Părintele Iustin Miron de la Mănăstirea Oaşa, cuvânt de întărire pentru români: Sunt vremuri de întoarcere ACASĂ. În neamul nostru ne găsim ROSTUL, ne regăsim cu adevărat identitatea

Vremurile rele pe care le trăim acum sunt vremuri de întoarcere acasă, spune Părintele Iustin Miron de la Mănăstirea Oaşa într-un interviu pentru Familia Ortodoxă, în care mărturisește dragostea pentru poporul român.

Întrebat dacă mai astăzi mai există unitate, dacă românii sunt una, părintele Iustin Miron a răspuns

„Niciodată n-am fost toţi una. Dar ne străduim. Poate, prin încercările acestea, se descoperă la unii părţile rele, la care nu te aşteptai, la alţii părţile bune. Acum, fiecare priveşte nu atât la ce vrea, cât la ce este. Adică eşti rău, priveşti la rele. Eşti bun, priveşti la bune. Eu fac excepţie: sunt rău şi privesc la bune. M-au impresionat foarte mult părţi bune pe care le-am văzut la români în situaţiile prin care trecem şi m-au bucurat, m-au făcut să strig în chilia mea: „Sunt mândru că sunt român!”. Pentru că avem oameni superiori şi în ţară, şi în afara ţării. Şi profunzi, mult mai profunzi decât occidentalii. Extraordinar cât de impresionat sunt de calitatea noastră!

Avem şi defecte, dar ele nu ne interesează atât de mult, pentru că nu defectele sunt cele care ne definesc, ci calităţile. Şi atunci, normal că privesc la calităţi, ca să privesc la starea adevărată a românilor, la ceea ce-i caracterizează pe ei. Şi suntem un popor minunat!”

În ceea ce privește frica, tot mai prezentă în viața noastră, părintele spune că dragostea alungă frica.

„Ne e frică pentru că nu iubim destul. Și nu iubim destul pentru că nu suntem destul de curați. Ieși noapte afară și ți-e frică- păi, pentru că nu iubești! Că dacă ai iubi stelele de pe cer, nici n-ai ști că ești în pădure și poți fi atacat- pur și simplu ai fi fermecat de ceea ce ai vedea și pătruns de ceea ce iubești. Suntem fricoși pentru că nu suntem destul de uniți cu Dumnezeu, nu suntem destul de sfințiți, de curățiți, de înduhovniciți. Nu suntem? Hai să fim, să ne apucăm de treabă! Nu să mai stăm și să ne tot lamentăm. Vedem că avem lipsuri? Gata, hai să le completăm! Repede!”

Cuvânt de întărire pentru neamul românesc:

„Chiar vremurile rele pe care le trăim acum sunt vremuri de întoarcere. Ieși afară când plouă, când e vremea urâtă. Nu-i vreme de întoarce în casă, înăuntru? Cam așa și la nivel mare. Sunt vremuri de întoarcere acasă. Să ne întoarcem frumos în casa părinților noștri, în neamul nostru, în familia noastră, și să ne ocupăm un pic de noi. Aici suntem noi, aici ne regăsim cu adevărat identitatea, aici ne găsim rostul, aici ne găsim misiunea- în neamul rostul, în unire cu neamul nostru”.

Fragment din interviu este disponibil aici.

Interviul integral se găsește în revista Familia Ortodoxă, numărul din decembrie 2021.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost