Cum se manipulează statisticile

Statul american Illinois, la fel ca majoritatea celorlalte state americane, se confruntă zilele acestea cu o explozie de cazuri de infectări cu varianta Omicron a virusului care provoacă gripa chinezească, iar autoritățile dau vina pe cei nevaccinați.

Cotidianul Chicago Sun Times titrează cu litere mari:

Adică: Număr record de bolnavi internați în spitale cu COVID-19: „Este în mare măsură o problemă a nevaccinaților”

Cei curioși să citească mai pe larg despre ce e vorba, găsesc în articol următorul paragraf care ar trebui să confirme titlul:

(Asistenta șefă Mary Beth) Kingston a declarat că datele interne arată că 92% dintre pacienții internați sunt fie nevaccinați, fie au primit doar o doză de vaccin, fie se califică pentru a treia doză. Cei mai mulți pacienți care sunt complet vaccinați sunt internați pentru ca au sistemul imunitar compromis.

Asta în condițiile în care CDC, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA, are următoarea definiție pentru ce înseamnă a fi complet vaccinat:

În general, o persoană este considerată complet vaccinată:

  • două săptămâni după a doua doză în cazul vaccinurilor care necesită două doze, cum ar fi cele de la Pfizer și Moderna, sau
  • două săptămâni după vaccin în cazul celor care necesită doar o doză, cum este cel de la Johnson & Johnson

În aceste condiții, aș fi curios să aflu cum de cei ce au fost vaccinați cu vaccinul J&J și cei ce au ambele doze ale vaccinurilor Pfizer și Moderna au fost incluși la nevaccinați? Singura explicație logică pe care o găsesc e că dacă s-ar respecta definiția de la CDC, ar ieși la iveală ca majoritatea celor internați în spital sunt vaccinați, cei nevaccinați fiind, de fapt, minoritari.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost