Ministrul Culturii din Republica Moldova, despre Eurovison: Nu este în puterea unui festival de muzică să infirme sau să confirme legătura noastră spirituală, UNITATEA noastră de neam cu România

Miniștrii Culturii din România și Republica Moldova, Lucian Romașcanu și Sergiu Prodan, au susținut, luni, o conferință de presă comună pe tema scandalului Eurovision, ambele țări având voturile anulate și înlocuite de către organizatori.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a pledat pentru o reformă completă a Eurovision, „pe alte baze”, subliniind că împărţirea politică a voturilor nu are nicio legătură cu performanţa artistică.

„În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, nu suntem implicaţi în această chestiune, dar sigur că ne preocupă. Şi mi-aş dori ca acest mesaj pe care îl dau eu aici, deşi e foarte departe Bucureştiul de locurile unde se întâmplă organizarea acestui festival, să se întâmple o resetare completă a Eurovision pe alte baze, poate doar publicul să conteze, pentru că această împărţire politică a voturilor pe care o vedem de ani de zile nu are niciun fel de legătură cu performanţa artistică. (…) Să transmitem toţi, pe toate căile, nevoia unei reforme fundamentale a Eurovision”, a declarat ministrul Lucian Romaşcanu, potrivit Agepres.

La rândul său, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a precizat că nu e un fan al Eurovision, caracterizând competiţia „un pic deplasată”.

„Eu cred că se pune prea mare accent pe competiţie, pentru că orice artist este interesant şi are dreptul la propria lui artă şi trebuie judecat după regulile, după principiile şi după valorile pe care le pune el în joc. Deci este o competiţie extrem de subiectivă şi politizată. Pe de altă parte, nu este de puterea unui festival de muzică să infirme sau să confirme legăturile noastre culturale, spirituale, unitatea noastră de neam. Punctaj maxim sau minim este doar un joc. Nu ar demonstra o unitate, dacă ar fi fost punctaj maxim de ambele părţi, precum nu demonstrează acum o lipsă de unitate în cazul punctajului minim din ambele părţi”, a declarat ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

Știri pe acest subiect:

TVR: Juriul din România NU a acordat niciun vot Ucrainei. Cele mai multe voturi au mers către Moldova, Grecia și Polonia. Notele, înlocuite de organizatori cu „un substitut calculat într-un mod netransparent” (comunicat oficial)

UPDATE/ Reacție TVR: România a decis să acorde punctaj maxim MOLDOVEI. Organizatorii au atribuit un alt set de punctaje concurenților, ÎN NUMELE țării noastre

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost