Prețurile cerealelor au explodat! Grâul s-a scumpit cu aproape 40%, rapița cu peste 36%

Preţul grâului a ajuns joi, 24 februarie, la 326 euro/tonă, în creştere cu 39,75% faţă de ziua precedentă, în jurul orei 15:30, pe Bursa EuroNext de la Paris. Preţul contractelor futures a crescut odată cu anunţul că Rusia a început o invazie la scară largă a Ucrainei, notează Ziarul Financiar.

Avansul acesta este unul istoric, spun producătorii de cereale, traderii şi analiştii din această piaţă, iar dacă se menţine, pâinea deja scumpă din cauza energiei, va deveni şi mai scumpă.

„Diferenţele dintre preţurile de joi şi cele din 23 fe­bruarie sunt foarte mari şi dacă se menţin la acest nivel, preţurile alimentelor vor bubui şi vom simţi asta în buzunare. În viaţa mea, având o experienţă de peste 20 de ani, nu am văzut cum preţul grâului poate ajunge de la 287 euro/tonă la 340 euro/tonă într-un timp atât de scurt. Sau cum rapiţa poate să crească cu 105 euro/ tonă în câteva ore“, spune Cezar Gheorghe, consultant în comerţul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români.

Potrivit acestuia, în Portul Constanţa, joi, preţul grâului a fost de 300 euro/tonă şi al porumbului de 295 euro/tonă, dar „nimic nu se vine, deşi toată lumea vrea să vândă. Bursele urcă, dar piaţa e blocată“.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost