Expoziție cu peste 1.000 de păpuși în costume populare și de epocă, la Muzeul Național de Istorie din Capitală

Peste 1000 de păpuși în costume populare și de epocă din colecția Asociației „Muzeul Jucăriilor” pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României în perioada iulie – septembrie 2022, fiind cea mai mare colecție de acest fel prezentată până acum publicului.

Printre acestea se numără 200 de piese în costume populare românești realizate la „Arta Crișana” și la alte cooperative din România în perioada 1960-1980. Alte 800 de păpuși îmbrăcate în costume populare tradiționale și de epocă din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda completează proiectul expozițional.

Păpușile în costume populare sau „Păpușile folclorice”, cum erau numite în pliantele de prezentare din epocă, prezintă la scară redusă, elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din țară, păstrând, cu toată stilizarea necesară, linia și motivele decorative specifice. Aceste obiecte erau dăruite copiilor sau cel mai adesea, erau folosite ca elemente decorative, a informat, pe Facebook, Muzeul Național de Istorie.

Sursa foto: Asociația Muzeul Jucăriilor

Conform unui pliant din anii ’60, „păpușile îmbrăcate în costume naționale inspirate din tezaurul folcloric al poporului român reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere și măiestrie, având rolul de a înfrumuseța interiorul locuințelor și contribuie totodată la cunoaștere portului popular din diferite regiuni ale țării.” Sobrietății cromatice și eleganței liniei costumelor populare din nordul Moldovei, li se adaugă policromia și vioiciunea costumelor maramureșene și oșenești, finețea costumelor oltenești, somptuozitatea costumelor argeșene și bănățene, cât și eleganța și rafinamentul costumelor din Transilvania.

Proiectul expozițional este completat de planșe cu cataloage de prezentare din epocă ale acestor păpuși.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost