Scriitorul Varujan Vosganian, despre prelungirea stării de alertă în ultimii doi ani: Este halucinant! Cetățeanul român nu are niciun mijloc legal de a se apăra în fața abuzurilor

Scriitorul și fostul parlamentar Varujan Vosganian analizează permanenta prelungire a stării de alertă din ultimii doi ani, caracterizând această situație din România ca fiind una halucinantă, în care Guvernul se comportă discreționar, ignorând rolul constituțional al Parlamentului.

„Curțile de Apel din Bacău, Cluj-Napoca, București și Suceava au anulat, prin hotărâri judecătorești TOATE Hotărârile de Guvern de instituire sau prelungire a stării de alertă, din primăvara lui 2020 încoace. Cea mai recentă hotărâre, din 31 decembrie 2021, cea a Curții de Apel Bacău anulează nu mai puțin de 22 (douăzeci și două) de astfel de HG-uri! E suficient să citiți motivațiile Curților de Apel pentru a înțelege dimensiunea abuzurilor și ilegalităților autorităților în procedura instituirii și prelungirii stării de alertă.

În ciuda faptului că solicitările anulării integrale a HG privind instituirea sau prelungirea stării de alertă ar fi trebuit să fie judecate de urgență, în interiorul perioadei de 30 de zile de aplicabilitate a acestora, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a programat până acum niciunul din recursurile formulate de Guvern !!! Mai mult, unele recursuri sunt programate abia în … 2023!

Întrebat fiind ce părere are despre faptul că toate propunerile Comitetului pentru Situații de Urgență, aprobate prin HG, au fost anulate de instanțe, Raed Arafat a explicat că:

  1. a) măsurile sanitare respective erau de bun simț, de unde rezultă că Justiția română, anulându-le, e cam nesimțită
  2. b) măsurile luate în România au fost ponderate, nu au fost instituite lock-down-uri de luni de zile (numai de două luni, spunem noi, izolare care a costat aiurea România cam 10 miliarde de euro)
  3. c) să așteptăm rezultatul recursurilor de la ICCJ, cu alte cuvinte prinde orbul, scoate-i ochii.

Ceea ce se întâmplă în România de doi ani încoace este halucinant. Cetățeanul român nu are niciun mijloc legal de a se apăra în fața abuzurilor. Viața lui este la discreția statului, iar Constituția devine o ficțiune. Guvernul este discreționar, ignorând rolul constituțional al Parlamentului, iar ICCJ se comportă ca o anexă a Guvernului.

E foarte posibil ca atunci când, totuși, recursurile se vor judeca, ICCJ să invoce lipsa de interes, adică oricum HG-urile respective și-au încheiat aplicabilitatea, ce vă mai frământați atât. Dar dacă, totuși, recursurile vor da dreptate Curților de Apel, ceea ce ar fi firesc, căci e greu de imaginat ca atâția judecători de Curte de Apel să greșească la unison, atunci cineva o să plătească pentru atâtea vieți furate și oportunități ratate”, a scris, luni, pe Facebook, Varujan Vosganian.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost