Războiul amplifică scumpirile. Gazele naturale și-au dublat prețul, bani mai mulți și pentru cereale

De la izbucnirea războiului din Ucraina şi până acum, gazele naturale şi-au dublat preţul, iar barilul de petrol e în contină creştere, scumpirile fiind constatate și pe piața cerealelor, unde grâul şi porumbul, costă cu circa 30% mai mult faţă de săptămâna trecută.

„În momentul în care a crescut prețurile pe bursele internaționale și la noi s-a văzut o creștere. Discutăm de o creștere dublă față de momentul începerii războiului. Cauzele sunt din următoarea zonă: temerea furnizorului față de ceea ce poate să determine acest război, fie o oprire voită a gazelor naturale, fie un accident, o bombă care poate să distrugă fluxul de gaze”, spune Dumitru Chisăliță, preşedinte As. Energia Inteligentă, potrivit Antena 3.

Conflicul din Ucraina face ca şi cerealele să se scumpească masiv. Pe bursa de la Matif grâul costă cu 29% mai mult față de săptămâna trecută în timp ce porumbul s-a scumpit cu 32%.

„Prețurile vor crește în luna aprilie și vom vede un val de scumpiri mai ales pe produsele alimentare de bază şi pe cele importate. Vom plăti, din păcate nota de plată pentru acest război în pretul carburanților. Mai mult de atât, astăzi a fost și cerere mare de valută la casele de schimb. În unele exchange-uri euro a depășit 5,3 lei”, a explicat Adrian Negrescu, manager firmă consultanţă în afaceri.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Războiul amplifică scumpirile. Gazele naturale și-au dublat prețul, bani mai mulți și pentru cereale”

  1. Este f90iresc ,ca ” specula interantionala ” pe baza situatiei de conflict in Ukraina , plus propaganda media ” aferenta ” dusmanilor de la est , dar paradoxal este un alt fapt , de data acesta concret in ” buzunarul tuturor ” indiferent de ” empatia sau non -empatia lor ” cu ” poporul invadator rus ” , deocamdata la gaze tot rusii i-au profituri imense dupa urma pretului crescut , fiind exportatori decisivi in aceasta piata , iar la grau , la fel avand in vedere rezervele si teritoriul lor agricol . Oare ne dam cu stangul-in -dreptul si mai spunem ca este si bine ? Oare nu vedem vanzarile masive de valuta dolar si euro de catre rusi , in piata monetara internationala , care sigur va aduce la scumpirii majore ale ” valutei de schimb ” euro , dolar , care ne va afecta pe toti in Romania , avand in vedere ca depindem de importurile alimentare din U.E. ? Vedem sau nu vedem decat propaganda televizata , in curand vom vedea pe traiul nostru de zi cu zi , ” propaganda televizata ” a acestui conflict , care nu este problema noastra. Ukraina ca si Rusia sau prin ” interpusii sai ” a ” stors ” Romania dupa anii 90 , prin preluare industria prelucratoare petrol ” RAFINARIA TELEAJEN – PLOIESTI , RAFINARIA VEGA -PLOIESTI , RAFINARIA MIDIA -Navodari , RAFINARIE – ONESTI ( inchisa si revanduta acum la fiare vechi ” , Dar fiecare gandim , decidem sau pierim dupa ” crezul nostru „

Comentariile sunt închise.