Cînd te joci cu focul Iadului…

Sîntem cu toții îngroziți de tragedia petrecută în seara de 30 octombrie la București, soldată cu 28 de morți și 162 de răniți (cifrele sînt provizorii, mulți dintre răniți fiind în stare gravă, în timp ce alții s-au externat deja), toți tineri și chiar adolescenți (unii încă neidentificați). Ca de obicei în situațiile-limită, „civilizația” (cu pretențiile ei oganizatorice, logistice, tehnologice etc.) se dovedește mai fragilă decît se crede, iar aceasta cu atît mai mult într-o țară ca România, în care formele ei sînt mai degrabă butaforice.

Se va vorbi mult despre cauzele fizice sau materiale ale tragediei (și cineva va trebui să răspundă, măcar ca să se îngusteze posibilitățile unor recidive), dar nu știu cîți sînt dispuși să accepte cu toată gravitatea o reflecție asupra cauzelor meta-fizice sau spirituale (pentru care în lumea contemporană funcționează aproape reflex prezumția de obscurantism sau superstiție).

Nenorocirea s-a petrecut în gura nopții de Halloween și într-un cadru profund marcat de „spiritul” demoniac al acestei pseudo-sărbători globalizate. Știu că există rock și rock, și nu vreau să fac speculații asupra caracterului satanist al acestui gen de muzică și comportament, dar nu se poate să nu te pună pe gînduri, dincolo de îndoielnicul nivel artistic și de iresponsabilitatea sau teribilismul „punerii în scenă”, numele trupei respective (Goodbye to Gravity! – „Adio seriozității!”*), al albumului lansat cu acest prilej (Mantras of War – „Mantre de război”) sau al primului single din componența lui (The Day we die – „Ziua în care murim”) – adevărat „best-seller profetic”, cum l-au numit (fără să știu exact ce-au avut în gînd) chiar unii dintre actanții tragicului eveniment.  Poate că rămîne loc, dincolo de durere și stupefacție, și de o minimală „învățătură de minte”…

Indiferent cît crezi sau nu în „puterile întunericului”, cîrdășia cu demonicul sau numai simplul joc de-a demonismul, cu binecunoscutele ingrediente horror ale păgînismului și magiei, se arată nu o dată a nu rămîne fără urmări. Sfidarea Binelui și provocarea Răului reprezintă un „stil de viață” asupra căruia s-ar cuveni un plus de meditație, pornind de la concretul tragic, iar nu de la supozițiile abstracte. Căci, c-o luăm real sau simbolic, cu dracul nu e de glumit…


* Sigur că înțelesul cel mai curent al lui gravity este „gravitație”, dar cuvîntul poate însemna, contextual, și greutate, pondere, gravitate, seriozitate, solemnitate, importanță. Polisemia lasă loc mesajelor subliminale (foarte frecvente în acest gen de exprimare publică). Prietenului Paul Slayer Grigoriu – unul dintre oamenii pe care-i prețuiesc cel mai mult, oricît de rocker ar fi – i-am răspuns pur și simplu că „aici conotația bate denotația”. Nu contest că s-ar putea să mă înșel, dar eventualitatea unei astfel de receptări rămîne (mai ales în asociație cu alte elemente din aceeași recuzită, afișele – inclusiv cel postat aici – fiind și ele relevante).

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


122 de comentarii la „Cînd te joci cu focul Iadului…”

  1. Ce mizerii puteti scrie. Va bateti efectiv joc. Profitati de o tragedie pentru a va spune o parere personala, care chiar nu intereseaza pe nimeni. Aveti putin respect, va rog, pentru familiile si prietenii victimelor.

    • Cred ca, indiferent de subiect, oricine are dreptul sa aiba si sa isi exprime opinia, oricat de „excentrica” ar parea unora. Daca pe dumneavoastra nu va intereseaza, asta nu inseamna ca nu intereseaza pe nimeni. Mai sunt multe milioane de oameni care locuiesc pe acest minunat pamant (probabil ca daca v-ati gandi atat de mult la aproapele vostru ati fi constienta de asta) si nu cred ca dumneavoastra cunoasteti interesele si preferintele fiecaruia. Pe deasupra, faptul ca ati citit acest articol inseamna ca de fapt ori va intereseaza opinia acestui om, ori ati ajuns aici din curiozitate si va intereseaza orice opinie a oricarui om, lucru care deja reflecta ceva despre dumneavoastra.

      Daca ati medita putin mai mult, „mizeriile” pe care le invocati reflecta un real nivel metafizic al poporului. Am ajuns sa ne relaxam in cluburi, „sa ne distram ca suntem tineri”, dar uite ca azi suntem si maine nu mai suntem. Imi pare sincer rau pentru cei de acolo, trebuie sa fie de nedescris sa fii mahmur, sau sa faci glume, sa razi, (nu stiu cata tenta satanista avea evenimentul caci nu am fost acolo fizic, dar e clar ca tinerii aceia erau asa cum se poate fi intr-un club, adica de o veselie superficiala si probabil bauti, fumati, frenetici) si sa vina moartea sa-ti ceara socoteala. Ma intreb, ce poate fi mai rau decat sa mori nepregatit? Cel mai rau imi pare de cei care „ratacisera” si ei pe acolo de plictiseala, de monotonie sau poate curiozitate si care, persoane minunate fiind si-au pierdut intr-un mod tragic si grotesc viata.

      Revenind la articol, opinia acestui om nu raneste demnitatea nimanui in special, caci vorbeste la modul general si mai apoi pune in concordanta acest fenomen al unei sarbatori a raului cu urmarile tragice ale unor (punand accentul pe „unor” pentru ca nu toti de acolo erau fani inraiti ai Halloweenului) oameni care mai in gluma, mai in serios il celebrau. Daca articolul critica ceva, atunci critica superficialitatea umana. Si daca cineva se simte ranit de aceste opinii atunci sa se simta asa pentru ca nu au avut grija sa ofere afectiune tinerilor acestora, sa le arate ce inseamna Binele si Raul, sa le arate ca nu tot ce e liber si permis omului e si bun. Exista cauze materiale si cauze spirituale pentru care s-a produs aceasta tragedie, in opinia mea (si a altora). Nu tot globul are aceasi parere ca dumneavoastra stimata doamna/domnisoara!
      Pace!

    • Ceea ce e scris nu-s mizerii.Pe Cotabita l-a salvat Bunul Dumnezeu la rugaciunile tuturor(recunoaste chiar el).Avem compasiune fata de toate necazurile oamenilor indiferent cine sunt acestia.Parintele Arsenie Boca (daca ai auzit de el)spunea sa nu-l chemi pe Necuratul ,…ca vine…

  2. Care e mizeria? Şi de cînd e interzis dreptul la opinie indiferent în legătură cu ce?
    Autorul observă că anumite lucruri te pot pune pe gînduri, căci tot ce se întîmplă pe lumea asta are cauze şi consecinţe spirituale. Nu acuză pe nimeni, ci speră să învăţăm ceva cu toţii. Atît.

    Înţeleg că şcoala de slabă calitate, „comunicarea” pe internet şi lipsa de repere serioase (culturale, umane…) determină o superficialitate teribilă la noile generaţii. Dar dacă nu înţelegeţi, întrebaţi, nu vă apucaţi să daţi verdicte şi să faceţi apeluri aiurea-n tramvai.

    Ascult şi eu muzică rock (pe alese, nu „alternativ”, nici hard, dar tot rock), am avut şi eu perioada mea de rebeliune (cînd îl idolatrizam pe Jim Morrison), am amici rockeri mai „supăraţi” decît mine, mi-a tremurat şi mie inima aseară pentru cîţiva prieteni pe care îi bănuiam a fi la acel concert – deci înţeleg, empatizez, regret, respect. Dar asta e una şi a încerca să ne dumirim şi să nu mai călcăm în aceeaşi capcană altă dată e cu totul altceva. Şi nu intră în contradicţie.

    • Nesimțiților! Viermi, profitați de moartea unor oameni ca să vă aruncați mizeriile pe piață, să aibă impact. Nu meritați nici scârbă să-mi fie de voi.

      • Totuşi ne onoraţi cu înalta dvs scîrbă.
        A profita înseamnă a-ţi atrage un avantaj, indiferent de procedură. Probabil că din pricina furiei nu aţi realizat pe ce site vă aflaţi: este platformă necomercială, deci neinteresată să-şi crească traficul cu orice preţ. Este un site care reflectă realitatea prin prisma unor principii şi valori, ambiţionînd să trezească din somnul cel de moarte cît mai multe conştiinţe. Cu alte cuvinte, ne interesează să le deschidem ochii mai ales unora ca dvs.
        Nu-i nimic dacă nu aţi înţeles din prima ce-am vrut să spunem. Mai citiţi o dată! Sau mai scriem noi o dată, mai pe înţeles.

      • Domnule Claudiu Târziu, nu vă „onorez” cu „înalta” mea scârbă. Îmi arunc cel mai de jos dispreț către voi, dintr-un sentiment al datoriei.
        Cu ceva timp în urmă, niște oameni au pășit pe lună. După 50 de ani, reprezentanți ai aceleiași specii încă mai gândesc, scriu și apreciază mizerii precum textul de mai sus. Consider că este datoria mea civică și morală să nu las chestiunea nesancționată și s-o tratez în cei mai potriviți termeni cu putință (mizerie, viermi, nesimțire). Nu cred că timpurile în care opinii precum cea exprimată în articolul de față ar putea face rău cuiva se vor mai întoarce vreodată, dar asta nu înseamnă că ar trebui să asistăm pasivi pur și simplu.

        Fără niciun fel de considerație etc.

      • Cu atîta dispreţ cît nutriţi pentru noi, nici nu ştiu de ce vă mai bateţi capul să ne citiţi şi să ne sancţionaţi. Zău că nu merităm. Vom încerca să trăim cu această frustrare pe care ne-o crează lipsa de consideraţie din partea dvs. Ne va ţine nădejdea că pînă la urmă veţi înţelege ce e de înţeles şi din textul acesta, în particular, şi din poziţia noastră principială, în general. Doamne, ajută!

      • Nu vă citesc. Am aflat de acest site pentru că articolul a fost sharuit ca exemplu, printre alte exemple, de așa ziși oameni care profită de o tragedie pentru a-și împrăștia mizeria interioară. Un fel de decizie de marketing: publicul e captiv, frica e în fundal, momentul perfect! Ca nemernicii ăia din SUA care agitau pancarde cu „Thank God for dead soldiers” la înmormântarea unor soldăței aduși din Irak.

        Cu cel mai profund dispreț,

      • Cand a picat macaraua peste Marea moschee din Mecca acum catva timp si a omorat peste o suta de oameni, unii de pe la noi si de aiurea s-au gandit ca poate a fost degetul lui Dumnezeu care a daramat acea macara peste cei care propovaduiesc ura si discriminarea pe criterii religioase. Acum se poate spune ca nimic nu se petrece fara voia lui Dumnezeu. E o tragedie ce s-a petrecut vineri noaptea cu toti acei tineri din club; dar poate ca Dumnezeu a avut propriile-I motive pentru a ingadui asta, motive care noua ne scapa (iar eu sunt o prea mica furnica pe acest pamant ca sa dau glas banuielii care ma roade – sau a explicatiei care mi-a venit in mintea-mi putina). Dar poate ca Dumnezeu a vrut sa-i scape de la un rau mai mare pe toti acesti copii Cine stie? Putem doar sa ne rugam pentru sufletele lor si pentru alinarea familiilor lor.

      • Cu respect spun, nu am vazut ca cineva aici sa profite, nici macar nu este ceva comercial sau usor de inteles, trebuie sa fi pregatit pentru asta, daca nu ti-ai pus niciodata problema sensului pe acest pamant nu ai cum sa intelegi ce se spune in articol. Dumnezeu sa-i ierte si sa-i salveze pe cat mai multi dintre ei, pe toti daca se poate.

    • V-am ascultat sfatul si am citit articolul de mai multe ori: e o varianta putin intelectualizata a mesajelor de pe Facebook gen „M…e arsilor si rockerilor”.
      Dar ce e si mai evident e ca VOI NU PREA SUNTETI CRESTIN, ci va folositi de imaginea asta si de evenimente tragice (in acest caz) pentru a castiga relevanta si bani (da, ziceti ca nu profitati, dar eu vad cel putin 7 reclame pe postul asta). Ipocrizie?
      Nu cumva sunteti CORBII din proverbul cu „Nici nu s-au racit bine cadavrele si corbii si dau tarcoale”?
      Bunica-mea, care mergea in toate duminicile la bisreica, citea din Biblie zilnic si se ruga cate 2-3 ore pe zi cu voce tare, zicea la astfel de intamplari: „Asa e voia Domnului” sau „Vai, saracii de ei, Dumnezeu sa-i odihneasca!” sau citatul din Iov (parca), cel cu: „Domnul a dat, Domnul a luat…)”. Nu vprea se vede nimic de genul acesta in articol si atitudine, ci doar blamare, judecata, aluzii la povest cu demoni si alte abureli cu iz de fundamentalism ortodox.
      Si, btw, dom’ director-autor e foarte ocupat sa raspunda singur la opinii de si-a trimis subalternii la inaintare?

      • Acum, ce să fac, silinţă ai, dar dacă nu te ajută capul…

        Reclamele alea, frate dragă, sînt, în fapt, bannerele unor parteneri sau prieteni, în speţă patru ONG-uri, cu scopuri apropiate de ale noastre, alături de care am avut anumite proiecte, o mănăstire din Sf. Munte Athos, o publicaţie pe care o respectăm şi al cărui conţinut considerăm că trebuie promovat pentru însănătoşirea mentală şi spirituală a cititorilor, o farmacie cu produse naturiste, ca să nu mai bage oamenii chimicale în ei, şi un proiect propriu – spaţiu pentru evenimente cultural-formative. Nimic pe bani, totul din dragoste.

        Ştiu că e greu să vezi lumea altfel decît te obligă propria grilă (banii contează, distracţia, clipa etc), dar admite că unii chiar pot fi diferiţi.

        Desigur, pentru tine, dragostea, prietenia, camaraderia au alte definiţii, potrivit cu viziunea strîmbă despre lume şi viaţă pe care o dovedeşti.
        Dacă eu, în calitate de publisher, răspund unor impertinenţi ca tine şi încerc, pe cît îmi stă în putere, să vă dau anumite repere, ca să ve reveniţi din prostie, nu înseamnă că-l slugăresc pe dl Codrescu. Am făcut-o din datorie: textul apare pe siteul pe care îl conduc, deci am o responsabilitate. Am făcut-o şi din prietenie. Altminteri, între noi doi nu sînt raporturi de subordonare instituţională. Puteai să vezi asta şi singur, dacă tot ai luat la puricat siteul. Am făcut-o, în ultimă instanţă pentru voi, repet!

        Ce nu înţeleg din această discuţie, cu tine şi ăi care îţi seamănă (inclusiv cei trimişi la coşul de gunoi al siteului, pentru că erau prea nesimţiţi şi oligofreni şi nu pot permite aglomerarea lor în acest colţ de net) este de ce faceţi spume la gură de ură invocînd compasiunea, empatia, prietenia etc?

        Şi încă: de ce, Doamne, iartă-mă, vă deranjează un textuleţ de pe un site pe care nu daţi doi bani (căci, nu-i aşa?, nu e citit de nimeni – cel puţin asta reiese cu limpezime din faptul că voi înşivă abia l-aţi descoperit, printr-o întîmplare, nu? -, este rămas în Evul Mediu şi e scris de nişte oameni de nimic, ba şi fără talent)? De ce trebuie să vă stricaţi tihna şi să vă daţi arama pe faţă, în sfînta duminică, unde mai pui că şi zi de doliu?

        Hai, mergeţi cu Dumnezeu, şi să nu mai greşiţi intrînd aici. Căci, Doamne-feri!, poate vă molipsiţi şi voi de bine şi de frumos.

  3. Inteleg ca profundul autor al articolului incearca sa ne „dumireasca” pe noi, profanii intr-ale spiritualitatii consecinte. Pentru asta, insa, nu ajunge sa emiti teorii spicuite de pe ici, colo si tare as fi curioasa pe ce-si fundamenteaza dumnealui ” invataturile”emise cu atata siguranta de sine si din care nu razbate nici farama de empatie, nici de uman, ci, din strict punctual meu de vedere (pe care, nu-i asa, pot sa-l exprim) razbate doar dorinta de a iesi cumva in evident, catarandu-se pe o tragedie.

    • Stimată doamnă/domnişoară, înainte de a presupune una ca asta, faceţi frumuşel o căutare pe amicul „goagăl” şi vedeţi cine este semnatarul textului. Oare ce nevoie avea să mai iasă în evidenţă? Nu credeţi că are un profil public suficient de pronunţat? Şi la ce i-ar folosi? Nu candidează nicăieri, vă asigur, ba nici nu votează.

  4. eu va invidiez ca stiti atat de clar care e Binele si care e Raul, si cand se e clar ca se face justitie , inevitabil Divina, prin moartea unor tineri.
    Binele a invins!
    probabil ca ar trebui sa ne bucuram
    evident, nu ne mai bucuram la fel cand mor copilasi nevinovati, de frig, foame, cancer samd. atunci justia e mai greu de identificat.
    intr-un singur loc nu sunt de acord cu Dvs si dovediti o ignoranta crasa: „indoelnicul nivel artistic”.
    era o trupa de elta, cu mult succes si cu un sound de calitate, nu prea des intalnit pe la noi.

    • Nu domnule, nu binele a invins!!!!!!!!!!!!!!Binele vrea ca omul sa traiasca, sa se bucure!!!
      Raul, satana a invins!!!cel ce va vrea robi……eheee, sunt multe de spus!!!

  5. ideatia unui bine ai a unui rau concentrate,
    in unele locuri cuvintele sunt insirate ca intr-o salata, putine argumente masurabile dar o concluzie ferma, concluzia: delir paranoid.

  6. Nu vor înțelege ce-ați scris decât foarte puțini. Mulți dintre receptori vor reacționa agresiv, unii vor râde, alții vor căsca gurile. Astea-s vremurile. Ce putem face?

  7. Profund, profund intradevar… sa inteleg ca atunci cand arde o biserica sau ceva „sfant” si se soldeaza cu moartea unor persoane (evalvioase, avand in vedere locul in care se aflau), Barbosul a dat prost cu zarul si in loc sa ii arda pe nenorocitii aia de ascultatori de rock a ars niste bieti cuviosi. O gandire perfect corecta, potrivita cu secolu 21.
    Incetand sa mai fiu sarcastic, pentru ca imi dau seama ca unii cititori (in special genul de persoane care analizeaza valoarea meta-fizica a unui accident pirotehnic) nu sunt capabili sa inteleaga gravitatea situatiei. Au murit niste TINERI, la un CONCERT, dupa un ACCIDENT care putea fi evitat. Nu intram in detaliile accidentului, pentru ca nu suntem anchetatori. Este totusi cazul sa subliniem imbecilitatea si ignoranta prin care unele persoane sunt capabile sa vada lumea (meta-fizica si fizica). Daca traim cu impresia ca Doamne Doamne ne asteapta la colt de strada sa ne „frece un fulger in vurful capului” daca nu am zis Tatal Nostru cum trebuie sau daca ascultam „Highway to Hell”, atunci avem o problema… Un conflict intre metafizic si spirtual care nu isi are locul. Pardon, care nu exista.
    Daca traiti cu impresia ca spirituaitatea se materializeaza in astfel de moduri, stimabilule Domn Cordescu, permiteti-mi sa imi imaginez ca una dintre pasiunile dumneavoastra este sa vanati vrajitoare. Altfel, nu imi pot imagina ce a starnit dorinta „arzatoare” de a scrie o astfel de mizerie.

    • Iată un reflex al lipsei de catehizare. Desigur, nu toată lumea este obligată să ştie despre Dumnezeu, dar văd, în schimb, că toată lumea se simte chemată să vorbească despre Dumnezeu, chiar fără să ştie ce spune.

      • Sa inteleg ca dumneavoastra sunteti avocatul universal. Perfect acceptabil. Da, recunosc nu sunt atat de atras de catehism, pentru ca il consider o simpla inlantuire de fabule care are rolul simplu de a creea parametrii de comportament ai societatii. Dar vreau sa va luminez un pic, spunandu-va ca NU „afalti” despre Dumnezeu dintr-o serie de carti scrisa de noi, oamenii (indiferent de cat de sfinti poate am fost unii dintre noi). Si cu siguranta, nu il puneti pe Dumnezeu sau atragerea fortelor raului intr-un accident pirotehnic la un concert. Doar simplul fapt ca scriu propozitia precedenta ma face sa rad…
        Va rog renuntati la atitudinea sau „reflexul” crestino-defensiv si la aerul „am citit experientele unor oameni de valoare crestini si acum inteleg lumea mai bine”; nu va servesc cu absolut nimic si nu va dezvolta spiritual.

      • @ Barbu Andrei:

        Se întîmplă să fiu editorul siteului şi, pentru moment, ceva mai disponibil decît dl Codrescu, pentru a răspunde unor comentarii. Şi e normal să fim solidari în susţinerea unui punct de vedere publicat aici.

        Pe scurt:

        – Catehismul este explicarea credinţei, nu „o înlănţuire de fabule”, simplă sau complicată.

        – Cărţile sfinte, ca şi Tradiţia după care ne ghidăm, precum şi dogmele stabilite în Sinoadele Ecumenice nu sînt de la oameni, ci de la Dumnezeu, prin revelaţie. Cel puţin asta credem noi, creştinii ortodocşi.

        – Răul există şi e concret. Nu poţi crede în Dumnezeu, dar nu şi în existenţa diavolului (tocmai asta vrea şi el). Dumnezeu şi diavolul îşi manifestă deopotrivă puterea în lume. Dumnezeu îngăduie dracului să-l ispitească pe om (L-a ispiti pînă şi pe Fiul Omului, Iisus Hristos) tocmai pentru a-i da omului de ales.

        – Dumnezeu, în viziunea creştină, nu pedepseşte, dar omul, îndepărtîndu-se de Dumnezeu, se expune suferinţei. E ca şi cu un copil care nu-şi ascultă părintele – o mai poate păţi din cînd în cînd. Dumnezeu nu ne oferă protecţie împotriva voinţei noastre.

        – Din punctul de vedere al creştinului, nimic nu e întmplător. Un om „modern”, deci pozitivist, va vedea doar dovezile materiale: a fost un accident pirotehnic, cauzat de lipsa de prevedere. Dar în spatele cauzelor materiale sînt cauzele spirituale. Aşa credem noi, nu vă obligăm să credeţi la fel, dar lăsaţi-ne în credinţa noastră.

        – Nu cred deloc, dar deloc că sînteţi în măsură să-mi spuneţi ce mă dezvoltă spiritual. Nu mă cunoaşteţi, probabil că nici nu m-aţi citit pînă acum, nu ştiţi ce experienţe am avut, ce încercări ale vieţii, de unde am pornit şi unde am ajuns etc. Aşadar riscaţi foarte mult să deveniţi penibil dîndu-mi sfaturi.

        – Nu am deloc o atitudine defensivă, ci am fost ironic. Faceţi deosebirea, vă rog.

  8. Dle Codrescu, subscriu la cele ce ati scris, ba merg si un pic mai deperte si incerc sa raspund si celorlalti „socati” de atitudinea dvs.: nu cred ca se impunea doliu national. Este un eveniment trist, mai ales pentru modul in care i-a gasit moartea pe acesti oameni, dar mi se pare ca altii sunt cei ce vor sa-si faca publicitate de pe urma lor. In alta ordine de idei, nu pot sa nu remarc cat de stupid se poate muri in tara asta, apropos si de evenimentul cu Oprea.

    Cat despre rock, mai mult metalul intra in categoria draceasca, sa avem in vedere unele staruri pop/dance care contin mesajele subliminale periculoase si chiar sataniste pe fata, n-am mai afirma stereotipul ca rockul e satanic.

    Cat despre ceilalti comentatori, e clar cat isi pretuiesc ei sufletul si cat pot intelege din toata povestea asta numita viata.

  9. Ne era cazul unui asemenea articol. Chiar nu era! Dumnezeu S-a rugat pentru cei care Il rastigneau si Il scuipau. Atitudinea superioara a „invatamintelor” din urma unei tragedii atat de infioratoare e lipsa de bun simt. Pareri asupra binelui si raului intr-o astfel de situatie este absurda si necrestineasca. parerea mea. Cu iertare daca suna tampit ce am scris. Suntem liberi sa facem ce vrem, e adevarat , dar nu tot timpul este de folos. Si poate ca nici comentariul meu nu este de folos. O seara linistita.

  10. n locul ala se putea canta orice! Nu muzica e de vina, inconstienta criminala a organizatorilor, lacomia patronilor si coruptia autoritatilor, astea sunt cauzele, verdict crima!

  11. Dle Răzvan Codrescu, spuneți că: ”Nenorocirea s-a petrecut în noaptea de Halloween într-un cadru profund marcat de spiritul demonic…” Mulți creștini ortodocși gîndesc la fel! Eu însămi am scris și am pledat împotriva împămîntenirii la noi a cestor ”sărbători” Chiar aseara cu vreun ceas înainte de aflarea tragediei de la Clubul Colectiv, mă contrasem cu un tătic, care spunea pe Blogul lui (3pas) că Halloween-ul nu-i chiar pe gustul lui, dar că ”de dargul Mariei”, fiica lui, a acceptat să-i cumpere ceva ”Hăinuțe de Carnaval” , eu spunîndu-i că în loc de căciuliță cu cornițe, i-ar fi putut cumpăra Măriucăi o ie, etc… Mai spuneți dvs: ”Cîrdășia cu demonicul și cu forțele întunericului…s-au dovedit nu odată a rămîne fără urmări…sfidarea BINELUI și provocarea RĂULUI reprezintă un stil de viață…prin urmare, cu dracul nu e de glumit” Ei, bine! De-acord cu opinia domniei voastre! Dar, gîndidu-mă la Iov, mă-ntreb: Oare copiii lui, pentru ale căror petreceri Iov sacrifica multe animale a doua zi, dînd ”jertfă de curățire”, serbaseră cumva Halloween-ul în pre-seara zilei în care Satan a venit la Dumnezeu să-i ceară să-l cearnă pe Iov?? Iov nu a ”sfidat BINELE” și nu a ”provocat RĂUL”, ci era un ROB al lui Dumnezeu (Dumnezeu Însuși o spune!!; Cartea lui Iov) Și cu toate astea Satan a cerut să-l cearnă, iar Dumnezeu i-a dat Satanei mînă liberă să-l batjocorească în fel și chip, și chiar cam ca pe cei de la Clubul ”Colectiv”, dărîmînd casa peste fiii lui Iov, chiar în ceasul uneia dintre repetatele petreceri pe care fiii acestuia le dădeau (Petrecăreți băieți!!) Oo, dar cîte suferințe nu a îndurat ”blîndul și dreptul Iov!!”, cel care nu întărîtase RĂUL și ni sfidase BINELE!!..
    Murim fiindcă ”toți sîntem datori cu-o moarte!!” Cei MORȚI la Clubul Colectiv, muriți ar fi fost și dacă nu s-ar fi aflat acolo!! Nu decidem noi nici cînd, nici cum murim. Treaba noastră este, într-adevăr, aceea de a ne strădui să trăim frumos! Doar că..frumos, pentru unii era/e bucuria de a fi în Club, de a asculta Rock, de a ..și așa mai departe. Problema este cumva a părinților. Zic. Ce căutau copii de 14-15 ani (copii??!!; să nu cumva să-i numim așa!!, că ne-am dat foc la valiză…) acolo? În Club unde se fumează, se bea (tărie), se îngurgitează ”mariana” și ale ierburi… Acum plîng acești părinți prea…libertini! Plîng pentru că le-au murit copiii?? Dar nu plînseseră ceva mai înainte, cînd, în fapt, copiii lor erau deja..MORȚI!! Niște MORȚI umbători prin..discoteci!! Păcat! Noi sîntem răspunzători de MOARTEA copiilor noștri…De umblarea lor, MORȚI, prin lume…
    Antoaneta Rădoi (antoanetaradoi.blogspot.com)

    • Citez:
      „Murim fiindcă ”toți sîntem datori cu-o moarte!!”
      Cei MORȚI la Clubul Colectiv, muriți ar fi fost și dacă nu s-ar fi aflat acolo!!”
      NU ESTE ASA!
      Opinia mea incepe cu surpriza afirmatiilor lejere, nefiltrate cu discernamant si continua cu referire la dezastrul care ne produce duferintasi celor care nu avem legatura directa cu cei implicati.
      –––––-
      „Moartea nu este naturala, ci nefireasca. Moartea nu provine din fire, ci merge impotriva firii.” spune Sfantul Nicolae Velimirovici
      Nu sintem datori, sintem fortati; datoria o faci personal sau o preiei cand nu ai alta „alegere”,
      Nu-i totuna cum mori; nu ar fi murit daca nu erau acolo fiindca acolo AU MURIT!
      Si afirmatia o faceti ACUM, nu peste 100 de ani cand toti cei dinainte de incendiu (care se aflau in sala) „vor fi murit”.
      Nu se cade sa speculam pe seama celor [practic] jertfiti; fie si ne-constientizat sau fals considerat accident intr-un eveniment artistic.
      Era atata „arta” cata poate Intunecimea Sa sa puna ca sa atraga suflete care sa umple caverna „razvratirii”, „libertarian-ismului”, „non-conformismului”.
      V-ati uitat la fata (poze de pe ‘net) tartorului de la vita-de-vie cu piese: ca „Mori”, „Drumul spre iad”? Cu semnul coarnelor dracesti in fata „fetei” sale, cu cercei de „vita” supusa … cui oare? Ca Dumnezeu nu a cerut auto-mutilare spre a strica ce a creat…
      … a scapat cu viata dar oare va intelege ca celebritatea – falsa, „inversa” – nu este de la Dumnezeu insa faptul ca i-a mai fost dat timp … este sa se lepede de Satana?
      ––
      Chiar nu existá alta tematica si alta simbolistica pentru a „face arta”?
      Ce coincidenta – cuvinte, imagini, gesturi, „cosmetica” … asa, „inocent” luate exact din „nebunelile” habotnicilor crestini care nu vor sa fie intelegatori cu „raul” din… poveste….!
      Nu-i asa ca nu mai e rau ce imi place mie?
      Nu-i asa ca imi fac propia morala, propria credinta, propriul DUmnezeu?
      Care, daca nu e Iisus Hristos – caci „mijloacele” mele de manifestare sint cu totul potrivnice Lui…. cine poate fi?
      ====================
      Chiar asa destepti sint ratacitii si de nebuni credinciosii, ortodocsii?

  12. Stimata doamna,domnisoara Cristina Craciun sa-mi fie cu iertare remarca,dar cum spuneati si dvs.e foarte „tampit” ce ati scris.Dumnezeu nu a fost rastignit si scuipat in nici o relatare biblica!!! Rastignit a fost fiul sau Isus Cristos.

  13. Tragedia cea mai mare e alta, ceva ceea ce puțini, foarte puțini conștientizează, anume că marea majoritate a acelor suflete, dacă nu chiar toate încă ard în flăcări, și vor arde o eternitate ! fiindcă au murit lipsiți de Dumnezeu având în schimb pe buze versuri de venerație către satana, conștient sau inconștient. Câți dintre iei știau măcar că la câteva sute de metri de acel club e mănăstirea Radu Vodă și moaștele unui mare mare Sfânt, care mereu se face prezent prin rugăciuni celor în nevoi? Câți dintre iei măcar merg regulat la Biserică la Sf. Liturghie? Nu e vb. de asta ca și formalitate în sine ca și condiție de mântuire, dar mersul sau nu la Biserică să știți că denotă totuși o stare sufletească a acelui individ, precum invers, toate semnele răzvrătirii lui denotă o răzvrătire reală sufletească a lui. Cercei, tatuaje, fumuri, mândrie, haine cu totul altfel.. muzica pe care o ascultă, toate acestea îl dau de gol pe om, precum este. Sf. Arsenie Boca spune și el clar și răspicat, că, dacă viața ta de pe pământ n-a fost aprinsă ca o lumină de dorul lui Dumnezeu încă de aici, nici de-ți vor arde la cap un vagon de lumânări nu-ți va folosi. Cine are minte să ia aminte!

    • Suferința este dată pentru mântuire. Am putea să gândim că modul teribil în care au murit acei tineri i-a ajutat în acest sens. În plus, rugăciunile noastre, ale celor rămași.

  14. 1930, vinerea mare, costesti, romania, 144 si oameni mor in urma incendiului provovat de o lumanare. biserica de lemn arde in totalitate.
    8 decembrie 1893, chile, sarbatoarea imaculatei concepţii a fecioarei maria, biserica iezuita e mistuita intr-un incendiu, peste 200 de persoane isi pierd viata !

    nu era halloween, nici int-un caz nici in altul…

    • Şi ştim noi de ce a îngăduit Dumnezeu acestea? Citiţi Vechiul Testament şi veţi afla şi altele mai grozave, dar pe care nu le-au putut tîlcui decît oamenii asupra cărora s-a pogorît Duhul Sfînt. Ce vreau să spun? Faptul că au ars, în decursul istoriei, şi biserici, nu doar locuri de pierzanie, nu demonstrează neapărat că nu există un motiv spiritual pentru care au ars, că au fost, deci, simple accidente, un joc al hazardului.

      • Daca nu stim de ce indraznim sa ne dam cu parerea si sa sugeram raspunsuri in cazul dat? Macar dupa ce veti citi versurile melodiei mentionate ar trebui ca rusinea sa indemne la regrete.

      • @Liviu Daniel
        foarte frumos ca ai o viata frumoasa si te conduci dupa cele trebuincioase ale sufletului.
        Am vazut mai sus ca spui ca parintii ar trebui sa isi creasca … plodul dupa cele date de Dumnezeu. Dar tine cont ca lumea in care traim e din ce in ce mai stricata.

      • @Cristian Lucretiu Epure
        Accept provocare ta…. uite mie mi-a placut ce mi-a zis o doamna necunoscuta, ieri, cand am oprit liftul pentru ea: „unii oameni sunt buni, dar Dumnezeu e ATOATE BUN”. Luati aminte de cele ce vin prin oameni de la Bunul Dumnezeu! Sa ii iertam pe cei care au participat la #colectiv si sa ne ierte Bunul Dumnezeu pentru toate!

  15. Bijule, cand pui postere cu cranii de mort si alte simboluri si culori morbide (serpi, balauri, etc) te misti intr-o atmosfera morbida. Asta-i. Chiar daca nu lua foc, acelasi efect producea si produce oriunde. Numai ca sufletul nu se vede. Va lua cineva aminte? Sunt curios daca supravietuitorii trupei vor mai canta.

  16. articolul acesta poate fi inteles doar de persoane care au o minima intelegere ca orice energie invocata are anumite consecinte , urmariti experimentul lui Dr Emoto , ca sa vedeti cum se modeleaza structura apei in rezonanta muzicii rock, si cum se modeleaza in rezonanta iubirii sau a unei rugaciuni. TOTUL are o consecinta, doar unii oameni sunt inca pregatiti sa inteleaga, insa. F frumos articolul 🙂 si adevarat.

  17. Pacat de aceste vieti pierdute…Nu pot aprecia daca acolo era sau nu D-zeu…D-zeu este in Biserica,familie,etc.dar era si acolo!Nu judec pe nimeni si nimeni sa n-o faca!pacat ca au plecat la ceruri prea de tineri!Putea fi acolo fiul meu…..fereasca D-zeu!Mare drama pentru multi parinti…….D-zeu sa-i odihneasca!

  18. În primul rand tragedia nu a avut loc în noaptea de Halloween. În al doilea rand, numele trupei se traduce „La revedere, gravitate”, nu „seriozitate” și se refera la forța de atracție a Pământului, adică cea care acționează atunci când noua ne scăpa lucrurile din mana și cad pe pământ și cea care ne permite noua sa mergem pe pământ și nu sa plutim. În al treilea rand, Halloween-ul (Hallow’s Evening) este sărbătoarea morților, care din cate știu este și la ortodocși și nu este deloc o sărbătoare demonica sau alte sinonime de genul. Înainte sa facem afirmații ar trebui sa ne documentam și sa avem argumente clare pentru ceea ce susținem.

    • Exact. Documentaţi-vă! halloween nu e deloc o sărbătoare similară cu pomenirea morţilor la ortodocşi. Este publicat un articol despre semnificaţia ei demonică tot pe acest site, chiar zilele trecute.

  19. Credeti ca se vor face publice rezultatele probelor toxicologice prelevate de la victime, sau se va considera ca si in acest caz trebuie respectat secretul medical?
    Adica, mai pe sleau, se va afla daca spectatorii consumasera droguri?
    Vi se pare normala poza in care melomanii au aerul de a pluti, in timp ce langa ei, arde deja sandramaua?
    Pana si unul din jurnalistii care era prezent la concert a relatat „intamplarea ” zambind ca de pe alta lume.
    Imi pare exagerata decizia de a impune trei zile de doliu national. Una era suficienta.
    Presa s-a grabit sa puna accent pe dramatismul intamplarii si a pastrat tacerea in unanimitate in legatura cu faptul ca printre raniti se afla si cetateni straini care vor da in judecata statul roman. Daca acestia chiar vor face acest gest, s-ar putea ca exemplul lor sa il urmeze si romanii , situatie in care vor iesi la iveala lucruri extrem de compromitatoare pentru autoritati.
    Referitor la partea spirituala a dramei, va ramane de pomina interventia medicului de la clinica de arsi, la Pro tv, care l-a adus in discutie pe insusi Marele Arhitect, numindu-l si Creator, ca sa fie mai limpede despre cine era vorba.
    Dansul se poate ruga cui crede dumnealui de cuvinta,. Noi, continuam sa ne rugam Sfintei Treimi pentru luminarea sa si tamaduirea celor in suferinta.
    Punctual, este recomandabil sa ne rugam si Sfintilor doctori fara de arginti Cosma si Damian, pe care ii sarbatorim astazi.

    @ivancristescu

    Daca aveti posibilitatea, cititi cartea lui Khosro Khazai Pardis, ” les GATHAS”
    Cartea lui Iov isi are originile in aceste scrieri.

  20. Consider ca cei mai vinovati sunt PARINTII. Daca si-ar fi crescut copii in comuniune cu Dumnezeu, nu s-ar fi dus la lansarea unui album ZIUA IN CARE MURIM, si ar fi cantat VINO FOCULE SI DU-MA IN IAD ! Ce mai este de comentat ?

    • Marieto, stai te rog si joaca Candy Crush, deoarece esti cea mai neinformata persoana care a putut sa posteze un comentariu atat de inutil si lipsit de judecata. Te rog frumos sa-ti vezi de ale tale, ca esti batuta in cap. De unde stii ca acei oameni nu il cunosteau pe Dumnezeu? De unde stii tu ca ei nu au venit la un concert decat pentu ca niste oameni au vrut sa faca spectacol si sa se distreze? Este drept sa zici ca era un loc prost pentru un astfel de eveniment. Nu o sa dezvolt, fiindca ma abat de la subiect.

      Te intreb, esti tu sigura ca melodia avea caracter negativ luandu-te doar dupa titlu? „The day we die” ? Versurile de refren suna asa: „We’re not numbers, we’re free, we’re so alive/ And the day we give in is the day we die” Si se traduce astfel: „Nu suntem numere, suntem liberi, suntem atat de plini de viata/ Si ziua in care ne dam batuti, e ziua in care murim”
      Crezi ca are vreo legatura cu satanismul sau paganisme? „Nu judeca o carte dupa coperta”, se mai zice…

      Bai oamenilor, treziti-va din interpretarile voastre cu fantome si cacati! Faceti si voi diferenta dintre prostia voastra din cap si realitate! Informati-va si fiti luminati! Nu Dumnezeu incurajeaza in Biblie acest lucru? Faceti afirmatii fara nicio baza.

  21. Ce articol cretin si plin de ignoranta! Nu mai vorbesc de traducerile din engleza…se vede nivelul autorului.

    Dragi „credinciosi”, aventi posibilitatea sa imprastiati prostia voastra folosind niste tehnologii diavolesti dezvoltate de atei „necredinciosi” si care fara frica de Dzeu au vrut sa impinga umanitatea mai departe prin inovatie, cercetare si curiozitate. Din fericire biserica inca nu a ajuns sa ne prosteasca pe toti. Dar, daca am fi fost codusi de specimene cu gandire primitiva ca autorul acestui articol si admin-ul site-ului, maine dimineata, am fi ars pe rug in Piata Victoriei, pe patronii clubului si pe membrii ramasi in viata ai formatiei Goodby to Gravity. Eventual, ii ardeam (de data definitiv!) si pe raniti care au participat la o asa manifestare diavoleasca, ca sa curatam lumea de „necredinciosi” si „pagani”.

    Mi-e sila de voi si CEO-ul vostru mega-fericitul Daniel.

    • Băi deşteptule necredincios, deocamdată văd că tu îţi împrăştii veninul şi aberaţiile cu dezinvoltură pe unde te prinde vremea.

      Unde spune autorul vreun cuvînt de condamnare?

      Hai că mi-am pierdut răbdarea. Este chiar atît de greu să citiţi şi să înţelegeţi cîteva rînduri?
      Vă mai daţi şi măsura stupidităţii, unii dintre voi, printr-o aroganţă vecină cu nebunia. Îl criticaţi pe autor că nu ştie să scrie sau că are nu ştiu ce lipsuri culturale, fără să vă uitaţi nici la text, nici la biografie. Îl acuzaţi de interese impure, cînd omul ăsta lucrează de 25 de ani în beneficiul unor orbi şi inconştienţi ca voi, fără vreo implicaţie politică partinică şi fără vreun folos material din asta.

      Dl Răzvan Codrescu a preîntîmpinat astfel de reacţii, pe cît de tembele, pe atît de ticăloase:

      „Se va vorbi mult despre cauzele fizice sau materiale ale tragediei (și cineva va trebui să răspundă, măcar ca să se îngusteze posibilitățile unor recidive), dar nu știu cîți sînt dispuși să accepte o reflecție asupra cauzelor meta-fizice sau spirituale (pentru care în lumea contemporană funcționează aproape reflex prezumția de obscuratism sau superstiție).”

      Şi ce spune dînsul în esenţă:

      „Știu că există rock și rock, și nu vreau să fac speculații asupra caracterului satanist al acestui gen de muzică și comportament, dar nu se poate să nu te pună pe gînduri, dincolo de îndoielnicul nivel artistic și de iresponsabilitatea sau teribilismul „punerii în scenă”, numele trupei respective (Goodbye to Gravity! – „Adio seriozitate!” / şi nu pentru că nu a ştiut sensul exact, ci pentru că i-a atribuit o conotaţie care iese dintr-un context mai larg – n. mea, C.T.), al albumului lansat cu acest prilej (Mantras of War – „Mantre de război”) sau al primului single din componența lui (The Day we die – „Ziua în care murim”) – adevărat „best-seller profetic”, cum l-au numit chiar unii dintre actanții tragicului eveniment. Poate că rămîne loc, dincolo de durere și stupefacție, și de o minimală „învățătură de minte”…”.

      Aţi auzit? Autorul nu îndeamnă decît la a trage anumite învăţăminte, nu pune pe nimeni la stîlpul infamiei, nici „pe rug”. Nu e un inchizitor, ci un om preocupat de sensul adînc al vieţii şi de SALVAREA a ce mai poate fi salvat dintr-o lume în disoluţie.

      Numai obtuzitatea şi reua credinţă poate să ducă la alte concluzii.
      Nu e nici o bucurie de răul altuia în acest text, ci o mare durere. Dacă nu înţelegeţi ceva atît de simplu, măcar nu mai aruncaţi cu noroi.

      Am dat drumul la aproape toate comentariile scrîntite, tocmai pentru a se vedea cîtă nevoie avem de reflecţia pe care o propune dl Codrescu.

    • Draga Cristian – dupa nume, esti urmas al lui Hristos, cel torturat si omorat de necredinciosi, asa cum te arati a fi, importriva numelui pe care il porti.
      Probabil ca astfel te razvratesti si impotriva parintilor care ti l-au dat, CU CREDINTA ca vei fi bucurios de el, si-l vei cinsti iubundu-L pe Fiul lui DUmnezeu, Dumnezeu Adevarat, Iisus Hristos.
      Tu insa… nu si nu!
      Ti-ai luat credinta proprie, tocmai NECREDINTA.
      Tu nu practici necredinta fata de Allah, Yahve, Buda, Krishna, SHiva si alti draci…
      Ci tocmai te unesti cu ei fiindca poti alege… cu iisus ori cu Satana, oricare i-ar fi numele… duca-se pe pustii!
      Nu iti vrea nimeni raul nici tie nici celor [multi] cu care te asemeni in „spirit”.
      Iar aroganta de a numi „primitivism” ceea ce este stiut de atat timp… doar pentru ca nu este promovat de fese-buci si alte [anti]socializari imaginare ….
      Cum poti fii impotriva a CEVA care nu iti este cunoscut… fiindca ai urechi si nu vrei sa auzi, ai ochi si nu vrei sa vezi, ai minte si o lasi in mana Tatalui Minciuni?

  22. Mare-i cernerea in ziua de azi.Batalia cea mare nu-i intre Dumnezeu si aghiuta,ca acesta din urma a fost aruncat pe veci si se teme tare de EL.Este sigur pentru om,adica pentru inima lui,ca minte toti avem.Si vorbim vrute si nevrute.Nu vad sa fi jignit pe nimeni acest articol,l-am vazut ca fiind inca o incercare de a trage un semnal de alarma,chiar de ajutor pentru unii dintre noi.Ma rog,eu zic ce-a zis bunicul meu:”Cata dreptate avem,atata sa ne-ajute Dumnezeu Dragutu,pe fiecare.Si mi-a mai zis ceva”Da-ti sama de tine,pentru ca mantuirea e individuala”.
    Ne-am cutremurat,eu si familia mea de aceasta tragedie,sotia mea a plans toata ziua pentru copiii aceia morti inainte de vreme,n-am mai stiut eu si copiii nostri ce sa-i mai facem sa o linistim.Sper si eu sa se gaseasca vinovati,ca sigur sunt.

  23. Era sa uit,pentru comentatorii mai infierbantati de aici:nu mai ponegriti ce nu cunoasteti,ca vremea asta-i scurta.

  24. Îi mulțumesc prietenului Claudiu Târziu că a dus aici greul discuțiilor în locul meu, cu pertinența care-l caracterizează și cu o răbdare aproape mucenicească. Eu n-am găsit timp să răspund decît comentatorilor de pe blogul meu, dar multe dintre răspunsurile de acolo se potrivesc și problemelor ridicate aici. Orice am spune și orice am face, tragedia ne copleșește pe toți. Spre deosebire de ceilalți, creștinii au arma rugăciunii (mai puternică decît orice discurs sau înverșunare polemică). Și datoria de a se ruga inclusiv pentru cei care nu o au (și care trebuie tratați ca frați care-și poartă crucea lor, iar nu ca dușmani ireductibili).
    Tristețea cea mare nu-i atît că mulți nu se lasă convinși, ci că încă și mai mulți nici măcar nu acceptă discuția, atribuindu-ți aprioric intenții impure și dedîndu-se la sacrilegii înfiorătoare, cu o voluptate bolnavă a negației și a injuriei (și care este pînă la urmă cea mai la îndemînă dovadă a demonismului care-i „mînă în luptă”). Sînt însă și destui care par să fi început a trage concluziile corecte, iar pentru aceștia merită purtate discuțiile și îndurate neplăcerile adiacente. Marea nădejde nu este însă la oameni, ci la Dumnezeu.

  25. Articolul nu spune nimic. Dar absolut nimic.
    E usor a scrie versuri..

    Esti cumva om politic? Sau te pregatesti?

    Recomand urmatorul exercitiu: scrie 3 randuri cu liniuta la fiecare articol pe care il pui. Un fel de executive summary. Si poate asa se intelege.

  26. Claudiu Tarziu.
    Rabdarea dvs. este de sus de la Tatal Luminilor si al oricarui duh.
    Sa nu va parareasca rabdarea, si nu v-o lasati furata.
    Ca un vechi cercetator al ocultismului, va spun ca Satanisti sunt cei ce va ataca aici (si sa stiti ca nu doar in felul acesta si nu doar aici). Scopul lor este tocmai acela de a va face sa va pierdeti rabdarea si pacea(care sunt una si direct proportionale cu credinta)>>iar odata ce aceasta a avut loc , sunteti pregatit pentru atacul psihic facut de demonii lor care, iertati-mi virtualismul, insa nu lipsesc niciodata din apropierea oamenior.

    „Nu va lasati biruiti de rau, ci biruiti raul prin bine”

    Nu este alta cale de a biruii raul, respectabile semen.

    Cu Respect si Prietenie
    Aurel

  27. Servii printului intunericului sunt fustrati, suparati, dezorientati.
    Ei chemasera acolo pe Lordul lor la intalnire ca sa se distreze si sa le dea „puteri”si placeri ,Insa nu banuiau ca Lui Lucifer i era sete de sange.Chiar Satan le-a dat foc..chiar el in persoana .(lucru care era cunoscut doar de putini din acel mediu )(dar Satanistii se vand unii pe altii, intre ei nu este respect nici cinste si nici cuvant (doar de suprafata)(se tradeaza unii pe altii si se vand unii pe altii )Deaia e doliu intre ei (Iluminati ) acum .Cei mai multi nu stiu cat de imprevizibil este printul intnericului, iar pt altii e doar o distractie macabra, fara sa-si dea seama ca nu e deloc doar o gluma pentru a umple timpul liber sau plictiseala.
    De fapt Ingerul decazut (Apocalipsa 12.9) nu se cunoaste nici pe sine insusi ,atata de mare si imprevizibila i este rautatea si pofta de sange .Lucifer este un gunoi , iar daca pe dvs. aceste texte sunt doar mici exagerari>>pt servii lui Lucifer sunt disperare curata.
    Totusi eu nu ma bucur ca ei se supara>>ci le spun : Ba Da ! , mai este iertare si speranta pt voi : „Intoaceti-va Spre Cel ce in Iubirea Sa va va primii: Iisus Hristos Domnul Suveran al universului ! ” NU puteti voi pacatuii, atata cat poate Dragostea Lui Sa ierte , si oricat ati fi de murdari > Sangele-Divin o sa va Spele.
    ––––
    Este timpul sa se faca ceva pentru educarea tineretului, altfel in generatia aceasta ,dupa ce suntem tot mai mult condusi de Ocultisti>vom sfarsii nimiciti ca popor dar si ca individ.
    Sunt prea putini educati si informati in sensul ca Satan este Tatal minciunii si ca de fapt nu se iubeste decat pe sine insusi. Nu degeaba in trecut,vrajitoria se pedepsea cu moartea…chiar nu degeaba. Azi insa vrajitoria si ocultismul Satanic imbraca fete ca yoga si alte forme de meditatie trancedentala , numind stintific pe demoni ca „energii cosmice” Cei mai multi nu stiu ce sunt aceste energii …
    dar cei constienti neaga existenta lui Satan, macar ca il cheama in fiecare zi a vietii lor in ascuns.

    Ce este mai grav e ca Satanismul are si zeci de forme umaniste ca propaganda
    Sute de forme si practici care pot si dau vindecare fizica, de boli pe care tot nelegiuirea le-a instalat .(Apocalipsa 13…spune ca vor face semne si minuni pana acolo ca vor cobora foc din cer inaintea oamenilor ,ca sa-i amageasca )

    In Adevar trebuie sudiata Biblia>>Trebuie sa ne intoarcem cu adevarat si din toata inima spre Dumnezeul nostru Cel Iubitor ce a dat spre impacare cu omul>>pe Singurul Sau Fiu Iubit>sa plateasca plata pacatelor noastre cu Sange-Regal-Divin !

    -Cu sange si varsare de sange uman fac ei vrajitoriile ,prin si pentru Satan .

    –Dar Dumnezeu a dat pentru noi un Sange Superior oricarui sange
    : Sangele-Regelui-Sfant Iisus , Sange de Fiu din Dumnezeu !

    Doar crezand aceasta….suntem deja sub un Scut impenetrabil dat de Duhului Sfant , curatati si feriti de orice lucrarea a intunericului -Dumnezeu insusi sa ingrijit de aceasta>dar fara sa stim si fara sa credem >suntem victime sigure ale celeui rau , care isi aduna armata pt confruntarea finala numita Armaghedon, si unde spera sa il mai doboare odata pe Iisus Hristos Domnul.
    Dar cum oare sa lovesti cu arme materiale pe CREATORUL MATERIEI SI ENERGIEI ??….Prin Cuvant sa nascut materia si energia>>si tot prin Cuvant Divin >>materia isi schimba sau isi pierde propietatiile .Otelul se va preface in lapte acrit. Caci numai pozitia moleculara deosebeste otelul de lapte acru.Iar materia>>asculta pe CReatorul ei intocmai
    Asa ca va strangeti pt foc –minti iluminate !

    Imparati ai pamantului si cei mai mari cercetatori stintifici ai lumii>>asta au in cap si in aceasta directie este condusa lumea .
    Sunt capabili de asa zisul atac psihologic…adica iti pot tulbura linistea de la mare distanta cu ajutorul acestor demoni , in mlioane de feluri ,adaptate vulnerabilitatii tintei umane.
    Au ajuns sa se laude deja cu asa ceva in emisiuni televizate.

    Trebuie sa luam o pozitie in cunostinta de profetiile Bibliei pentru vremea sfarsitului ,altfel nici unul nu vom sta in picioare .
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    Doamne Tata, fi mereu cu noi , in Dragostea Ta cea mare ,prin Iisus Hristos Domnul nostru
    Amin !

    http://ellenwhiteaudio.org/ro/

  28. Slabut articol. Domnul Codrescu da dovada nu numai de lipsa de respect fata de suferinta unor oameni, dar si de lipsa de profesionalism.Nici nu ma mai mir ca revista a ajuns sa functioneze exclusiv in mediul online din lipsa de cititori.Se vorbeste de indoielnicul nivel artistic al formatiei respective ( trupa era considerata de specialistii din domeniu una din cele mai bune din Romania), de numele ei Goodbye to Gravity ( gravity a fost tradus gresit de autorul articolului prin seriozitate in loc de gravitatie), e mentionat numele albumului (Mantras of war-Mantre de razboi, razboiul/ conflictul interior pe care fiecare in duce cu sine, deci o lupta cu raul care exista in fiecare dintre noi,), de numele primului single-The day we die.Daca nu v-ati fi limitat la titlul melodiei, ci ati fi cautat si versurile( sunt traduse si in romana pentru cei care nu cunosc engleza) ati fi observant ca versurile nu au nimic satanic, se vorbeste de libertate, de neinregimentare.Avand in vedere subiectul sensibil pe care l-ati abordat n-ar fi stricat o minima informare inainte de scrierea articolului.

  29. @ Dorin

    Dacă nespunînd absolut nimic s-a făcut atîta vîlvă, vă dați seama ce era dacă chiar spuneam ceva?

  30. Ca de obicei , cind are loc o nenorocire , prilej de cearta , de afirmare a unor ,puncte de vedere, si idei fixe .O mare actrita , D. Oana Pellea , a spus : cind mor oamenii , nu e loc pt. comentarii .Si totusi … Accidente se intimpla , mor batrini , copii , inocenti , nu putem sti noi de ce .Vechii greci spuneau ca cine moare tinar este iubit de zei , poate ei sint jertfe , asa aleg sufletele lor , pt. pacatele noastre si poate ca multi dintre noi vor regreta , odata , ca nu au fost in locul lor . Apropo , Satan nu isi ucide victimele , ii sint mai folositoare in viata , Mefistofel e marte mester teolog , nu se arata cu afise . Multa liniste va doresc .

  31. @ Silvia A.

    Reiau și aici precizarea făcută deja pe blogul meu:
    Sigur că înțelesul cel mai curent al lui gravity este „gravitație”, dar cuvîntul poate însemna, contextual, și greutate, pondere, gravitate, seriozitate, solemnitate, importanță. Polisemia lasă loc mesajelor subliminale (foarte frecvente în acest gen de exprimare publică). Prietenului Paul Slayer Grigoriu – unul dintre oamenii pe care-i prețuiesc cel mai mult, oricît de rocker ar fi – i-am răspuns pur și simplu că „aici conotația bate denotația”. Nu contest că s-ar putea să mă înșel, dar eventualitatea unei astfel de receptări rămîne (mai ales în asociație cu alte elemente din aceeași recuzită, afișele fiind și ele relevante).

  32. Cele mai oribile randuri pe care le-am citit zilele astea. Ceea ce insinuati in aceste randuri arata cat de retrograd, lipsit de empatie si umansim intelegeti ideea de bine, de Dumnezeu si chiar de Creştinism. Poate nu ati realizat pana acum, dar lumea nu functioneaza asa. Dumnezeu nu pedepseste niste oameni pentru ca sarbatoresc Halloween-ul, pentru ca sunt rockeri si canta nu stiu ce muzica „demonica”, dar cu siguranta plange vazand ca sunt oameni care gandesc ca dumneavoastra. Mi-e mila de dvs daca Dumnezeul in care credeti este unul razbunator, care ucide in chinuri cumplite niste copii si oameni tineri. Va compatimesc cu adevarat. Acest articol este unul dintre cele mai anti-creştine pe care le-am citit vreodată.

  33. @ Daniela M.

    De unde ați tras conluzia asta aberantă că ar fi vorba de o pedeapsă sau de o răzbunare a lui Dumnezeu?! În textul meu nu e nici cea mai vagă sugestie de așa ceva. Iată aici o explicație ca pentru dvs., reprodusă din comentariile de pe blogul meu:
    “Aici nu-i vorba de nici o „pedeapsă divină”, cum delirează unii comentatori, ci de faptul că anumiți oameni, prin felul lor de a gândi și trăi, atrag asupra lor forțele răului și ajung să suporte consecințele propriilor opțiuni și atitudini. Iar cauzele „metafizice” nu înseamnă voința discreționară a lui Dumnezeu sau a diavolului, ci felul în care oamenii determină de bună voie ca existența lor să fie influențată de Bine sau de Rău. Noi și numai noi suntem artizanii „destinului” nostru, și de aici, și de dincolo. O lume satanizată nu este o lume uitată sau bătută de Dumnezeu, ci o lume care a ales singură să se livreze fascinației malefice (iar Dumnezeu îi respectă liberul arbitru, fiind în același timp gata în orice moment, dacă ne trezim și cerem ajutor, să ne ierte și să ne sprijine)”.

  34. Nu ca nu as fi inteles acest articol, ce exprima sau se doreste a fi… doar ca, o astfel de atitudine, consider eu anti-crestina, poate hrani anumite mase de oameni si poate impinge spre ura fata de Biserica si Dumnezeu. In defintiv, ce putere avem noi, ca oameni sa consideram ca tragedia in sine a fost plata a pacatului de a petrece in noapte de Haloween (sau ce o fi fost acolo)? In definitiv era un concert, nu o cloaca de vrajitoare….
    Poate ca are o legatura cu mesajele transmise de catre trupa rock sau poate ca nu (speculatii pot fi facute multe). Insa, Oameni buni-cu-credinta-si-evlavie, haideti sa tragem o linie si sa vedem: cat de uniti suntem la nenorociri, in cat timp s-au mobilizat autoritatile si in cat timp de la incident au aparut ambulantele, pompierii, etc… (care si-au facut saracii treaba cum au putut de bine) si, mai ales, care sunt dotarile noastre in caz de catastrofe sau alte nenorociri? Doamne fereasca de un astfel de incident la metrou, dimineata, intre orele 7:30-8:45, cand circula nu doar 200 de oameni…. nici acolo nu am vazut macar un extinctor macar la 2 vagoane!Ignoranta si prostia omeneasca duce la astfel de evenimente, nu Bunul Dumnezeu. Si Da! Mi-as fi dorit si as fi vrut sa vad implicarea Bisericii in aceasta tragedie! Aveam 27 de morti acolo si biserici prin jur…. cred ca prezenta macar a unui preot care sa fie alaturi de cei care isi dadeau sufletul….. Dumnezeu sa ma ierte ca am gandit asa, nu ii cunoaste nimeni caile.
    Deunazi am comentat la un articol cu „mi s-a acrit de religia voastra”…. o mare tampenie despre „avem prea multe biserici si prea putine spitale” si m-am gandit ca incepem sa traim vremurile din urma unde, asa cum spunea si Parintele Arsenie Boca, vom avea multe biserici, frumoase si poleite… dar goale. Decat sa ne gandim ca e un semn de la Dumnezeu si sa aruncam cu pietre in cei care au fost acolo, care nu mai sunt sau sufera cumplit, mai bine am aprinde candelele si lumanari la Biserica pentru iertarea pacatelor sau vindecare. Sau sa facem ceva sa ii ajutam pe cei in nevoie.Dumnezeu sa ii ierte!!!
    Nu va transformati in extremisti, Dumnezeu este iubire si iertare, drept dovada ca au existat supravietuitori!

  35. Adri: ce e extremism? Faptul ca te deranjeaza o argumentare sincera si corecta? Ca nu se pliaza pe realitatea ta?

  36. Dl Codrescu: a tras asemenea concluzii de prin alta parte de la ortodocsii nostri anti-cip, sau poate si din presa si s-a multumit cu perceptia superficiala dobandita. Asta le e caracterul, n-ai ce sa le faci.

  37. Draga domnule Codrescu,
    In primul rand Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe cei ce au murit si sa le aline durerea parintilor si rudelor. Ce tragedie!!
    In alta ordine de idei, genul de reactii la cele scrise de D-Voastra erau de asteptat. Pe masura ce lumea se afunda in rau si rele din ce in ce mai mult, oamenii nu vor sa mai auda de vreo legatura intre faptele si comportamentele lor si consecintele spirituale (si nu numai). Pacatosul modern si viitor are alergie si va dori chiar sa sfasie pe cel ce-i spune ca face ceva gresit. Imi vine in minte un exemplu banal dar semnificativ, luat din presa si viata occidentala. De fiecare data cand stirile anunta uciderea unei fete sau femei undeva noaptea tarziu, pe vreo strada laturalnica, toata atentia se concentreaza asupra identitatii ucigasului. Acesta e de vina (evident) insa incearca sa pui intrebari de genul ‘Ce cauta o fata, singura, la ora foarte tarzie, pe strazile orasului, poate chiar intr-o zona periculoasa?’
    si vei fi pus la zid ca un monstru. Comportamentul micilor zei moderni nu e permis sa fie criticat. Vina e intotdeauna externa, ucigasul, patronul barului, etc. Responsabilitatea personala devine zero. Noi nu putem gresi cu nimic , responsabilul este exclusive altcineva, eventual cineva pe care putem sa-l dam in judecata.
    Aceasta tendinta va continua sa se accentueze in viitorul ‘luminos’ ce ne asteapta…
    Dumnezeu sa ne ierte si lumineze pe toti.

    Radu Greuceanu

  38. „Anumiți oameni, prin felul lor de a gândi și trăi, atrag asupra lor forțele răului și ajung să suporte consecințele propriilor opțiuni și atitudini.” Ce vă îndreptăţeşte să credeţi că a-i judeca pe alţii şi modul lor de viaţă vă va atrage lucruri bune? În loc să arătaţi iubire, empatie şi înţelegere pentru nişte tineri care acum se formează şi au trecut printr-o dramă, îi judecaţi, le judecaţi stilul de viaţă. Arată micime morală să vă folosiţi de drama unor tineri pentru a vă susţine puncte de vedere şi a face speculaţii. Vă erijaţi într-un judecător. Nu sunteţi omniscient şi habar nu aveţi de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Şi nimeni nu poate şti. Ce putem face e să fim înţelegători, să arătăm iubire şi să ne ajutăm aproapele aflat în suferinţă, nu să îl judecăm. Există oameni buni cărora li se întâmplă lucruri rele, îngrozitoare, există oameni care trăiesc în păcat şi li se întâmplă lucruri bune, există copii nevinovaţi care trăiesc drame inimaginabile, totul este extrem de complex şi imposibil de înţeles de către noi, oamenii. Avem o înţelegere limitată. De aceea găsesc extrem de periculoasă această atitudine în care simplificaţi aşa lucrurile. Ce e trist e că o faceţi într-un moment total nepotrivit. Aveţi o atitudine cinică, lipsită de orice compasiune. Vă rog să vă gândiţi ce ar fi în sufletul unui părinte care şi-a pierdut copilul acolo şi ar citi rândurile dvs. Nu cred că sunteţi în măsură să cunoaşteţi cauzele spirituale ale acestei tragedii sau ale alteia. Atitudinea asta a dvs este orice, mai puţin spirituală. Faptul că vorbiţi desrpe cauze spirituale nu vă face nicidecum spiritual. Dacă sunteţi creştin, poate ar trebui să arătaţi un pic de smerenie şi să lăsaţi cauzele spirituale. Mergeţi şi alinaţi un părinte care stă pe holurile spitalului cu sufletul la gură pentru că în următoarele ore un medic i-ar putea spune că i-a murit copilul.

    • Iata ce spune o mama:
      „Alexis Matache, tânără de 26 de ani, care absolvise Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din București, s-a stins duminică seară, pe un pat de la Spitalul Bagdasar, odată cu ultima ei suflare numărul morţilor din Colectiv ajungând la 30.
      Mama tinerei, Cristina Matache, a găsit puterea să posteze câteva cuvinte pe Facebook, …
      „In 3 zile m-am rugat la toți sfinții din lume împreuna cu foarte multe persoane.
      Unde a fost Dumnezeu? Cu ce a greșit copilașul meu iubit si drag?”, este strigătul deznădăjduit al mamei lui Alexis, care însoţeşte şi două fotografii cu tânăra şi căţelul ei, potrivit romaniatv.net.
      „Cel mai bun si iubitor copilaș din lume. Fetita noastră vesela si plină de viața.Suntem goi si pustiiti. Ne-au nenorocit singurul copil sufletul si inima noastră. Criminalii trebuie sa plătească”, a mai scris aceasta pe reţeaua de socializare. …
      ––––––––
      Ati inteles ce se intreba aceasta mama distrusa de durere?
      1. Unde a fost Dumnezeu?
      2. Cu ce a greșit copilașul meu iubit si drag?

      La a 2.a intrebare…. Dumnezeu sa o ierte, nu eu judec ce cauta acolo – eu nu m-as duce la varsta mea dar se poate sa ma fi tentat in urma cu decenii…
      Iata ce aflam – ca posibil raspuns – la prima intrebare, din alte site-uri:
      „marieta – 1 noiembrie 2015 at 1:09 am | Răspunde
      Consider ca cei mai vinovati sunt PARINTII.
      Daca si-ar fi crescut copii in comuniune cu Dumnezeu, nu s-ar fi dus la lansarea unui album ZIUA IN CARE MURIM, si ar fi cantat VINO FOCULE SI DU-MA IN IAD!
      Ce mai este de comentat ?”
      „Trupa asta a cântat în deschiderea concertului de ieri.
      http://www.metalhead.ro/behemoth/albumul-zilei–behemoth–the-satanist-aid-132697-l-1
      ” … în deschidere a cântat (conform metalhead.ro) o formaţie poloneză satanistă,…”
      „Adica era un eveniment atat de lipsit de Dumnezeu incat demonii au avut putere de a se manifesta… ”
      –––
      Vazand „increderea” in alta invatatura decat in cea Noua, facuta cunoscuta (evreilor), Iisus Hristos ii paraseste spunand: „fie voua dupa credinta voastra” … si ii lasa…
      Nu pot sa cred ca cei din hruba nu stiau ca „aleg” distractia „rebela”… potrivnica lui Dumnezeu.
      Nu pot sa cred ca tu, parinte nu vezi ce spune, face, arata odrasla ta … cum se imbraca, ce isi gaureste si agat pe fata, pe pielea mutilata in culoarea carnii putrezite…
      Daca te temi sa nu superi „copilul” care este atras de idei, evenimente, manifestari „ne-curate”…. esti partas cu duhurile care il corup.
      Oare cat crezi ca aude Dumnezeu …. „vazand” cum conlucrezi la pierderea [inca] unui suflet – trist, dar asta se intampla, invocandu-i numele si luandu-l la intrebari la greu?
      Sa nuj fugim de raspundere – ii spun fiicei, fiului ce ne invata traditia, daca nu „cartea” si repetam invatatura Crestina – doar Ortodoxa pana la ultima suflare.
      Ne rugam in fiecare zi soi de „copil”, si de DUmnezeu, si de Sfanta Maica s Domnului, Fecioara Maria, … ne rugam la toti sfintii sa ne ajute, sa ii ajute…
      Nu ni-s dati copiii sa-i alintam si sa lasam pe seama „platii Domnului” ce se intampla cu viata lor. Si daca „fac” mai multa scoala, … mai multi bani… acestea nu conteaza daca nu ne ingrijim sa le spunem ce-i cu ei – suflete ingaduite de Dumnezeu sa se bucure de viata de om si sa se intoarca in Imparatia Lui, daca vrea… si daca face ceva pentru asta.
      ––––-
      Nu vom „invata” nimic – nu s-a intamplat ceva care sa nu fi avut exemplu inainte si romanul stie, „ulciorul nu merge de multe ori la apa” si „cine cauta pe…. dă de tat’-su!”
      Nu vom invata pentru ca STIM CE SE CUVINE SI CE NU SE CUVINE!
      Nu vom invata pentru ca aici nu este loc de invatat ci este avertisment – NU FACETI CA EI!
      Este loc de indreptare, de purtare a crucii, de urmare a vietii cu destinatia MANTUIRE si nu cu vreun destin, karma, soarta… astea nu exista.
      Stim si depinde de fiecare catre ce se indreapta: exista doar 2 variante, cu sau fra Iisus Hristos.
      Nu este greu de inteles.
      Nu este condamnabila sau laudabila alegere, oricare ar fi – dar sa si-o asume cine deschide gura, fara viclenie si fara „mantre”.
      Sa ii ierte Dumnezeu pe cei care au plecat, sa le usureze suferinta celorlalti care ii vor urma – doar nu credeti ca vor supravietui toti… -, sa ii intareasca pe ceidin familiile lor, pe prieteni si colegi aflati in durere si suferinta!

      • Toți erau acolo pt același concert! Întrebarea este: De ce unii au murit iar alții s-au salvat? Sa înțeleg ca au chemat Satana, ea a venit si a început sa facă o selecție…. Ăstuia ii iau viața… Ăstuia nu-i iau viața… Dar de ce atunci a luat viața femeii de servici? Ea nu o chemase… Prostii oameni buni! O TRGEDIE! cum din păcate multe se întîmplă in lume!

  39. AICI ESTE VORBA DE UN AVERTISMENT DE LA DUMNEZEU !

    Ioana Andoni si Ionut Ionut nefericitii astia intra la categoria „satanisti pasivi”, indiferent daca constientizau sau nu aceasta optiune. Dl Razvan Codrescu vorbeste despre rock si rock, dar trendul general al rockului este spre satanism.

    IN CUVINTE, GRAFICA CLIPURILOR, ATMOSFERA GENERALA SE POATE IDENTIFICA O SIMBOLISTICA SATANISTA IN VALORILE GRUPULUI.

    Cand ma refer la satanism pasiv, ma refer la niste oameni, care se afla pe un drum gresit, al carui capat este focul si pucioasa. Nici un CRESTIN-ORTODOX NU ARE CE CAUTA la asemenea spectacole de divertisment. Nici macar din curiozitate.

    Sf facator de minuni Varsanufie de la Optina, povesteste ca in sec al XIX lea undeva intr-o famile nobiliara, s-a dat un ba mascat. O nefericita tanara „din inalta societate” s-a costumat in zeita pagana Diana – mai exact un demon din religiile si misterele grecesti. S-a intamplat ca a murit „costumata” sub chipul acestui demon in timpul balului.
    Sf Varsanufie avertizeaza ca sufletul ei s-a dus direct la iad, din cauza acestui pacat „marunt”.

    Daca sunteti crestini-ortodocsi va cutremurati.
    Daca sunteti liberi cugetatori, luati acest cuvant de invatatura da o povestioara nevinovata.
    Dat fiind ca acest blog este crestin ortodox, ar fi cazul sa nu contestati valorile crestine.

  40. @Liviu Daniel: Nu, nu ma deranjeaza deloc o argumentare sincera. Nici eu nu sunt de acord cu Haloween-ul sau alte obiceiuri nou-preluate din afara de o societate de consum, asa cum a devenit societatea romaneasca, de mai bine de 20 ani. Si eu, ca si tine, traiesc intr-o lume care are principii din ce in ce mai bolnave si inraite (as putea sa iti dau zeci de exemple, dar nu e cazul si nu fac obiectul discutiei in sine). Ma deranjeaza insa faptul ca o astfel de argumentare pune in seama lui Dumnezeu toata tragedia. Oare asa a fost? Stie careva de aici care sunt caile Domnului?Sau sunt doar simple speculatii care instiga la ura? Te provoc sa citesti si parerea celor din „cealalta tabara” si vei intelege la ce fac referire…. In ceea ce priveste realitatea mea…. 🙂 este o nu cred ca e cazul sa comentezi, daca nu ma cunosti, cu atat mai mult cu cat fiecare are istoria sa personala. Relatia mea cu Dumnezeu, stimate domn si mai ales comportamentul meu in si in afara bisericii este, pur si simplu, o chestiune extrem de personala pe care nu o comentez nici macar cu-foarte apropiatii, daramite cu foarte-strainii… Si cand ma refeream la extremist, stii bine la ce ma refeream.

  41. Oameni buni, ce facem… aruncam cu piatra? Oare chiar suntem mai buni decat cei care au fost acolo?
    ………………………………………………………………………………………………………………………

    Dumnezeu stie ce si mai ales, de ce!
    Dar asta nu ne da dreptul sa ii judecam pe altii!!!

  42. frate, esti culmea! ati snifat ceva toti? tot ce s-a zis a fost ca orice actiune presupune riscuri, in cazul de fata, te joci cu focul = risti sa te arzi. Nu se bucura nimeni pt ce s-a intamplat, nu condamna nimeni pe nimeni decat iresponsabilitatea celor implicati, pornind de la patroni, formatie si participanti. Toti au fost iresponsabili. E ca si cum ai vedea un om beat urcandu-se la volan. Ii poti atrage atentia, fapt pt care te va scuipa, sau il poti incuraja – las ca nu-i nimic, va fi bine. Ei, daca omul omoara pe cineva, poti sa nu te simti vinovat pt ca l-ai mustrat, sau poti sa te simti cu musca pe caciula, poate prin mustrare ar fi dat inapoi. Iar daca se intampla si spui era firesc sa se intample, asta arata dispret??

  43. @ Radu Greuceanu

    Mulțumesc pentru solidaritatea de departe. Se pare că discuțiile devin inutile: oamenii nu vor sau nu pot să înțeleagă ceva ce ține de o transcendență în care ei nu (mai) cred și care, pe deasupra, tinde să le tulbure, chiar și ca ficțiune dialogală, obișnuințele mentale și comportamentale. Impresia este că vorbim limbi diferite. M-am învechit într-ale scrisului, dar niciodată un text de-al meu n-a primit interpretări atît de aberante, fără nici o legătură nu numai cu spiritul, dar nici chiar cu litera lui!
    Pe de altă parte, dacă nici în fața unei experiențe tragice de asemenea proporții și de asemenea evidență oamenii nu se înduplecă să-și regîndească năravurile și rosturile existenței, atunci ce se poate aștepta de la un astfel de „dialog al surzilor”? Se pare că am ajuns vremurile profeției apostolice, cînd oamenii „văzînd, nu vor vedea, și auzind, nu vor auzi”. Cred că pînă la urmă singura soluție creștină rămîne rugăciunea, cu o dragoste în care celălalt nu crede, dar pe care Dumnezeu o știe.

  44. @Liviu Daniel: citeste comm. sa vezi ce a atras acest articol: X sau Y este „satanist pasiv”, asa e cand sfidezi Binele, etc. In definitiv este vorba despre iresponsabilitate si de incapacitatea de a reactiona si salva 200 de suflete, daramite mai multe…. da, daca te joci cu focul, te arzi. Si la propriu si la figurat. Si inca … ceva: daca Dumnezeu nu era acolo, nu mai scapa nimeni. Despre ce vorbim?

  45. HAI SA VEDEM CE ESTE SI CE NU ESTE HALLOWEEN-UL !!!

    Cred ca cea mai descriptiva imagine a Halloween-ului, si cea mai la indemana, o gasiti pe WIKIPEDIA la adresa https://ro.wikipedia.org/wiki/Halloween.
    De aceea nu mai insist asupra acesteia, si ii invit, pe cei care vor sa fie cinstit informati, sa citeasca totul acolo. Insa, pentru cei care nu au timp, voi scoate doua pasaje din prezentarea de pe WIKIPEDIA, care arata ca Halloween-ul nu este ceea ce se crede, si ceea ce se scrie in media, mai ales in aceste zile; „Următoarea influență a apărut o dată cu răspândirea noii religii creștine în Europa.[8] În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care celebrează toți sfinții.[8] Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau Hallowmas, sau All Hallows.[8] „ … Aici se vede ca, Biserica Romano- catolica (nu stiu daca la 835 chiar este chiar facuta delimitarea intre catolisism si ortodoxism…dar repet…nu stiu), in acea perioada s-ar deda la sarbatori satanice. Cred insa ca sarbatoarea, intre timp s-a laicizat si a ajuns ceea ce este azi. Ca si mai incolo pe pagina WIKIPEDIA; „Multi creștini nu atribuie vreo semnificație negativă sărbătorii de Halloween, tratând-o ca pe un pretext pur laic pentru serbarea „ciudățeniilor imaginare” și pentru oferirea de bomboane. Festivitățile de Halloween sunt obișnuite în școlile parohiale romano-catolice din America de Nord și din Irlanda. De fapt, Biserica Romano-Catolică consideră că Halloween-ul ar avea o legatură cu creștinismul.[40] Cei mai mulți creștini nu consideră că tradiția ar avea rădăcini satanice în origine sau practică și că nu reprezintă nicio amenințare pentru viața spirituală a copiilor: educarea despre moarte și mortalitatea, precum și despre obiceiurile strămoșilor celți fiind, de fapt, o lecție de viață valoroasă și o parte din patrimoniul enoriașilor lor.[41] Festivitățile de Halloween sunt obișnuite în scolile parohiale romano-catolice din America de Nord și din Irlanda.” mai precis as putea spune ca fiecare ii da importanta pe care vrea sa i-o acorde sau pe care o intelege. Ma indoiesc, sau pana acum nu stiu, ca in sarbatoarea laica nord-americana sau irlandeza, ca parintii sau copii sa se dedea la incantatii, rugaciuni (si alte elucubratii care sunt tot spuse pe net in aceste zile) satanice.

    Am mai vazut abordari de genul NOI SUNTEM ROMANI SI NU SARBATORIM ASA CEVA !!! Raspunsul meu: NU ZAU???? hai sa vedem care este situatia la noi.

    Pentru aceasta am apelat la doua site-uri: http://www.cimec.ro/Etnografie/sf-andrei/sfantul-andrei.html in care este un articol a unui Analist-etnolog Ania Moldoveanu, care este echivalentul romanesc al Halloween-ului si anume sarbatoarea de Sfantul Andrei si al doilea site
    http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/sfantul-andrei-traditii-obiceiuri-superstitii-68771.html care chiar daca le prezinta ca si datini ale romanilor, nu le exorcizeaza, si nu se delimiteaza de ele. Ele sunt asociate unei sarbatori crestine si crestinortodox.ro le prezinta ca si ale noastre fara a face precizari ca ar fi stanice sau ca nu ar fi crestine.
    Cred ca cel mai corect ar fi sa spunem ca noi, ca romani, NU VREM sa sarbatorim Sf. Valentin si Halloween ci Dragobetele si Sf. Andrei.
    De aceea cred ca este in folosul tuturor sa cautam adevarul…caci…DA…ne va face slobozi.

    PS. Imi place rock-ul dar nu am fost si nu sunt satanist.
    PPS Cred ca este bine sa vedeti ce se spune in cantecul THE DAY WE DIE sa vedeti ce mesaj are melodia. Doar ca prindem ceva, de la nu stiu ce NIMENI, si adoptam acel punct de vedere, fara sa vedem, de fapt, despre ce este vorba.

    • Fata de majoritatea oamenilor care-si dau in cap unul altuia cum ca „Ba, s-a intamplat ca a asa vrut Dumnezeu” , „Ba ca…” altceva, comentariul tau e singurul (din cate am citit) care are noima, mai ales PPS-ul. Oamenii sunt neinformati sau dezinformati, asta e cea mai mare problema si toti acuza dupa titlu, cum judeca altii cartile dupa coperta.

    • Stimate Domn,
      1. … eu as propune sa nu [mai] vedem ca si-asa se „vede” destul… teroarea, spiritismul, si inselarea cum ca e doar o joaca… promovate celor care banuiti ca nu asta inteleg din cultul mortii si nu din cultul [memoriei] mortilor, cel putin acei morti care ii stim, … de-ai nostri.
      V-o spune un canadez deloc fericit sa vada cum aceasta celebrare a spiritelor – caci nu sint sufletele celor plecati dintre noi! – este mai „sarbatorita” decat Nasterea Domnului.
      Si va contrazic – da, irlandezii, englezii, etc. (de-aici) stiu foarte bine ca se „joaca” cu asa ceva; ce sa astepti din partea unora care vorbesc de Jesus lnaga „holy shit” si care se declara satisfacuti de cefa „terrific”, adica aducator de teroare, de fapt; aceiasi care cred ca Dumnezeu e „dus” in alta lume si are vicar – un om „facut” Dumnezeu pe Pamant.
      Din aceasta perspectiva, va aflati in trista si grea stare de eroare.
      Spuneti „Ma indoiesc, sau pana acum nu stiu, ca in sarbatoarea laica nord-americana sau irlandeza, ca parintii sau copii sa se dedea la incantatii, rugaciuni (si alte elucubratii care sunt tot spuse pe net in aceste zile) satanice. ”
      Pai… ce inseamna „trick and treat!”?? Este amenintarea similara „glumei” cu … „banii sau viata!”. Aceasta formula nu o considerati ritualica? Trebuie haine preotesti, biserica… etc?
      Vrajitorii nu au nevoie de asa ceva, nici talharii… Si mai si planteaza in subconstient ca poti sa beneficiezi de ceva prin amenintare – azi in gluma, maine in serios ca stim analog, „cine fura azi un ou, maine va fura un bou” si vedem unde a ajuns politica internationala a SUA si aliatillor (saxoni) din NATO.
      Si nu este nimic „laic” aici – este comercial dar nu lipsit de „duh”, cel al intunericului insa si confundati lumina cu intunericul.
      2. Nu stiu daca opinia unui profesionist in traditii, obiceiuri, … este validata teologic, si spun asta fiindca Teologia este stiinta, Etnologia este o disciplina cu multe ipoteze pe care se bazeaza si nu este stiinta.
      Imi permit sa va sugerez sa cautati unde scrie ca statea Sfantul Andrei de vorba cu spiritele si daca facea ritualuri in parteneriat cu Diavolul – asta asa ca sa nu amestecam Halloween-ul cu cultul mortilor – respectarea amintirii lor, a trupului INGROPAT IN PAMANT si ruga de pomenire sa fie iertati de Dumnezeu. Credeti ca la Halloween se roaga cineva de… „nu stiu cine”ierte si sa odihneasca necuratul in Imparatia lui Dumnezeu???.
      3. Superstitia este greu inghesuita in viata romanului – aici nu e „loc de intors”.
      Insa, de indata ce constietizam ca este toata in legatura cu Tatal Minciunii… nu este nimeni oprit sa se lepede de aceasta mizerie sufleteasca, otrava mentala si unealta psihologica distructiva. De aici insa si pana la a considera ca romsnii tocmai un Halloween mascat ar sarbatori este cale lunga!
      Ia vedeti care este spiritualitatea din spatele mastilor, a sulurilor de paie arzse in rostogolirea de pe deal, … in ritualurile calusarilor…
      Este „colaborare” si gluma cu spiritele ori alungarea lor?
      Este vorba de pre-crestinism dar nu este „parteneriat” nicidin bel gresit considerat a fi util trecerii „puntii”, si nici „strategic”.

      La intrebarea Dumneavoastra (ca forma) considerata declarativ a fi „raspuns” = Raspunsul meu: NU ZAU????…
      Ce sa spun, confuzie totala – de fapt cereti realului sau imaginarului interlocutor sa se jure pe Dumnezeu pentru cele [probail] spuse.
      Ca Ortodox, plin de pacate dar straindu-ma sa ma indrept va spun doar ca ispititi la calcarea poruncii a treia: „Să nu iei Numele Domnului Dumnezeului tău în deşert, că nu va ierta Domnul pe cel ce va lua numele Lui în deşert”.
      Vedem la http://dexonline.ro/definitie/zau si citim:
      zăŭ, interj. de jurat (lat. dĕus, zeŭ, Dumnezeŭ). Zăŭ nu știŭ, mă jur pe Dumnezeŭ că nu știŭ. Zăŭ nu, zăŭ da, jur că nu, jur că da. – În nord zăŭ că…
      Parintele Cleopa spunea:
      La porunca a III-a greşesc:
      − toţi hulitorii, cei ce jură strâmb şi pun pe alţii să jure;
      − toţi cei ce zic: „Zău” sau „Dumnezeu ştie”;
      − toţi cei ce fac făgăduinţe bune şi le calcă;
      − toţi proorocii cei mincinoşi, dascălii cei mincinoşi, ereticii;
      − toţi cei ce fac glume cu cuvintele dumnezeieştii Scripturi;
      − toţi cei ce hulesc şi cârtesc împotriva lui Dumnezeu la necazuri şi supărări;
      − toţi cei ce nu suferă cu răbdare şi mulţumire boalele, necazurile, pagubele şi alte încercări care le vin, prin îngăduinţa lui Dumnezeu, pentru păcatele lor;
      − toţi cei ce hulesc adevărul şi Sfintele Scripturi, zicând că în Scriptură se află basme şi alte neadevăruri.
      –––––––
      Va doresc sanatate si multa pace in suflet si lumina in minte, lumina Adevarului.
      Este un Adevar – Iisus Hristos si nenumarate (de noi) minciuni, sub diverse forme prezente peste tot, vazut si nevazut.

  46. nu toate lucrurile sunt explicate, fie de wikipedia fie de altii

    mai ales cele ce depasesc sfera noatra de perceptie

  47. @ Cristian L. Epure
    Dta sper ca glumesti. Dai ca sursa Wikipedia (multumesc pt. link), si inviti pe altii, pe un ton profesoral sa citeasca. Se pare ca Dta NU ai citit ce scrie acolo in primul rand. Ce tot dai inainte cu parintii catolici nu considera… si Biserica Catolica nu vede ceva rau cand……negru pe alb zice ca Sfantul Scaun considera Halloween-ul ca o sarbatoare necrestina si daunatoare. Biserica Catolica are o pozitie oficiala clara. asa ca habar nu ai ce spui. In ceea ce priveste scolile catolice sau unii parinti, situatia este jalnica. Catolicismul actual este minat de pareri personale erijate in ‘dogme noi’. Majoritatea scolilor catolice din America de Nord sunt ‘catolice’ mai mult cu numele. Obiectivul lor principal este sa impace si capra si varza. Traiesc cu iluzia ca pot sluji la doi stapani, sa fie si pe placul Domnului dar in special sa nu se certe cu ‘lumea’. Iar majoritatea parintilor care isi trimit copiii la aceste scoli o fac pentru a evita sistemul de stat si nu din vreo tangenta cu religia crestina.
    CE E ASA DE GREU DE PRICEPUT???? Biserica si Biblia condamna si a condamnat intotdeauna orice asociere, activitate sau manifestare care are tangenta cu ocultismul, spiritismul, vrajitoria, etc. Asta nu tine de habotnicism sau fundamentalism.
    In final, a face confuzie intre sarbatoarea catolica Ziua Tuturor Sfintilor si sarboatoarea catolica All Souls Day (Ziua Sufletelor) si mai mult sa trasezi o paralela intre acestea si ce se intampla la Halloween, VA DESCALIFICA COMPLET!! Lasati Wikipedia in pace, oricum si aceasta se pare ca e prea dificila pentru Dvs., si apucati-va de lecturi mai consistente.

    Radu Greuceanu

    • Las la o parte catalogarile de genul ca vreau sa fiu profesoral…nu vreau…vreau doar sa discutam. Intradevar este cum spuneti si anume ca VATICANUL…are aceasta pozitie dar trebuie sa fiti sincer si sa spuneti ca aceasta pozitie a fost sustinuta in 2009 „În noiembrie 2009, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca necreștină, declarând că este bazată pe un sinistru și periculos curent ocultist.[39]:” Daca voiai sa fiti ATAT de corect spuneati si asta…si mai spuneati si ce scrie in aliniatul urmator: De fapt, „Biserica Romano-Catolică consideră că Halloween-ul ar avea o legatură cu creștinismul.[40]” …
      Consider ca schimbul de idei nu este o crima, si ma abtin sa va cataloghez. Daca va deranjeaza schimbul de idei nu-mi mai scrieti.

  48. Multi chemati,putini alesi!Va admir stoicismul cu care ati facut fata tirului de insulte a unor „comentatori” pe post de GIGI-contra fara argumente.Cine are urechi de auzit sa auda,ochi de vazut.sa vada.Nici eu nu cred in coincidente,mai ales ca sunt foarte multe „CE-uri” la care nu se va raspunde niciodata din ce s-a petrecut acolo.Este din ce in ce mai trist ca oamenii nu mai realizeaza puterea argumentului care este ingredientul constructiv al unei discutii.Jignirea este apanajul invinsului.Iar de ura…nu are rost sa mai dezvolt subiectul.Societatea e bolnava din lipsa de repere morale,culturale,repere carora le-a luat locul diletantismul si lenea de a judeca cu propriul cap( in cazul in care nu-l ai numai pentru a te proteja sa nu-ti ploua direct in gat).

  49. @ Cristian L. Epure
    Imi imputati ca daca doream sa fiu corect nu omiteam citatul ‘Biserica Romano-Catolica considera ca Halloween-ul ar avea o legatura cu crestinismul’ (notita de subsol 40 de pe Wikipedia). Tocmai pentru ca vreau sa fiu corect nu m-am obosit. Trebuia sa mergeti la sursa si sa vedeti despre ce e vorba. Cum adica, pe de-o parte cititi ca Vaticanul condamna Halloween-ul, pe de alta parte cititi o fraza vaga de genul ‘Biserica…considera…’ opusul, si nu sunteti curios???
    Notita 40 ne trimite la un site AmericanCatholic.org si….nici vorba de contrazicerea pozitiei Vaticanului. Legatura cu crestinismul se refera la All Souls Day si All Saints Day si ce ar trebui sa fie de Halloween. Adica cum pot parintii crestini RECUPERA aceste zile de la circul anticrestin care este. Trebuie intotdeauna verficate sursele fiindca cei ce scriu pe Wikipedia o fac de multe ori confuz si aiurit.

    Radu Greuceanu

  50. Ultimele evenimente, oricât de tragice ca dimensiuni ar fi, nu mă pot întrista mai mult decât atitudinea unor creștini ortodocși, și nu numai. Batjocoresc fără nici un pic de rușine moartea groaznică a unor oameni. Indiferent cine ar fi acei oameni, ce au făcut, un bun creștin nu se poate bucura grotesc de moartea unor ființe, unor creații ale Domnului. Nu știu acum cine-s mai răi, cei care-și pun măști cu demoni, ori cei care se comportă ca niște demoni, tot având pe Dumnezeu în cuvinte. Cine-s mai răi? Cei ce sărbătoresc Halloween-ul sau cei aruncă cu dispreț și batjocoră în moartea unor oameni, profitând de tragedie să-și exprime propriile idei. Indiferent pentru ce militezi, astăzi trebuie să învățăm să ne apropiem aproapele, să fim oameni, înainte de toate. Este un comportament nerușinat și josnic! Să ne rugăm pentru cei plecați dintre noi, nu să-i judecăm noi, pământenii!
    Parintele Vlad Andrei Cruciatu

    • „ Indiferent cine ar fi acei oameni, ce au făcut, un bun creștin nu se poate bucura grotesc de moartea unor ființe, unor creații ale Domnului.”
      Domnule Razz… ați văzut pe cineva aici bucurându-se de moartea unor oameni? I-ați văzut jubilând, hăhăind ori frecându-se pe mâini de satisfacție?
      Și-au exprimat în scris această bucurie?
      Dacă da, arătați unde… să nu murim proști!
      Dacă nu, cereți-vă scuze de urgență pentru acuzațiile grave făcute fără temei, în caz că aveți pretenția civilizației.
      Cred că aveți o problemă gravă de percepție dacă considerați că aici cineva SE BUCURĂ de această tragedie.
      Așa că vă rugăm ca acel citat să îl adresați celor care se bucură de acestă tragedie, nu celor de aici, care au ridicat o problemă de conștiință.

  51. Inteleg faptul ca nu sunteti de acord cu o sarbatoare pe care voi o numiti pagana de glorificare a satanei ori ce doriti voi. Faptul insa de a incerca sa o legati cu orice pret de o tragedie, e josnic. Nu a fost de Halloween ci cu o zi inainte. Pe afis nu se facea referire la Halloween ci la o lansare de trupa rock. Exact ca la radio erevan sunteti. Nu-i bai ca nu are legatura sa ne atingem scopul murdar, e important. Dupa voi, crestinismul, inseamna sa te cobori si sa folosesti orice mijloace pentru a-ti atinge scopul crestinesc. Nicio legatura cu crestinismul. Stati linistiti dragi fanatici ortodocsi, extremisti, copiii or sa serbeze Halloween-ul si de acum inainte ba tot mai mult, un motiv de bucurie e intotdeauna binevenit, o sarbatoare in plus la fel. O sa vedeti copii mascati tot mai mult in fiecare am. Ura si incrancenarea voastra nu pot sa distruga fericirea unui copil. Voi sunteti aia bolnavi, pentru ca faceti analogi idioate. Voi sunteti satanisti pentru ca in mintea voastra bolnava vedeti doar iadul. Copiii se mascheaza se bucura. Va e teama ca or sa ajunga satanisti? Dar pupand cadavre, puse prin diverse biserici nu o sa-i faca sa scormoneasca prin cimitire, ori cum au facut preotii ortodocsi acum doua saptamani , sa fure bucati de morti de pe la greci? Poate or fi fost satanisti si amaratii aia de au ars in biserica la 18 aprilie 1930, Costești, Argeș cand 118 oameni, majoritatea copii, au ars de vii într-o biserică de lemn, de Paști, nu de Halloween. Analogii de om bolnav asta ati facut. Rusine!

    • Spuneti … „Parintele Vlad Andrei Cruciatu”.
      –––––––––––––––––––––
      Imi apare foarte clar ce nu aveti nici in clin nici in maneca legatura cu „Parintia” decat daca aveti copii, dar nimic legat de Biserica, cel putin de cea Adevarata, Ortodoxa.
      Exprimarea ca mesaj si forma NU ESTE CRESTINEASCA, NU APARA ADEVARUL HRISTIC.
      „Stati linistiti dragi fanatici ortodocsi, extremisti, copiii or sa serbeze Halloween-ul si de acum inainte ba tot mai mult, un motiv de bucurie e intotdeauna binevenit, o sarbatoare in plus la fel. O sa vedeti copii mascati tot mai mult in fiecare am. Ura si incrancenarea voastra nu pot sa distruga fericirea unui copil. Voi sunteti aia bolnavi, pentru ca faceti analogi idioate. Voi sunteti satanisti pentru ca in mintea voastra bolnava vedeti doar iadul. ”
      ––––––––-
      De altfel, daca ar fi nume de familie – Cuciatu am gasi ca ar fi posibil…
      Frecventa: 0.0001%
      Numarul aproximativ de oameni cu acest nume de familie ce traiesc in Romania: 19
      Vazand insa mesajul… este clar ca este o preluare din jocurile de calculatoe cu Crusaders.
      Romanii nu au participat la cruciade… Au fost obligati de „vremuri” sa-i lase pe meleagurile noastre , din mila pentru ca erau fugariti de Papalitate care voia (si a reusit) sa le jefuiasca ceea ce jefuisera ei din Palestina si Constantinopole…

    • Domnule Razz, susțineți că lansarea de album/concertul trupei nu a avut de-a face cu Halloween-ul și că cei din comunitatea RostOnline sunt exact ca cei de la Radio Erevan.
      Eu însă vă citez anunțul oficial al evenimentului, formulat chiar de formația Goodbye to Gravity:
      „Goodbye To Gravity lansează noul album ‘Mantras of War’ vineri, 30 octombrie, cu un spectacol inedit, la Club Colectiv. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize!”
      Sursa: site-ul clubului Colectiv: http://www.colectiv.ro/event/goodbye-to-gravity-lansare-mantras-of-war/
      Inclusiv pe facebook, pagina evenimentului a conținut același text: https://www.facebook.com/events/739803732809828/

      Așadar, repet: „Nu vor lipsi invitați special, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize!”. Deci era în program și un after-party de Halloween… marca Goodby to Gravity.
      Acum și întrebarea: cine a procedat ca la Radio Erevan?

      Apoi, îi numiți pe cei de aici „fanatici ortodocși”, „extremiști”, „bolnavi”, „sataniști”.. cu „mintea bolnavă”. Eu însă nu am observat ca administratorul site-ului, autorul articolului sau alt casnic al platformei pe care comentați să vă fi „gratulat” cu astfel de apelative extrem de insultătoare. De aceea, trag concluzia, după limbajul folosit, că fanaticul sunteți dumneavoastră.

      Iar diferența dintre creștinii care au murit în tragedia de la biserica din Costeși și cei care au murit recent în clubul Colectiv este că primii au murit în Casa lui Dumnezeu, slujindu-i, iar cei din urmă au murit într-o cloacă de anarhie.
      Acum desigur, Dumnezeu știe cine s-a mântuit și cine nu, dar acesta este adevărul dureros, din care trebuie să învățăm cu toții.
      Problema este că unii vor să spolieze acest adevăr dureros, și să-l îmbrace în mantie de lumină deși el rămâne în veci dovada empirică a lui Mantras of War.

      Însă pe noi, acest adevăr dureros nu ne împiedică să avem compasiune față de victime și familii, nici să ne rugăm pentru cei trecuți dincolo.
      Alții însă, care au pretenția discernământului și al echilibrului, nu învață nimic din moartea acestor oameni. Pentru că nu iubesc Adevărul, domnule Razz.
      Și această situație este cel puțin la fel de tragică.

  52. Agresivitatea in limbaj nu face decat sa inrautateasca lucrurile! Nu cred sa existe macar o persoana sa nu regrete tragedia intamplata! Dar asta nu inseamna ca toti trebuie sa ne declaram fani sludge metal (ca sa fiu eleganta)! Parerile nu sunt la unison ca in comunism si spre satisfactia mea totala vad ca oamenii de cultura de aici isi pastreaza dreapta judecata si bunul simt in tot ceea ce au scris! Se procedeaza ca in cazul homosexualilor: daca nu ti-ai pus curcubeul la avatar esti declarat dusmanul lor! Nu se poate sa ne intoarcem cu sute de ani inapoi! Asa oi, nenorociti si habotnici cum ne numiti, vom plati factura ranitilor dn spitale! Ca filantropi de Internet am vazut multi!

  53. Se pare ca lucrurile se vad ori in alb ori in negru si tendinta oamenilor este sa se situeze intr-o tabara sau in cealalta. Dar in societatea noastra este special amestecat albul cu negrul, raul cu binele. Acei tineri nu stiu inca sa discearna binele de rau ei sunt doar niste victime nevinovate a ceea ce se vrea cu siguranta de catre cei care ne conduc. Dezbina si condu…. Niciodata nu poti pune anatema pe un grup de oameni pentru niciun motiv din lume, dar putem sa ne gandim ca dincolo de extremism ortodox si de rock metal satanist exista ceva care uneste toate fenomenele din aceasta lume si anume REZONANTA. Si locul unde se petrec anumite evenimente absoabe conform acestui principiu energia emanata in acele momente. Si uite ce concerte au mai avut loc in Club Colectiv inainte:
    https://www.youtube.com/watch?v=IEpvK4JN3wY
    https://www.youtube.com/watch?v=Gc_xieIIayc
    Intamplare, coincidenta sau rezonanta??
    Si am sa inchei cu un experiment practic pe care il poate face oricine acasa: puneti intr-o camera o planta si chiar si un animal de companie si puneti-le continuu muzica rock metal (chiar si melodiile celor de la Goodbay to gravity) si intr-o alta camera unei alte plante si unui alt animal de companie puneti-le muzica lui Mozart si Bach. Veti vedea singuri rezultatul.

  54. Eu cred ca in tragedia de la Bucuresti nu are treaba nici Dumnezeu, nici satana, nici sărbătoarea din acea seara care in alte colturi ale lumii are mult mai mare amploare. S-a întâmplat pur si simplu pt ca totul a fost făcut cu superficialitate fără a lua in considerație posibile riscuri considerind ca aceasta clădire nu respecta normele de siguranța (ieșiri de urgentă), din neglijența si din cauza unor capete fara creier. Altfel nenorocirea de la colectiv ar fi trebuit sa se întîmplă in toată lumea unde s-a sărbătorit Haloween. Este o tragedie si in lume se întîmplă multe tragedii iar după mintea fiecăruia sint atribuite lui Dumnezeu, Satanei, in țările musulmane uciderea in masa este voia lui Alah, etc. etc. Prostii! Sint creierele si deci deciziile omenilor!

  55. Am obosit sa vad cum pe o parte se arunca in biserica in mod aberant si cum pe de alta parte se invoca niste cauze „meta-fizice” pe care oricum suntem prea mici ca sa le intelegem. E drept ca toate se intampla din ingaduinta lui Dumnezeu, dar am senzatia ca ne dam foarte mari explicandu-L noi pe Dumnezeu. De unde stim ca Adrian Rugina sau Claudiu Petre nu si-au aflat mantuirea tocmai in clubul ala pentru ca au murit incercand sa salveze oameni? De ce numim „profetica” melodia „The day we day” cand de fapt acest titlu in sine este foarte scos din context? – „We’re not numbers we’re free, we’re so alive / And the day we give in is the day we die”. Mie asta imi insipira niste oameni luptatori, nu niste sinucigasi. Ma duce cu gandul la Cosbuc – „Viaţa asta-i bun pierdut / Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!”.

    Parca prea le amestecam si nu mai vedem clar. Copiii aia, satanisti sau nu, sunt copiii unor parinti indurerati acum. Persoanele care ii numesc satanisti si drogati si care spun ca meritau sa moara, nu sunt oameni, si nu sunt crestini. Si daca ajungem sa identificam niste fanatici cu crestinii ortodocsi, avem o problema grava de intelegere/(ne)cunoastere a ortodoxiei si crestinismului in general.

  56. Maria, incearca sa vezi fenomenul in ansamblu. Multi parinti sunt indurerati acum pt ca n-au oferit o educatie crestineasca copilului. Sunt si parinti ai caror copii au vrut sa participe la conert dar li s-a pus piciorul in prag si acum dau slava lui Dumnezeu, nu sunt indurerati. Cum isi creste fiecare plodul e treaba lui, nu ma bag in absolut nici un fel, dar sa nu se planga de durere, ea este prezenta mereu si oriunde cand si unde lipseste Dumnezeu. Valabil nu numai pt colectiv.

  57. @ Maria

    Răul nu acționează după grafic, punctual și nominal. El se dezlănțuie ca o forță oarbă, acolo unde i se creează terenul propice. Un anumit tip de comportament atrage răul, cu voie sau fără de voie. Nu trebuie căutată aici nici o logică specială. Învățătura minimală este că nu ar trebui să te joci – să te „distrezi” – cu astfel de lucruri, să nu-i netezești răului calea prin gesturi, cuvinte, excese, abuzuri etc. Sau, dacă o faci, să nu te miri de consecințe (care se manifestă într-un fel sau altul, mai devreme sau mai tîrziu, individual sau colectiv, mai ales acolo unde Dumnezeu este, prin voia liberă a oamenilor, uitat sau dat la o parte).

  58. Dumnezeu nu lipseste niciunde…El este pretutindeni ( in casa, afara chiar si in cluburi de unde se face atata volbura ) trebuie doar sa stim sa Il chemam si El va veni. E scandalos ce s-a intamplat zilele trecute in capitala si imi pare foarte rau, atat de familiile indoliate cat si de tinerii care au pierit in acel „banal” accident.. Dumnezeu sa le intareasca sufletele parintilor si chiar daca voi fi criticata la ce voi spune , pentru nenorocirile care s-au intamplat si care se vor mai intampla nu este nimeni vinovat decat noi, pt ca nu stim sa spunem nu atunci cand cei din guvern ne impun sa ii votam…

  59. Tot aud vorbindu-se despre ,rau, , stie cineva ce este ,raul, ? Inseamna ca stie si ce este binele si poate sa judece , are mintea clara , luminata , a ajuns la nepatimire . Din Scripturi si de la Sf. Parinti stim despre duhurile rautatii , altii o stiu din experienta , multi vorbesc din carti si nu vad decit litera . Ce sint aceste duhuri ? Este cineva pe aici priceput la citate filocalice , ar putea fi de ajutor .Unde sint ele , nu cumva in sufletul omului ? Se zice ca aceste duhuri sint ginduri , idei – fixe , acelea ce te fac sa vezi detalii , ,paiele, , dar nu te lasa sa vezi evidentele orbitoare si ordinea buna a lucrurilor , prioritatile . Daca tot vorbim despre Dostoievski , sa ne amintim putin de acel batrin ascet care alunga duhurile ascunse dupa usi .Sa ne amintim putin si de Marele inchizitor , cel ce aprinde rugurile vrajitoarelor . La unele lucruri nu e de raspuns nimic , stiu ca cei ce obisnuiesc sa teologhiseasca au raspunsuri pt. orice , ferice de ei , caci au ajuns departe . Multa liniste va doresc .

  60. aham, care va sa zica, chestie de finete… numai asa, cu finete duhovniceasca si multa cultura teologica si rugaciune, poti raspunde la intrebarea filosofica ce este raul.

    iar eu care o redusesem pana la o simpla chestie de BUN SIMT. Naivul de mine…

  61. Interesanta replica , merita un raspuns . Bunul simt e o facultate democratica , il au cu totii , cu totii stim deci ce este binele si raul , de ce oare o mai fi nevoie atunci de duhovnici , daca fiecare om isi este suficient si masura ? Sper ca stiti de gluma , e prea multa incrincenare aici , incrincenarea vine din slabiciune , tot asa si pesiflarea , cum sa va spun , sint cam proletare . Nu ma refeream la Autorul acestui art. – rezonabil dar poate putin inoportun , ,la cald, , ci la unele comentarii cam prea zeloase , daca-mi permiteti , prea ,catolice, .Imi cer scuze daca cineva s-a simtit jignit , unele comentarii sint insa intolerabile .Toate cele bune va doresc si Doamne ajuta .

  62. de ce mai e nevoie de duhovnici? Simplu ca buna ziua, sa ai de la cine sa iei iertarea prin punerea mainilor si-apoi, daca omul e trecut prin viata macar, nu zic si harismatic, sa mai iei si un cuvant de folos. Doar nu primesti de la el bunul simt, nu?

    problema cu societatea de azi e ca si-a pierdut valorile.

    ma uit pe stiri… 20 000 de oameni in strada ca sa ceara demisia unor oameni in urma unor morti survenite din cauza unor artificii care nu-si aveau sensul.

    cred ca se uita psihologii din toata lumea, cu carnetelul in mana, manipularea de apreape un secol se vede acum din plin.

    • SA INTELEG CA DUHOVNICII TE IARTA? NU DUMNEZEU? NU ISUS??? .. ISUS I-A SPUS LUI CORNELIU SA SE DUCA ACASA CA DOAR CREDINTA LUI I-A VINDECAT SLUGA?…CREZI CA DACA CREDEM IN ISUS SI CREDEM CA ACEASTA CREDINTA DE SALVEAZA NE MAIM TREBUIE ALTCEVA?…NE MAI TREBUIE DUHOVNICI?

  63. Dumnezeu a delegat aceasta putere preotului, prin punerea mainilor. Daca n-ai habar despre ce e vorba, incearca sa te lamuresti pe-un forum sau ceva.

  64. E clar ca am ajuns iar la vechea poveste cu Sola Scriptura si la ereziile protestante…Cine are rabdare sa-i explice domnului A,B,C ul credintei ortodoxe.
    Radu Greuceanu

  65. Dta cunosti Crezul ???!!! Mai simplu este, evident, sa vorbesti aiureli bazate pe mandria personala. Dumnezeu sa ne ierte pe toti.

    Radu Greuceanu

Comentariile sunt închise.