Patriarhul României: Independența naţională, un dar sfânt care a fost obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale

Patriarhul României a transmis, marți, 10 mai, un mesaj la aniversarea a 145 de ani de la proclamarea Independenței României.

Toți cetățenii României avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni, a subliniat Patriarhul României, potrivit unui comunicat transmis pe adresa redacției de Biroul de Presă al Patriarhiei.

Redăm integral mesajul Patriarhului României:

„Aniversăm anul acesta împlinirea a 145 de ani de la proclamarea Independenței României (10 mai 1877). În desfășurarea evenimentelor legate de acest act măreț al istoriei noastre, alături de Domnitorul Carol I, de oamenii politici ai timpului şi de armata țării, Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol de seamă prin slujitorii sfintelor altare, prin viețuitorii din mănăstiri şi prin credincioșii săi mireni.

La apelul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de călugări şi călugărițe s-au angajat voluntari în armata română, în calitate de infirmieri sau brancardieri.

Ierarhii Bisericii noastre au susținut financiar Crucea Roșie Română, aflată la început de drum. În toate eparhiile au fost formate comitete de preoţi care se ocupau cu strângerea de ajutoare (bani, îmbrăcăminte, alimente) pentru susţinerea armatei, a văduvelor şi orfanilor de război.

Biserica Ortodoxă Română a avut un rol important în susținerea soldaţilor români, cărora preoții militari le-au insuflat curajul şi bărbăția, întărindu-le încrederea în victorie şi în dreptatea cauzei pentru care luptau. Trupele române au fost însoțite pe câmpurile de luptă, la Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan şi Vidin, de preoți ortodocși încadrați în serviciul religios al armatei, iar o parte dintre ei şi-au dat viaţa în chip eroic pe câmpurile de luptă. Meritele deosebite ale clerului român în Războiul de Independenţă au fost recunoscute şi apreciate. Cei care au supravieţuit războiului au fost decoraţi cu medalii – „Virtutea militară“, „Serviciul credincios“ – sau au primit ordinul „Steaua României“ în diferite grade.

După încheierea războiului, pentru susţinerea orfanilor de război, Biserica Ortodoxă Română a organizat, în mănăstiri, orfelinate şi şcoli pentru copii, precum şi bolniţe (infirmerii) pentru invalizi.

După încheierea Războiului de Independenţă, poetul Mihai Eminescu şi scriitorul Ioan Slavici au fost printre primii intelectuali români care au lansat şi susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale, ca semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru dobândirea Independenţei României, adică un edificiu bisericesc cu valoare de simbol naţional.

Astăzi, toți cetățenii României avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni.

La mulţi ani, România!”

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Patriarhul României: Independența naţională, un dar sfânt care a fost obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale”

  1. Corect , ce spune „Patriarhul ” , dar astazi in aceeasta zi sfanta , ce slujbe s-au facut in ” Biserica ” , ce enoriasi au fost chemati la ” Sarbatorea Independetei Romaniei ” si a sacrificului ” taranilor , surorilor medicale de atunci , etc enumararti in alocutiunea in cauza ” prinvind obtinerea ei , ce declaratia media a fost facuta privind acesta sarbatoare ? NICIUNA , DIN CONTRA AVEM PE TOATA MEDIA SI IN TOATE DECLARATIILE POITRUCE CE : INDEPENDENTA UKRAINEI AFECTATA DE INVADATORUL RUS , CAT DE BOLNAV ESTE ” PUTIN ” , CE PLANURI ARE ” INVADATORUL RUS ” , CE CORUPT ESTE ” PATRIARHUL ORTODOX RUS ” , CE MANEVRE NATO SI CE PARTICIPARE LABORIAOSA 13 STATE PARTICIPA LA ELE , NICI MACAR NU SE VORBESTE DE ZIUA E.C , DAR DE ” INDPENDENTA SI SUVERANITATEA ” ROMANIEI ASA ZIS APARATA DE STAT PRIN REPREZENTATII LUI : PRESEDINTE , GUVERN , PARLAMENT , BISERICA SE VORBESTE PE ” SURSE „- INTERNET . IN CE LUME TRAIM SI VOM TRAI DACA TOTUL ESTE PROPAGANDA POLITICA IN INTERES DE GRUP POLITIC FINANCIAR DE MOMENT , INTERN SI INTERNATIONAL SI NIMENI NU ARE CURAJUL RASPUNDERII ? Poate raspunde si comunica Patriarhul , prin ” cuvantul lui Dzeu ” Asteptam si judecam ca „simpli cetateni turmentati si votanti ” , vorba lui Caragiale . PS , Poza din mesaj in cauza este veche de acum si ceva de ani . PACAT

Comentariile sunt închise.