Principala conductă de gaze a Rusiei către Europa a oprit livrările

Fluxurile de gaze rusești spre vest prin conducta Yamal-Europa către Germania prin Polonia s-au oprit joi, au arătat datele operatorului de gazoduct Gascade, în timp ce ofertele au rămas pentru aprovizionarea în ambele direcții.

Aprovizionarea cu energie din Rusia a fost în centrul atenției pe fondul tensiunilor Kremlinului cu Occidentul și invaziei Ucrainei, pe care Rusia o descrie drept o „operațiune specială”.

Secțiunea germano-polonă a conductei a trecut în modul invers, spre est, pe 21 decembrie, deoarece cumpărătorii din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri spot ridicate.

Nesiguranța livrărilor de gaze ale Rusiei, precum și cererea mare de combustibil pe măsură ce economiile se redresează după pandemie au dus la o creștere a prețurilor la gaze în Europa. Gazprom a livrat în mod intermitent gaz către vest prin conducata Yamal-Europe în ultimele zile, pe fondul cererii mari din Europa. De asemenea, au crescut livrările către Europa prin Ucraina, o altă rută cheie.

Gazprom a declarat joi că trimite gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din cererea europeană de gaze, în timp ce conducta Yamal-Europa reprezintă, de obicei, aproximativ 15% din oferta Rusiei de gaz către Europa și Turcia.

Potrivit datelor, livrările de gaz către vest au fost în mare parte la aproximativ 17,5 milioane kWh/h la punctul de contorizare Mallnow cu aproximativ 10 ore înainte de oprire.

Datele operatorului Gascade au arătat oferte preliminare de 6,4 milioane kWh/h pentru următoarele 24 de ore pentru livrările spre vest, în timp ce ofertele pentru debite spre est sunt de 6,1 milioane kWh/h.

Sursa: Reuters

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost