ZF: România are cea mai agresivă scumpire din UE la motorină din ultimul an şi nicio măsură de sprijin implementată

În România s-a înregistrat cea mai mare scumpire din UE la motorină din ultimul an, fără ca vreo măsură de sprijin să fie implementată în acest interval, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, Ungaria, Slovenia şi Croaţia au apelat la plafonarea preţurilor la pompă, cu impact advers pe piaţă însă, iar alte state au renunţat la unele taxe pentru a-şi sprijini consumatorii.

Cu cea mai agresivă scumpire la motorină din ultimul an, România întârzie să ia măsuri.

Potrivit statisticilor europene, un litru de motorină costa pe 25.04.2022 cu 59% mai mult decât cu un an în urmă, această scumpire, similară şi în Cehia, fiind cea mai mare înregistrată în ultimul an la nivelul UE.

Şi la benzină România a bifat unul dintre cele mai agresive ritmuri de creştere în perioada analizată, de 39%, fiind devansată de Bulgaria, Cehia şi Austria.

Dacă media barilului de petrol pentru primul trimestru al anului trecut era de 60 de dolari, anul acesta, în primele trei luni, media a ajuns la peste 90 de dolari pe baril, un eventual embargo asupra importurilor de petrol din Rusia creând pre­misele pentru viitoarele scum­piri.

Scumpirile vin chiar dacă la nivelul anului 2020 gra­dul de dependenţă a României faţă de impor­turile de petrol era de 68%, doar Danemarca, al doilea producător de petrol la nivelul UE, având o dependenţă mai redusă de importuri, de 51%, arată statisticile Comisiei Europene.

Deşi nu se poate vorbi de o poziţie absolut confortabilă, România are, în acest context regional marcat de o volatilitate istorică, avantajul de a-şi putea asigura singură o treime din necesarul de petrol şi o industrie de rafinare pe care se poate baza, dar acest lucru rămâne fără impact în preţ, notează sursa citată.

Știri pe acest subiect:

Ungaria prelungește înghețarea prețurilor la carburanți și alimente. În România, prețul carburanților a sărit de 9 lei. AUR cere demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu

De partea cetățenilor! Ungaria reduce preţurile la o serie de alimente. TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, în Polonia


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost