UPDATE/ Primul caz de variola maimuței, confirmat la un homosexual din România. Ministrul Sănătății vorbește deja de vaccinare. Când ajung primele doze la noi în țară

ACTUALIZARE ORA 21:45

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, în contextul confirmării primului caza de variola maimuței în România, că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, în momentul în care Comisia Europeană va finaliza achiziția.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2500 de doze. Vaccinul e american și exista doar cantități mici deocamdata”, a precizat ministrul Sănătății răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, potrivit G4Media.ro.

Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, a anunțat Comisia Europeană în 27 mai.

Știrea inițială

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, 13 iunie, că a fost diagnosticat primul caz de variola maimuţei în România, la câteva ore după ce a înlocuit bilanțul covid zilnic, cu o statistică săptămânală.

Potrivit Ministerului Sănătății, variola maimuței a fost confirmată la un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti, al cărui partener a călătorit în țări unde sunt confirmate mai multe cazuri.

„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de luni în urma investigaţiilor de laborator”, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopţii de duminică.

Starea bărbatului este bună. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei”, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

În cursul lunii mai s-au mai înregistrat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei.

Tot luni, Ministerul Sănătății nu a mai transmis bilanțul covid pentru ultima zi, cum a făcut în ultimii doi ani, ci statistica săptămânală, conform Libertatea.

Știri pe acest subiect:

Epidemia de variolă a maimuței își are originile în comunitățile homosexuale


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost