Profit.ro: Contractele proiectelor nucleare din România vor fi atribuite FĂRĂ licitație

Contractele de implementare a proiectelor de producție de energie nucleară vor fi atribuite fără licitație, prin negociere, potrivit unui amendament la Legea achizițiilor sectoriale adoptat de Senat, anunță Profit.ro.

Amendamentul, care trebuie votat și de Camera Deputaților, cameră decizională, pentru a intra în vigoare, a fost introdus la Senat în proiectul legii de aprobare a recentei OUG adoptate pentru a se permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut.

Proiectul fusese blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro.

„În cazul proiectelor de producție a energiei electrice și termice cu emisii reduse de carbon, bazate pe tehnologii nucleare, atribuirea contractelor sectoriale se realizează prin procedura de negociere, fără o invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, indiferent de stadiul fizic al obiectivului de investiții”, este textul articolului nou-introdus în Legea achizițiilor sectoriale de către senatorii coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Argumentul este că aceste proiecte au importanță strategică, iar obiectivele nucleare fac parte din infrastructura critică națională și europeană, notează sursa citată.

Acordul dintre Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea la proiectele de extindere și retehnologizare a centralei nucleare Cernavodă, semnat în decembrie 2020, prevede că entități din SUA ar trebui să fie selectate pentru pozițiile de contractor pentru inginerie, procurare și construcții (IPC) și companie principală de inginerie la proiectele menționate, urmând să colaboreze cu furnizorul canadian al tehnologiei nucleare Candu 6.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost