Înălţarea Domnului- Ziua Eroilor

Înălţarea Domnului Iisus Hristos la cer este prăznuită la 40 de zile după Învierea Sa din morţi, în Joia din săptămâna a 6-a după Paşti.

Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos S-a înăl­ţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”, notează Ziarul Lumina.

Timp de 40 de zile de la dumnezeiasca Sa Înviere din morţi, Hristos-Domnul S-a arătat ucenicilor Săi şi prin multe semne doveditoare i-a încredinţat că El este Mântuitorul Hristos înviat. La sfârşitul acestei perioade, S-a arătat pentru ultima oară ucenicilor Săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, S-a înălţat sub privirile lor la cer, binecuvântându-i.

„Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare” (Luca 24, 51-52).

În timp ce Mântuitorul Iisus Hristos Se înălţa la cer, doi bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe s-au arătat zi­cân­du-le Apostolilor: „Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus, Care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer” (Faptele Apostolilor 1, 11).

Înăl­ţarea Domnului este sărbătoarea cerurilor deschise pentru oameni, ca locuinţă veşnică şi adevărată patrie.

„Plinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat întru slavă, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, grăind celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră” (Condacul praznicului).

Ziua Eroilor

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

În 2022, Ziua Eroilor are loc în data de 2 iunie, informează Agerpres.

În această zi, potrivit programului manifestărilor publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 568 din 3 iunie 2021, au loc ceremoniale militare şi religioase la nivel naţional organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state, organizate de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, programe organizate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, dedicate aniversării Zilei Eroilor, în instituţiile/unităţile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări comemorative, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război.

La ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost