Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, OPREȘTE producția, din cauza scumpirii gazelor și a energiei. Avertisment privind securitatea alimentară

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, a anunțat, luni, că începe pregătirile pentru oprirea temporară a producției, deoarece se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică.

„Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.

Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situația la normal, în ciuda faptului că suntem și victimele unui context internațional nefavorabil.

Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Azomureș.

Totodată, Azomureș precizează că, la nivel general, se observă că actuala criză de pe piața energiei afectează industria îngrășămintelor din Europa și din întreaga lume. Țări precum Rusia, China, Turcia și Egipt au restricționat exporturile. Împreună cu producția locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură și industrie.

„Nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea acestuia în piață. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, nu are efecte imediate asupra angajaților. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați. Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelorne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, a declarat directorul general al Azomureș, Harri Kiiski.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost