Ce facem cu copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?

Ministerul Sănătății tocmai a publicat un document cu răspunsurile la cele mai frecvente întrebări pe care le-ar putea avea părinții în legătură cu vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani.

Mă voi opri doar la una dintre întrebări și la răspunsul celor care au conceput documentul, respectiv:

  • Prof. univ. dr. Doina Anca PLEȘCA, Departamentul de Pediatrie, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București și
  • Dr. Anca DRĂGĂNESCU, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, București

Întrebarea nr 2: Având în vedere faptul că formele severe de COVID-19 la copii sunt rare, este justificată vaccinarea?

Răspuns: Este adevărat ca majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice.

Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment.

O afirmație vagă și contradictorie care poate fi interpretată oricum și o afirmație falsă.

Afirmația vagă: „Riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice.

Ce înseamnă că riscul nu e de neglijat? Care e și cine stabilește plafonul peste care riscul nu e de neglijat?

Cum experții de la Ministerul Sănătății nu ne dau acest prag, nu putem decât să oferim informații și să lăsăm la latitudinea fiecărui părinte să aprecieze dacă riscul de a nu vaccina copiii între 5 și 11 ani este sau nu de neglijat.

Material din 3 noiembrie 2021:

Riscul de spitalizare din cauza COVID-19 la copiii cu vârste între 5-11 ani este semnificativ mai mic decât la adulți, conform datelor COVID-NET menținute de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Rata medie de spitalizare în ultimele cinci săptămâni pentru copiii între 5 și 11 ani a fost de 0,8 cazuri la 100.000, conform COVID-NET. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a creat mai multe modele în care a cântărit riscurile și beneficiile vaccinării la această grupă de vârstă.

În trei dintre cele șase modele, agenția a proiectat că 1 milion de vaccinări în rândul copiilor între 5 și 11 ani ar preveni 45.773 de infecții cu COVID și 192 de spitalizări pe o perioadă de șase luni.

Altfel spus, agenția a estimat că una din fiecare 240 de infecții din această grupă de vârstă are ca rezultat spitalizarea. Ulterior, aproximativ o treime dintre aceste spitalizări necesită terapie intensivă.

Riscul de deces la copiii de 5-11 ani este scăzut. Din 1,9 milioane de infecții în această grupă de vârstă, 94 de cazuri au dus la deces până la 16 octombrie. (ABC News San Diego)

Afirmația falsă: „Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment.

Conform unui studiu realizat de cercetători de la autoritatea de top din Danemarca pentru boli infecțioase, Statens Serum Institut (SSI), care a analizat datele de la trei milioane de danezi colectate între 20 noiembrie și 12 decembrie, pentru cei care au primit recent a doua doză de vaccin, eficacitatea împotriva Omicron a fost măsurată la 55,2% pentru Pfizer-BioNTech și 36,7% pentru Moderna, comparativ cu persoanele nevaccinate. (Reuters)

Pe de altă parte, directorul Pfizer, Albert Bourla, a declarat ieri, 10 ianuarie 2022, într-un interviu la postul de televiziune CNBC din SUA, că vaccinul Pfizer dezvoltat special pentru a neutraliza varianta Omicron a virusului gripei chinezești va fi disponibil abia în luna martie a acestui an. (CNBC)


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost