Niculina Moica, fostă deținută politic la doar 15 ani, invitată la Școala de vară „Fenomenul Pitești”

Fosta deținută politic Niculina Moica este invitată la ediția din acest an a Școlii de Vară „Fenomenul Pitești”, joi, 28 iulie, ora 19:00.

„Vă invităm să vă întâlniți cu o supraviețuitoare a gulagului românesc. Invitata specială a Școlii de Vară Fenomenul Pitești este Nina Moica, fostă deținută politic. De la ora 19:00 Nina Moica ne vorbește despre experiența detenției din perioada comunistă, despre cum a reușit o adolescentă arestată la 15 ani să reziste în închisoare și despre viața de după eliberare. La final, va fi o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Cei care doresc pot rămâne după eveniment să viziteze Memorialul Închisoarea Pitești.
Intrarea la eveniment este liberă”, a anunțat, pe Facebook, Memorialul Închisoarea Pitești.

Niculina Moica s-a născut pe 21 octombrie 1943 și a fost arestată în 1959, la doar 15 ani, chiar de la balul de final de an şcolar. A fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru că activa într-o organizație anticomunistă împreună cu alți elevi – „Uniunea Tineretului Liber din România”.

Trece prin mai multe închisori din România, în condiții dificil de îndurat chiar şi pentru adulți şi este eliberată după cinci ani, în 1964, în urma unui decret general de eliberare a deținuților politic. În prezent locuiește în București.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost