Guvernul generalului Ciucă cumpără cu aproape 500 de milioane de euro avioane second hand din Norvegia, vechi de peste 40 de ani

România cumpără 32 de aeronave second hand din Norvegia, pentru care o să plătească circa 454 milioane euro, fără TVA, conform unui proiect de lege aprobat, joi, de Guvern.

Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de joi.

„În continuare, vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naționale privind achiziția a 32 de avioane F-16 de la guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operațională. Este nevoie ca în actualul context să continuăm să acordăm atenția cuvenită întăririi capacității de apărare și de răspuns a armatei noastre. Cred că este de asemenea important de subliniat că dincolo de achiziția acestor aparate se dezvoltă și capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare, pentru că facilitățile de mentenanță și modernizare se vor dezvolta și se vor consolida în România”, a anunțat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

Conform proiectului, Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) precizează într-un comunicat, citat de Agerpres,  că avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Fondurile estimate pentru achiziţie sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA. MApN menţionează că, în contextul complexităţii programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie şi începerea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Norvegiei şi Guvernului Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, MApN afirmă că această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanţă pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaţionale.

Achiziţia de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include şi instruirea unui număr minim de specialişti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviaţie din Forţele Aeriene necesar pentru încadrarea funcţiilor-cheie din structurile de planificare şi execuţie a mentenanţei şi de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene şi Statului Major al Forţelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16.

Reamintim că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a critiacat, anul trecut, decizia achiziției avioanelor second-hand din Norvegia și a atras atenția că România nu este lada de gunoi a NATO, după cum a relatat atunci RostOnline.

„Cumpărăm niște avioane care au o vechime de peste 40 de ani, aflate la nivelul maxim de zboruri, ca să investim încă pe atât în modernizare, reparații și mentenanță. Ce fel de afacere este asta? Am uitat oare vorba românească <<suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine>>? Puteam cumpăra 10 avioane noi, în loc de 32 vechi, și puteam negocia mult mai bine. Zilele trecute, de pildă, armata americană a donat Greciei vehicule militare blindate în valoare de 1 miliard de dolari. Și noi suntem un partener foarte valoros pentru Statele Unite ale Americii”, a declarat, la momentul respective,  senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Potrivit guvernului norvegian, avioanele au peste 40 de ani vechime și se apropie de finalul perioadei de serviciu. AUR a votat în Parlament împotriva aprobării acestei achiziții.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost