Compania națională Transgaz a semnat la Davos un acord cu un fond de investiții, care privește infrastructura de gaze naturale din România. După finalizarea proiectelor, acestea vor fi vândute către Transgaz

Compania națională Transgaz a semnat, marți, la Davos, un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF), pentru proiecte privind infrastructura de gaze naturale din România, valoarea investițiilor fiind de până la 626 de milioane de euro.

Anunțul a fost făcut de Transgaz, prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, Transgaz informează că a semnat un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF („3SIIF”, „Fondul”), un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est, pentru a colabora în ceea ce privește construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România.

„Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF („3SIIF”, „Fondul”) are plăcerea de a anunța că a semnat un acord privind foaia de parcurs cu Transgaz SA („Transgaz”), operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din România, pentru a colabora în ceea ce privește construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România.

Acordul privind foaia de parcurs care a fost semnat astăzi, în data de 24 mai 2022, la Davos, la Casa celor Trei Mări, recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România. Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări.

Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referință conveniți anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România („Proiecte”), prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect („SM”) deținute de Transgaz și 3SIIF.

Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane euro și, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deține și va opera activele Proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, părțile semnatare anticipează finalizarea și semnarea documentației privind tranzacția în cel de al treilea trimestru al anului în curs, iar constituirea unei prime societăți mixte de proiect este prevăzută înainte de sfârșitul anului.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări

3SIIF este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est („ECE”).  Fondul va investi în infrastructura energetică, de transport și digitală din statele membre ale Uniunii Europene („UE”) din ECE care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, unde cererea de investiții comerciale pe termen lung în infrastructura națională este printre cele mai mari din UE. Regiunea celor Trei Mări cuprinde 12 state membre ale UE din Europa Centrală și de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Investițiile Fondului cuprind: Cargounit, cel mai mare operator de leasing de locomotive din Polonia, care se extinde în prezent în regiunea celor Trei Mări; Enery, o companie de producție de energie regenerabilă care dezvoltă proiecte în regiunea celor Trei Mări; și Greenergy, o platformă de centre de date care vizează satisfacerea nevoilor de calcul și stocare de date din regiunea celor Trei.

Amber Infrastructure Group este consultantul de investiții exclusiv al Fondului și este responsabil pentru serviciile de inițiere, gestionare a activelor și de strângere de capital.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost