Avocatul Gheorghe Piperea, despre proiectul de OUG privind certificatul sanitar: Este anticonstituțional, mai ales pentru că reglementează RESTRICȚII de drepturi și libertăți

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat în termeni duri proiectul de OUG privind certificatul sanitar, care a fost adoptat joi de Guvernul Ciucă, caracterizându-l ca fiind anticonstituțional, deoarece reglementează restricții de drepturi și libertăți.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, numai prin lege ca act formal și direct al Parlamentului se pot opera astfel de restricții.

„ A spus-o CCR de nenumărate ori: numai prin lege ca act formal și direct al Parlamentului se pot opera astfel de restricții (care, oricum, trebuie să fie temporare și adaptate riscului real de calamitate pe care intenționează să o prevină sau să o combată).

Orice persoană interesată poate ataca în contencios administrativ o asemenea ordonanță, în intenția de a supune minunea de reglementare controlului CCR (sunt câteva detalii tehnice însoțitoare, dar nu e locul lor aici).

De asemenea, orice persoană afectată trebuie să protesteze public și să reamintească guvernului promisiunea renunțării la certificatul verde, mai ales în raport de trendul oficial care denotă renunțarea totală și rapidă la restricții și la codul QR la nivel global.

Dar mai important de reliefat este faptul că textul reglementării (care, aparent, nu se referă decât la persoane care au DEJA certificat verde, dar le expiră, pe motiv de lipsă a dozei a treia) este pervers.

Pe de o parte, pregătește terenul unui certificat verde care să poată fi utilizat și după ridicarea stării de alertă (care este iminentă). Deștepții de la butoane se tem că fără starea de alertă, codul QR nu mai are bază legală. În această privință, îi “liniștesc” eu: câtă vreme Regulamentul (UE) 2020/953 va rămâne în vigoare, va fi aplicabil și regimul juridic al certificatului verde european. Totalitarismul birocrației UE ni se aplică și nouă, în mod direct. Prăfuitul și afumatul Cîțu nu avea nevoie de niciun oug pentru asta.

Pe de altă parte, textul lasă guvernului dreptul discreționar de a stabili orice reguli și orice tip de restricții care vor fi impuse pe bază de certificat digital. Varianta actuală nu are în vedere persoanele fără nazipass și nu impun injectarea, dar așa cum ne-au obișnuit Orban, Cîțu și Arafat, care au emis 23 de hotărâri ilegale de prelungire a stării de alertă (și, implicit, a totalitarismului sanitar intitulat la mișto luptă contra pandemiei), guvernul Ciucă va marca și el în această oug o spoială de temei legal pentru orice restricții va dori să ne impună, chiar și după pandemie.

Oricum, să emiți o oug care să îți dea dreptul să emiți discreționar hg-uri de restricții de drepturi e ca și când ți-a da singur mandat să furi.

Așadar, uitați-vă în sus și „pălmuiți” judiciar și civic această plutocrație prostocrată și de rea-credință”, a scris, vineri, pre Facebook, avocatul George Piperea.

Reamintim că avocatul Elena Radu a avertizat, joi, cu privire la modificările prevăzute de proiectul de Ordonanță de Urgență privind certificatul verde, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost