Sindicatele din învățământ, avertisment cu privire la testele de salivă din școli: Există RISC de CONTAMINARE!

Testele de saliva nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o adresă transmisă Ministerului Sănătății.

În document se solicită Ministerului Sănătății ca la elaborarea procedurii privind testarea elevilor să se țină cont de riscul de contaminare.

Redăm integral adresa transmisă de sindicate:

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ,,SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – vă solicită să aveți în vedere, la elaborarea procedurii privind testarea preșcolarilor/elevilor și personalului unităților de învățământ, faptul că aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție.

Din punctul nostru de vedere, procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din saliva sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J. /0.S.P.M.B. Doar în mod excepțional, acolo unde nu se poate asigura testarea de către personalul medical, aceste teste urmează să fie administrate de către reprezentanții legali ai preșcolarilor/elevilor, stabilindu-se, prin procedură, modul în care Ii se predau aceste teste și cum se valorifică rezultatele testării.

În egală măsură, atragem atenția că testarea preșcolarilor/elevilor nu se poate realiza într-un anumit interval de timp anterior începerii cursurilor, într-un spațiu special din unitatea de învățământ, deoarece: în cele mai multe unități de învățământ, un asemenea spațiu nu există; orice procedură de acest tip trebuie să țină cont de condițiile meteo din perioada următoare și de normele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, între care distanțarea corectă (imposibil de realizat în condițiile aglomerării a sute de preșcolari/elevi).

Domnule Ministru, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, precum și personalul din învățământul preuniversitar susțin importanța predării față în față; însă desfășurarea cursurilor cu prezență fizică trebuie dublată de testarea periodică gratuită a tuturor preșcolarilor/elevilor și salariaților pentru depistarea virusului SARS-CoV-2”.

Sursa: FSLI

Reamintim că statul român cumpără, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), nu mai puțin de 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor, valoarea achiziției fiind estimată la peste 1.050.000.000 lei fără TVA, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost