Oficiali maghiari, peste 400 de programe și 600 de invitați din Ungaria, la Universitatea de vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, în inima României

Miercuri, 20 iulie, s-a deschis cea de-a 31-a ediţie Universitatea de vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, până duminică, când este anunțată ultima zi a evenimentului, urmând să aibă loc peste 400 de programe, la care vor participa 600 de invitați, majoritatea din Ungaria.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu mai multe instituţii şi asociaţii, majoritatea din Ungaria, dar şi din România.

Motto-ul ediţiei din acest an „Există ceva ce e etern” sau „Unele lucruri sunt eterne”, notează Agerpres.

Prezent, miercuri, la deschiderea Universității de vară, secretarul de stat pentru politica naţională, Árpád János Potápi, a spus că pentru maghiari, cel mai important lucru este să fie pace şi ca maghiarilor să nu li se facă niciun rău.

Această tabără este un fel de piatră de hotar în viața maghiarilor. Aici vom depune, printre altele, şi bazele politicii naționale pentru anul viitor”, a declarat Árpád János Potápi, notează agenția Rador, citată de G4Media.

Totodată, potrivit preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh, „în zilele următoare trebuie să abordăm planurile și obiectivele noastre din perspectiva eternității”.

Preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor, a afirmat că „trebuie să găsim ceea ce este etern pentru că dacă nu există așa ceva nu ne putem construi viitorul mai departe”.„Sunt probleme în lume şi există motive pentru îngrijorare. Nu suntem aici, la Tusványos, pentru a scăpa de aceste îngrijorări, ci pentru a găsi soluția potrivită la provocările viitoare”, a afirmat, miercuri, la Băile Tuşnad, Zsolt Németh.

La evenimentul de la Tușnad a fost prezent și  preşedintele partidului Forţa Dreptei, fostul premier al României, Ludovic Orban. Acesta a declarat, miercuri, că Europa va trece printr-o perioadă extrem de dificilă pentru că este vulnerabilă, atât din punct de vedere economic, cât şi social, potrivit Agerpres.

„Capacitatea ruşilor de a suporta efecte sociale şi economice negative este mult mai mare decât capacitatea societăţilor europene care sunt obişnuite cu prosperitatea, cu securitatea alimentară, cu un anumit standard de servicii, cu o calitate a serviciilor publice care sunt furnizate către cetăţeni”, a declarat Ludovic Orban.

Sâmbătă, 23 iulie, premierul Ungariei, Viktor Organ, va ține un discurs la Universitatea de vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost