

Realizator: Domnule ministru, raportările sunt voluntare. Un angajat din școală poate sau nu să declare dacă s-a vaccinat. Poate fi el obligat să spună acest lucru? Cum aveți garanția că ceea ce raportează personalul din școli este adevărat?

Sorin Cîmpeanu: Vedeți dumneavoastră, totuși, directorii de școli au reușit să comunice cu colegii lor în așa fel încât aceștia au declarat că sunt vaccinați sau că nu sunt vaccinați. În alt domeniu nu s-a mai întâmplat lucrul acesta, în absolut niciun domeniu din România. Doar în educație directorii de școli și-au convins colegii pentru a declara aceste lucruri. Spuneam că mâine vor pleca echipele de control. Pe baza unui acord cu cei care gestionează Registrul Național de Vaccinare, Ministerul Educației, fiind angajatorul tuturor celor din învățământul preuniversitar, evident că are datele personale. Vom avea această situație din Registrul…

Realizator: Deci veți confrunta datele din registru cu ceea ce declară oamenii…

Sorin Cîmpeanu: Da și îmi place să cred că nu vor fi diferențe. Oricum la Ministerul Educației vom avea situația exactă pe fiecare școală.

Reamintim că ministrul Educației anunța la începutul lunii septembrie că Ministerul Educației a fost sancționat pentru încălcarea legii GDPR, deoarece școala nu are dreptul să prelucreze date cu caracter personal, după cum a relatat atunci RostOnline. Declarația era făcută în contextul discuției despre formularul pentru vaccinarea copiilor.

Dreptul la confidențialitatea informațiilor și viața privată a pacientului

Potrivit art 22 din Legea 46/ 2003, informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost