Ștefan cel Mare, Visarion Puiu sau Iancu Flondor, pe lista cu propuneri pentru redenumirea străzilor din Cernăuți

Mai multe asociații solicită schimbarea denumirilor străzilor din Cernăuți, propunând Comisiei pentru toponime de pe lângă primăria orașului o listă cu personalități ale culturii, științei și literaturii române, anunță publicația Zorile Bucovinei.

„Dacă la Cernăuți a început schimbarea denumirilor străzilor, Comisia pentru toponime de pe lângă primăria orașului anunțând schimbarea denumirii unui număr mare de străzi (legate de cultura și istoria rusă), am intervenit și noi, câteva societăți naționale, cu propuneri.

Azi, 2 mai, am lăsat la cancelaria Consiliului Orășenesc Cernăuți, demersul cu o listă de personalități care au contribuit la făurirea istoriei și prosperitatea Bucovinei. Am menționa aici că demersul înregistrat la 2 mai 2022 la cancelarea primăriei, aproape că nu se deosebește de solicitarea înaintată de societățile național-culturale românești la 14 mai anul 2000, în care se stipulează:

”Rugăm să se examineze la ședința Comisiei pentru toponime a Consiliului Orășenesc Cernăuți posibilitatea de a se acorda unor străzi numele fruntașilor remarcabili ai culturii, științei și literaturii române, viața și activitatea cărora este legată de orașul nostru, în special ale lui Petru Movilă, Ion G. Sbiera, Epaminonda Bucevschi, Eudoxiu Hurmuzachi, Dimitrie Onciul, Isidor Bodea, Ion Nistor, Grigore Nandriș, Mircea Streinul…”. Din lista înaintată atunci numai poetul Vasile Levițchi s-a învrednicit să aibă o stradelă. Vom vedea câți vor fi cei aleși acum, dacă vom ajunge cu bine peste o lună, timp în care ar trebui să primim un răspuns.

Făcând o incursiune în istoria făurită de personalitățile neamului nostru, care au trăit la Cernăuți și au lăsat aici o importantă avere materială și spirituală”, notează sursa citată.

Lista cu personalități românești, propusă Comisiei:

1. Str. Iancu Flondor

2. Str. Sextil Pușcariu

3. Str. Ion Nistor

4. Str. George Lowendal

5. Str. Ștefan cel Mare

6. Str. Eudoxiu Hurmuzachi

7. Str.Traian Popovici

8. Str. Grigore Nandriș

9. Str. Petru Movilă

10. Str. Mitropolitul Silvestru

11. Str. Ion Gh. Sbiera

12. Str. Eusebie Mandicevschi

13. Str. Isidor Bodea

14. Strada Bucureștiului

15. Str. Dmitrie Onciul

16. Str. Alexandru Hâjdeu

17. Str. Gheorghe Asachi

18. Str. Mircea Streinul

19. Str. Epaminonda Bucevschi

20. Str. Artur Verona

21. Str. Ion Vatamanu

22. Str. Emanuil Logothetti

23. Str. Strada Rădăuților

24. Str. Valeriu Șesan

25. Str. Visarion Puiu

26. Str. Sever Zotta

27. Str. Ilie Motrescu

28. Str. Mircea Lutic

29. Str. Grigore Pantazi

30. Str. Grigore Ghica Vodă

31. Str. Dmitrie Marmeliuc

32. Strada Transilvaniei

33. Strada Martirilor Români

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost