Studiu israelian: Patru doze nu sunt suficiente

În urmă cu aproape o lună Centrul Medical Sheba din Israel a lansat un studiu de referință pentru a testa eficacitatea unei a patra doze de vaccin anti COVID. Luni au fost oferite primele informații despre eficiența acesteia. Rezultatul? Al doilea rapel, adică a patra doză de vaccin, e doar parțial eficient în protejarea împotriva tulpinii Omicron.

„Vaccinul, care a fost foarte eficient împotriva tulpinilor anterioare, este mai puțin eficient împotriva tulpinii Omicron. Vedem o creștere a anticorpilor, mai mare decât după a treia doză.

Dar, cu toate acestea, vedem multe infectări cu Omicron la persoanele care au primit a patra doză. Desigur, ceva mai puțin decât în ​​grupul de control, dar încă multe infecții. Concluzia este că vaccinul este excelent împotriva variantelor Alpha și Delta, dar nu e suficient de bun pentru varianta Omicron”, a declarat prof. Gili Regev-Yochay, cercetător principal în experiment.

Aceasta a adăugat că probabil este o idee bună vaccinarea cu o a patra doză a celor cu risc mai mare, dar a sugerat că poate că actuala campanie, care oferă vaccinul celor peste 60 de ani, ar trebui modificată pentru a include doar persoanele mai în vârstă.

Studiul spitalului din Israel, care a început în decembrie cu vaccinarea a 150 de persoane din cadrul personalului medical, este de câteva ori mai mic decât testele normale, care implică de obicei mii de voluntari, iar rezultatele sunt monitorizate timp de luni de zile. Dar este singurul studiu cunoscut al efectelor unei a patra doze.

Israelul își pune speranța că cea de-a patra doză poate ajuta la împiedicarea variantei Omicron de a copleși spitalele și de a întrerupe viața normală.

Studiul, primul de acest gen din lume, este realizat în colaborare cu Ministerul Sănătății și a fost aprobat de grupul de conducere al guvernului pentru studii medicale.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat țările să amâne campaniile de vaccinare cu doza de rapel până când întreaga lume are acces la dozele inițiale de vaccin.

Aproximativ două treimi din populația de aproape 9,5 milioane a Israelului a primit cel puțin o doză de vaccin, iar aproape 4,4 milioane de israelieni au primit trei doze, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății.

Sursa: The Times of Israel


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost