„Fact-checker”-ii – noua armă a Uniunii Europene împotriva lui Viktor Orbán

El Correo de Espana a publicat un articol semnat de Álvaro Peñas, despre așa-zișii fact-checkers – utilizați de anumite rețele de socializare și nu numai – care, sub pretextul „verificării veridicității informațiilor”, acționează asemenea unor adevărate instrumente de cenzură având drept țintă directă ideile și mesajele conservatoare.

În continuare, articolul lui Álvaro Peñas:

Pe 3 aprilie ungurii se vor prezenta la urne, în ceea ce sunt considerate cele mai strânse alegeri din 2010 încoace, când a venit la putere Fidesz, partidul prim-ministrului Viktor Orbán. Cele mai recente sondaje creditează Fidesz cu 50% din voturi, fiind în fața opoziției unite, cotate la 43%, în ceea ce reprezintă o răsturnare semnificativă a sondajelor, dat fiind faptul că, în ultimele luni, opoziția se afla în frunte cu cel puțin 3 procente. Această informație pare să fi supărat elita de la Bruxelles care a lansat lakmusz.hu, primul website de fact-checking, de parcă Ungaria nu ar fi fost membră a UE și democrație, totodată. Proiectul, care a fost lansat pe 11 ianuarie și se va desfășura pe o perioadă inițială de 15 luni, a fost atribuit de Comisia Europeană agenției de știri franceze de stat AFP, website-ului maghiar 444.hu și Fundației Media Universalis a Universității „Eötvös Loránd” din Budapesta.

În ultimii ani, agenția France-Presse a construit o rețea internațională de așa-ziși „fact-checker”-i, iar, în Ungaria, AFP este principalul partener al Facebook în lupta împotriva „dezinformării”. Phil Chetwynd, Global News Director al AFP, a salutat demersul: „Suntem mândri să facem parte din această inițiativă inovatoare de a sprijini lupta împotriva dezinformării în Europa, o provocare majoră pentru democrațiile noastre”. La rândul său, Yacine Le Forestier, director adjunct al AFP pentru Europa, a declarat pentru Euractiv că „proiectul nu este despre a avea un conflict cu autoritățile sau de a critica guvernul”. Greu de crezut asta dacă citim primele articole de pe acest website care caută, în mod previzibil, o confruntare cu guvernul Orbán, și de pe celălalt partener media din cadrul proiectului.

Portalul 444.hu, fondat în aprilie 2013 de către Péter Uj, are expertiză în alegeri parlamentare și a primit un grant de 49.500 de dolari (peste 10 milioane de forinți ungari) de la Fundațiile pentru o Societate Deschisă pentru raportarea anomaliilor legate de alegerile din 2014. Uj a recunoscut, pentru cotidianul conservator Magyar Nemzet, că a obținut grantul, menționând că banii au fost folosiți pentru a dezvolta aplicația mobilă de urmărire a alegerilor, iar, de atunci, a devenit cunoscut sub numele de „blogul lui Soros”. Definiția este destul de potrivită, întrucât portalul găzduiește și câteva bloguri aparținând unor „outsideri”, precum Comitetul Helsinki din Ungaria (una din cele mai cunoscute organizații din rețeaua Soros), Galeria Centralis (Blinken Open Society Archives – arhiva oficială a Fundației pentru o Societate Deschisă și a Universității Central Europene, instituția de învățământ superior eliminată din Ungaria de guvernul lui Viktor Orbán) și Szabadnem, dedicată apărării mișcării LGBT și ideologiei de gen.

Întâmplător, chiar pe site-ul Universității Central Europene sunt prezentate motivele pentru care a fost necesar în Ungaria un website de fact-checking. Conform articolului publicat de universitatea lui George Soros, mass-media maghiară este în mâinile guvernului și oferă o viziune falsă și distorsionată asupra lumii: „Un element esențial al propagandei guvernamentale este diseminarea de informații false și înșelătoare, inclusiv campanii anti-Bruxelles și anti-Soros finanțate din banii contribuabililor. Este necesară o organizație de fact-checking pentru a atrage atenția asupra acestor lucruri”. Și indică criza imigranților, unul dintre „caii de bătaie” împotriva lui Viktor Orbán, susținând că mai multe instituții media au folosit fotografii cu imigranți scoase din context, pentru a incita la ură. Lipsa „fact-checking-ului”, adică a cenzurii, a permis răspândirea unor asemenea știri: „Imaginează-ți că citești un articol despre criza migrației, în care se afirmă că refugiații au atacat poliția, și mai ai și fotografiile care dovedesc acest lucru. Te hotărăști să distribui subiectul pe Facebook sau pe orice altă rețea de socializare. Mai târziu, se dovedește un fals total, însă răul a fost făcut. Sute de prieteni și de prieteni ai acestora au văzut deja postarea, care a provocat escaladarea urii și a șovinismului față de imigranți. Nu ai vrut să faci niciun rău; ai vrut doar să conștientizezi publicul asupra acestei probleme. În același timp, ai contribuit la diabolizarea refugiaților”.

Nu există nicio îndoială că acesta nu va fi ultimul atac al Uniunii Europene împotriva guvernului ungar în cele 3 luni rămase până la alegeri. Acest „proiect de fact-checking” urmărește doar să cenzureze și să transforme în fake news orice informație favorabilă lui Orbán și partidului Fidesz, în același timp promovând orice știre care servește candidaților opoziției. Nu ar fi surprinzător să vedem un scandal de tip Pandora Papers împotriva lui Viktor Orbán cu doar câteva zile înainte de alegeri. Aceasta este singura utilitate a acestor „fact-checkers”, de a fi cenzorii în slujba elitelor și a corectitudinii politice, de a fi cenzorii în slujba elitelor și a corectitudinii politice. Să sperăm că, în continuare, maghiarii nu se vor lăsa păcăliți.

Traducere de: Dragoș Moldoveanu

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost