În România s-a înregistrat cea mai mare scumpire din UE la motorină din ultimul an, fără ca vreo măsură de sprijin să fie implementată în acest interval, scrie Ziarul Financiar.
Astfel, Ungaria, Slovenia şi Croaţia au apelat la plafonarea preţurilor la pompă, cu impact advers pe piaţă însă, iar alte state au renunţat la unele taxe pentru a-şi sprijini consumatorii.
Cu cea mai agresivă scumpire la motorină din ultimul an, România întârzie să ia măsuri.
Potrivit statisticilor europene, un litru de motorină costa pe 25.04.2022 cu 59% mai mult decât cu un an în urmă, această scumpire, similară şi în Cehia, fiind cea mai mare înregistrată în ultimul an la nivelul UE.
Şi la benzină România a bifat unul dintre cele mai agresive ritmuri de creştere în perioada analizată, de 39%, fiind devansată de Bulgaria, Cehia şi Austria.
Dacă media barilului de petrol pentru primul trimestru al anului trecut era de 60 de dolari, anul acesta, în primele trei luni, media a ajuns la peste 90 de dolari pe baril, un eventual embargo asupra importurilor de petrol din Rusia creând premisele pentru viitoarele scumpiri.
Scumpirile vin chiar dacă la nivelul anului 2020 gradul de dependenţă a României faţă de importurile de petrol era de 68%, doar Danemarca, al doilea producător de petrol la nivelul UE, având o dependenţă mai redusă de importuri, de 51%, arată statisticile Comisiei Europene.
Deşi nu se poate vorbi de o poziţie absolut confortabilă, România are, în acest context regional marcat de o volatilitate istorică, avantajul de a-şi putea asigura singură o treime din necesarul de petrol şi o industrie de rafinare pe care se poate baza, dar acest lucru rămâne fără impact în preţ, notează sursa citată.
Știri pe acest subiect:

- Europarlamentarul Claudiu Târziu, înainte de alegerile prezidențiale de duminică: România se găsește în mijlocul unui uragan geopolitic ale cărui consecințe ar putea fi dramatice pentru unele națiuni din estul Europei - 28 aprilie 2025
- Sfânta Matrona va fi sărbătorită, în această săptămână, la Schitul Darvari din București - 28 aprilie 2025
- CE urgentează implementarea Pactulului privind migraţia şi azilul. Bangladesh, India, Maroc și Kosovo, pe lista „țărilor sigure” - 28 aprilie 2025