Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, din inima Transilvaniei, către maghiarii din România: Vă solicit să participaţi în formarea ţării noastre în următoarele decenii

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a efectuat la începutul acestei săptămâni o vizită în județul Harghita, în cadrul căreia, însoțit de vicepremierul României, Kelemen Hunor, oficialul ungar a vizitat biserica franciscană de la Şumuleu şi a depus o coroană de flori la monumentul de la Siculeni.

După vizita de la Şumuleu, Péter Szijjártó a mers la monumentul Siculicidium, din localitatea Siculeni, unde a fost primit cu aplauze de aproximativ 200 de persoane, unele îmbrăcate în costume populare şi purtând în mâini steagul Ungariei, anunță Agerpres.

Péter Szijjártó a vorbit, în discursul său, de faptul că Siculeniul reprezintă un simbol pentru maghiari din care aceştia pot învăţa că „împotriva voinţei imperiale” se poate face opoziţie cu succes doar dacă sunt suficient de mulţi şi de organizaţi.

„De aceea, sarcina noastră este acum ca, învăţând din evenimentele din 1764, din nou şi din nou să consolidăm şi să organizăm naţiunea noastră, această alianţă naţională, în aşa fel încât acele tendinţe imperialiste să nu ne dea deoparte”, a spus ministrul de Externe, conform traducerii oficiale.

El a mai amintit că maghiarii au putut supravieţui peste o mie de ani în Europa Centrală şi în Bazinul Carpatic pentru că au fost capabili să se solidarizeze în momentele importante ale istoriei.

Péter Szijjártó a vorbit şi de politica naţională maghiară, potrivit căreia „fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar”.

„În urmă cu puţin peste un deceniu am început să reunim din nou naţiunea maghiară şi dincolo de hotare. Şi atunci am clarificat că fiecare maghiar răspunde pentru fiecare maghiar. Acest lucru a fost reflectat şi în decizia privind acordarea dublei cetăţenii şi acest lucru se oglindeşte şi în acea abordare a politicii naţionale maghiare potrivit căreia nu noi vrem să vă spunem de la Budapesta dumneavoastră, comunităţilor maghiare din afara graniţelor, ce anume este bun pentru dumneavoastră, ci vă întrebăm cum putem să vă ajutăm, cu ce vă putem îmbunătăţi viaţa şi dacă dumneavoastră ne răspundeţi, şi ne răspundeţi, atunci încercăm să acţionăm conform acestui răspuns”, a afirmat ministrul ungar de Externe.

Péter Szijjártó i-a îndemnat pe maghiarii din România să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, cei care au dobândit cetăţenia ungară putând să-şi exprime opţiunea electorală prin corespondenţă.

„Peste câteva săptămâni, naţiunea maghiară stă în faţa unei decizii importante. Peste câteva săptămâni (…), se va decide dacă revine acea epocă în care suntem deserviţi voinţei imperiale sau continuăm această manifestare a interesului naţional, pe care am început-o acum 12 ani. Deci, situaţia decizională este clară, ori una, ori alta, o cale de mijloc e greu de imaginat, poate pentru că nici nu există.

Această decizie pe care, peste câteva săptămâni, noi, maghiarii, o vom lua, în ţara mamă, în Bazinul Carpatic şi în întreaga lume, va stabili şi va determina următoarele decenii ale naţiunii maghiare. Următoarele decenii în ţara mamă şi deceniile următoare şi în cazul maghiarilor de peste hotare.

De aceea, cu mare respect vă solicit celor care trăiţi aici, în Ardeal şi în Ţinutul Secuiesc, să participaţi la această decizie comună. Să participaţi în formarea ţării noastre în următoarele decenii”, a mai declarat ministrul de Externe de la Budapesta.

Scurta manifestare s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost