Senatorul Claudiu Târziu (AUR), despre criza facturilor la energie: Singura SOLUȚIE este revenirea la prețuri reglementate

România se confruntă cu o criză majoră determinată de creșterea prețurilor la energie, amplificată de incapacitatea coaliției de guvernare de a adopta în regim de urgență măsuri care să protejeze populația de scumpirile în lanț.

În acest context, copreședintele AUR spune că există o soluție de urgență pentru ieșirea din această criză.

„Singura soluție de urgență pentru ieșirea din criza facturilor la energie este revenirea la prețuri reglementate. Altfel, ne furăm singuri căciula”, a scris, luni, pe Facebook, copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.

De altfel, AUR a solicitat guvernului, săptămâna trecută, adoptarea unui set de măsuri rapide pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populației și funcționarea economiei românești. Concret, AUR a propus Guvernului României adoptarea următoarelor măsuri:

Revenirea imediată la prețuri reglementate în energie, plafonarea prețului final plătit de consumator, până când vor exista condiții pentru o concurență reală. ANRE poate impune un preț reglementat care să acopere costurile de producție și o marjă a profitului de o singură cifră, care să depășească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflației.

Realizarea de investiții în noi capacități de producție energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiții în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc.

Eliminarea schemelor de compensare care sunt o formă mascată de a menține profiturile uriașe ale „băieților deștepți” din energie.

Deschiderea de discuții cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depășirea crizei energetice.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost