Stânga progresistă din America vrea interzicerea cuvântului „obezitate”pentru că ar fi rasist

Mai mulți cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago vor să interzică cuvântul „obezitate” pe motiv de rasism. Acesta ar trebui înlocuit cu expresia „oameni cu corpuri mai mari”.

Departamentul de sănătate publică al Universității Illinois din Chicago a publicat un material intitulat: „Cum să ne raportăm față de stigmatizarea greutății corporale și a obezității în sănătatea publică”, în care este explorat subiectul „asocierii dintre rasism, greutate și sănătate”.

Potrivit cercetătoarei Amanda Montgomery, legătura care se face între sănătate și obezitate a dus la o creștere a atitudinilor negative față de „persoanele cu corpuri mai mari” – termenul ei alternativ preferat – și este în prezent una dintre singurele forme de discriminare acceptabilă din punct de vedere social.

Studiul publicat de Universitatea din Chicago  susține că abordările de sănătate publică legate de obezitate pot fi dăunătoare din cauza concentrării asupra unui singur rezultat – pierderea în greutate – și pentru că tinde să ignore cauza principală a problemei.

Cercetătorii susțin că multe dintre cauze sunt înrădăcinate în discriminarea cauzată de coloniștii europeni care au alungat populația băștinașă americană, apoi i-au forțat pe muncitorii de culoare și pe cei de origine hispanică să cultive pământul pentru un salariu mic.

Domeniul sănătății publice nu a aruncat o privire critică asupra acestei probleme, concentrându-se pe narațiunea conform căreia greutatea este controlabilă și este o responsabilitate personală. Dacă scopul este de a găsi cele mai etice și eficiente strategii pentru a obține o sănătate publică optimă, nu trebuie să ne mai concentrăm pe „obezitate” și să înțelegem că stigmatizărea greutății corporale este o problemă de justiție socială.

America este țara occidentală cu cea mai ridicată rată a obezității, cu aproximativ 40% dintre americani, adică în jur de 138 de milioane, obezi. Este urmată în clasament de Noua Zeelandă (30%), Canada (29,4%) și Australia (29%).

Obezitatea are o legătură directă cu diabetul de tip 2. Există dovezi statistice că în America boala afectează în mod disproporționat grupurile minoritare, albii fiind de până la șase ori mai puțin probabil să sufere de diabet decât negrii, hispanicii sau nativii americani.

În marea majoritate a cazurilor, obezitatea este cauzată de consumul de mai multe calorii decât necesarul zilnic, de obicei din alimente grase și zaharoase. Stilul de viată sedentar este un alt factor care cauzează obezitatea.

Pentru cei obezi crește riscul de a avea probleme de sănătate, inclusiv dificultăți de respirație, oboseală, dureri articulare și de spate, sentimente de izolare etc. De asemenea, obezitatea poate duce la probleme de sănătate mai grave, inclusiv diabet de tip 2, hipertensiune arterială, fertilitate redusă la femei și boli de inimă.

În ciuda acestor evidențe cercetătorii de la Universitatea americană susțin că accentul pus pe dimensiunea corpului are rădăcinile în rasism, susținând că anterior, majoritatea societăților preferau de fapt corpurile mai mari, dar totul s-a schimbat din cauza rasismului.

Sursa: Daily Mail


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Stânga progresistă din America vrea interzicerea cuvântului „obezitate”pentru că ar fi rasist”

Comentariile sunt închise.